close
BackgroundNewsNieuwsStories

Max Verstappen Wereldkampioen 2022: Over de band tussen TAG Heuer, Formule 1 en de wereldkampioen (REVISITED)

[Dit artikel verscheen eerder in mei. Ter ere van het wereldkampioenschap van Max Verstappen brengen we het opnieuw onder de aandacht.]

TAG Heuer F1 Monaco en racerij zijn onlosmakelijk verbonden woorden. Heuer verdiende zijn plek in de mondiale racerij dankzij passie, slim ondernemerschap en een paar héél grote namen. Een korte historie van life in the fast lane en hoe Max Verstappen in Monaco de Heuer-Hall-of-Fame binnenstapte.

Elke Grand Prix van Monaco is een bijzondere, maar voor de Nederlandse autosport was de editie van 2021 een uitzonderlijk glorieuze. Voor de allereerste keer in de 78 keer dat de Grand Prix verreden werd, werd na afloop het Wilhelmus gespeeld. Max Verstappen won de race en nam en passant de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1.

De connectie tussen Max Verstappen en TAG Heuer is een interessante

Jack Heuer in de jaren zestig.

Hij stapte als coureur in de voetsporen van legendes, maar stapte daarmee ook de horloge hall of fame binnen. Ook voor de historie van TAG Heuer was dit namelijk een bijzonder moment. Vlak voor de ceremonie had Verstappen een gloednieuwe TAG Heuer Monaco om de pols gekregen. 

63 jaar eerder was het precies daar, in het prinsdom, waar Jack Heuer voor het eerst besloot dat hij de racerij met zijn horlogemerk wilde verbinden. Het is fascinerend om te zien hoe spontaan Jack Heuer’s betrokkenheid bij autoracen ontstond – en hoe natuurlijk het is geëvolueerd.

In zijn autobiografie beschrijft de erevoorzitter van TAG Heuer dat hij naar de rally van Monte Carlo in 1958 ging. ‘Bij de finish’, schrijft hij, ‘bestudeerden we elke auto die aankwam om te zien welke timingapparatuur ze gebruikten. We waren aangenaam verrast toen we ontdekten dat meer dan zestig procent van de auto’s die we onderzochten, waren uitgerust met stopwatches op het dashboard van Heuer.’

Jack Heuer was de eerste die heel actief zijn horloges met de racerij verbond, zoals later ook zou blijken. En die liefde was blijvend, maar daarover later meer.

Lees ook – TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7: uitgekomen gezamenlijke droom

TAG Heuer F1 Monaco

Als officieel horloge van de Grand Prix van Monaco is TAG Heuer zowel dit als vorig jaar met groots vertoon aanwezig in het prinsdom om de legendarische race en het hoogtepunt van het Formule 1-seizoen te vieren. Uiteraard in aanwezigheid van Zijne Doorluchtigheid Prins Albert II van Monaco.

En dat gebeurde vorig jaar dus met die bijzondere TAG Heuer Monaco Titan. Een special edition die weliswaar voor hem gemaakt was, maar geen officiële Max Verstappen-editie is. Dit model heeft een titanium kast met een diameter van 39 millimeter en kostte ten tijde van de introductie € 7.450. Maar alleen op dat moment, want de oplage van deze chronograaf is gelimiteerd tot vijfhonderd stuks. En die waren allemaal vlot uitverkocht.

De oplettende horlogegek zal het horloge met bewondering hebben bekeken. Het horloge viel op door zijn bijzondere kast in combinatie met de glanzende, zilverkleurige wijzerplaat met zwarte subdials en een nieuwe antraciet leren band met een matte afwerking. Al met al een schot in de roos, die bewijst dat de Monaco nog net zo veel een horloge van de toekomst is als het verleden. Deze speciale editie werd uitgerust met een moderne versie van het beroemde Calibre 11 automatische chronograaf uurwerk.

Dark lord

De nieuwe TAG Heuer Monaco 'Dark Lord'.'Dit jaar introduceerde TAG Heuer een nieuwe Monaco, geïnspireerd op de ‘Dark Lord’. Het belangrijkste voor deze nieuwe 2022 TAG Heuer Monaco Special Edition is de behuizing, die is gemaakt van gezandstraald titanium, bedekt met zwarte DLC.

Lees ook: dit is de nieuwe TAG Heuer Senna edition

Hetzelfde materiaal en dezelfde afwerking worden door het hele horloge gebruikt, waarbij de kroon, pushers en achterkant van de kast allemaal hetzelfde uiterlijk hebben. De kenmerkende vierkante kast meet nog steeds 39 millimeter bij 39 millimeter, met een vrij uitgesproken hoogte van 15 millimeter.

Het wordt bekroond door het gebruikelijke en aantrekkelijke afgeschuinde saffierglas en heeft een comfortabele waterbestendigheid van 100 meter.

Al met al een échte Monaco, die meegaat met zijn tijd zoals het horloge ooit bedoeld was. Het iconische en avant-gardistische  karakter dat Jack Heuer het horloge meegaf, is nog altijd springlevend.

TAG Heuer F1 Monaco: gebonden in geschiedenis

Jules Heuer in 1886.

De connectie tussen Max Verstappen en TAG Heuer is een interessante. De keuze voor het merk uit La Chaux-de-Fonds was uiteraard vrij eenvoudig – als een van de hoofdsponsors van zijn renstal kon Max moeilijk voor een ander merk kiezen. 

Maar hij had het ook heel wat slechter kunnen treffen dan de horlogemaker uit de vallei die gezien kan worden als de bakermat van de Zwitserse horlogerie. Het was namelijk daar waar de eerste uit Frankrijk verdreven Hugenoten neerstreken die begonnen met horloges maken in Zwitserland. Zo ook Edouard Heuer, die in 1860 aan de slag ging in het nabijgelegen dorp Saint-Imier.

Onder diens leiding groeide het merk tot een innovator van vooral chronografen. Toen enkele decennia later de racerij opkwam als logisch gevolg van de uitvinding van de automobiel, bleken die instrumenten ook bijzonder handig om bijvoorbeeld rondetijden bij te houden. Zo ontwikkelde TAG Heuer in 1911 zijn eerste auto-instrument: de Time of Trip boordchronograaf.

Maar Max Verstappen en Jack Heuer hebben veel gemeen met elkaar. Laatