close

Zwart is terug van nooit weggeweest: de donkere kant van het luxe horloge uitgelicht

Of je zwart nu het nieuwe blauw noemt, het als stoere tegenhanger van de felgekleurde wijzerplaat ziet, of ‘black’ als de ultieme elegantie verkiest: ‘zwart’ maakt deze horloges extra karaktervol.

U-Boat Darkmoon

De succesvolle serie 40 millimeter Darkmoon horloges van U-BOAT, is door het Toscaanse huis aangevuld met een 44,8 millimeter serie met donkere wijzerplaat. In stijl met het door U-BOAT ontwikkelde ‘Oil Immersion-concept’ is de edelstalen kast volledig gevuld met een speciale olie voor een verhoogde afleesbaarheid en een tweede optisch effect: door het gebogen saffierglas lijkt het of het glas ontbreekt. De zwevende luchtbel in de olie dient om temperatuurschommelingen te compenseren. Het eveneens in de olie ondergedompelde Zwitsers quartz uurwerk Ronda 712.3 drijft het horloge aan.

Bell & Ross BR 03 Gyrocompass

Een kompas in de vorm van een gevechtsvliegtuig in het midden van de zwarte wijzerplaat, maakt de Bell & Ross BR 03 Gyrocompass tot een eyecatcher. Het horloge uit de BR 03-collectie met een zwarte keramische kast van 41 millimeter is iets meer dan een centimeter slank en heeft een waterdichtheid tot 100 meter. De wijzers voor het aflezen van de tijd zijn voorzien van witte punten. De BR 03 GYROCOMPASS is in werkelijkheid geen gyrokompas zoals bedacht voor navigatiedoeleinden, maar een horloge met een uniek display, bedoeld voor liefhebbers van design en luchtvaart.

A. Lange & Söhne Lange 1 Perpetual Calendar

In navolging van de sinds 2021 gelanceerde roségouden versies met een massief roségouden of zilveren wijzerplaat, is de A. Lange & Söhne Lange 1 Perpetual Calendar-collectie uitgebreid met een 41,9 millimeter platina model. Eenmaal correct ingesteld, is de eeuwigdurende kalender tot de eeuwwisseling naar 2100 nauwkeurig. Voor de weergave van de maanfase bestaat het uurwerk uit twee niveaus. Een massief gouden schijf met blauwe tinten draait precies elke 24 uur om zijn eigen as. De witgouden maan volgt zijn synodische baan in 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 3 seconden met ongelooflijke precisie. Er is slechts een correctie van één dag nodig na 122,6 jaar.

Breitling Top Time Deus

Na twee uitverkochte limited editions zijn Breitling en de Australische makers van motoren en custom made surfplanken, Deus Ex Machina, opnieuw een samenwerking aangegaan. Het resultaat is de zwarte racechronograaf ‘Breitling Top Time Deus’ met het Breitling Manufactuurkaliber 01. Drie witte secundaire wijzerplaten en rode accenten, onder andere voor de tachymeterschaal, geven de wijzerplaat een sportieve uitstraling. Kaliber 01, met 70 uur gangreserve, werd voor het eerst geïntroduceerd in 2009 en is uitgerust met een kolomwielsysteem en een verticale koppeling voor een hoge nauwkeurigheid en soepele werking.

Hamilton Jazzmaster Performer

Sportief-chique brengt de zwarte Performer een vleugje stoerheid naar de Hamilton Jazzmaster-collectie. Naast zwart, is de 42 millimeter edelstalen Jazzmaster Performer Automatic Chronograph verkrijgbaar in nog drie andere uitvoeringen. De Jazzmaster wordt aangedreven door het H-31 automatische chronograafuurwerk met een gangreserve van 60 uur. Wat de Jazzmaster zo geliefd maakt, is onder andere het goed geproportioneerde design, dat ondanks een tachymeter en chronograaffunctie slank en strak blijft. Hierdoor is de afleesbaarheid uitzonderlijk hoog. De edelstalen behuizing heeft scherp gebogen nokken, waardoor het horloge erg comfortabel draagt.

CARL F. Manero Flyback

Ter ere van de 135e verjaardag van de in Luzern gevestigde Zwitserse horlogemaker Carl F. Bucherer, lanceert het merk de nieuwe collectie ‘Capsule’ met daarin vijf topmodellen. Een daarvan is de Manero Flyback Black. De Manero is een van de populairste horloges van Carl F. Bucherer. Opvallend is dat de horloges uit de Capsule-collectie zijn uitgebracht met een kast gemaakt van carbon met titanium, met uitzondering van de Manero Flyback. Dit model heeft een edelstalen kast met een diepzwart, mat gelakt oppervlak. Het gebruikte kaliber CFB 1970 is voorzien van chronograaf- en flyback-functies en biedt een gangreserve van 42 uur.

TAG Heuer Connected E4 Titanium

Sportief, elegant en zwart is de TAG Heuer Connected Calibre E4 een aantrekkelijke verschijning. Het merk herdefinieert luxe smartwatches met strakke ontwerpen en innovatieve functionaliteiten. De unisex Connected E4 biedt prestatiebewaking, gezondheidsvolging en zorgt ervoor dat je overal connected bent. De 42 millimeter kast is volledig gemaakt uit mat, grade 2 titanium wat het model tot de lichtste Tag Heuer Connected watch ooit maakt. Het horloge past naadloos bij het levensritme van sportieve mensen en draait op Wear OS van Google.

TAG Heuer Carrera Plasma Diamond avant-garde

Voor verzamelaars van unieke TAG Heuer horloges ontwikkelde het merk ter ere van de 60e verjaardag van de Carrera, het meest geliefde Tag Heuer sporthorloge, een special Carrera-edition. De TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde Chronograaf Tourbillon is een matzwarte chronograaf met een 44 millimeter kast. Zowel de band als de kast met witgouden wijzers, het bezel en de kroon schitteren dankzij verschillende afmetingen en vormen polykristallijne diamanten, ontstaan uit de door de Tag Heuer in-house ontwikkelde Diamant d’Avant-Garde technologie.

Blancpain meet Swatch in de Scuba Fifty Fathoms

Blancpain en Swatch bundelden hun krachten om ter ere van het 70-jarig bestaan van het Blancpain Fifty Fathoms duikhorloge vijf ‘Blancpain X Swatch Bioceramic Scuba Fifty Fathoms’ duikhorloges te creëren. Elk horloge is vernoemd naar een van de vijf wereldoceanen. De zwarte ‘Pacific Ocean’ is uitgerust met het mechanische Swatch-uurwerk SISTEM51, dat bestaat uit slechts 51 onderdelen en 90 uur gangreserve biedt. De Nivachron™- veer in het uurwerk zorgt ervoor dat het horloge bestand is tegen magnetische velden. De kast is vervaardigd uit Bioceramic, een mix van keramiek en materialen van de Ricinus communis plant. De NATO-band is gemaakt van gerecyclede visnetten, opgevist uit de oceaan.

Rado True Square Thinline Les Couleurs™ Le Corbusier

Rado bracht stijlelementen van de True Square- en de True Thinline-collectie samen voor een nieuw ontwerp, vernoemd naar de architect ‘Le Corbusier’. De in 1887 geboren Zwitser ontwikkelde het beroemde palet met 63 kleuren die binnen design en architectuur op natuurlijke wijze met elkaar harmoniëren. Drie van de kleurcombinaties zijn gebruikt voor de Rado True Square Thinline Les Couleurs™ collectie. De zwarte versie heeft een ivoorzwarte matte high-tech monobloc keramische kast en kroon, een zongeborstelde wijzerplaat en een ivoorzwarte keramische armband. De achterkant is voorzien van de inscriptie: ‘Le Corbusier signature Polychromie’.

Franck Muller ‘Curvex CX Piano’

De Curvex CX-collectie van Franck Muller heeft hetzelfde gebogen silhouet als de chique Cintrée Curvex van het merk, maar heeft saffierglas dat helemaal doorloopt tot aan de band. Dit zorgt voor meer zicht op de wijzerplaat. En die is het bekijken waard. Niet minder dan 5 lagen gekleurde lak en 20 lagen doorschijnende zorgen geven dit horloge uit de piano-collectie hetzelfde glanzende effect als het zwart van een laqué piano. Pavé gezette diamanten in de zijkant van de kast, leverbaar in 30 en 33 millimeter, en een satijnen armband maken dit dameshorloge virtuoos: een meesterlijk stukje schoonheid en elegantie.

0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.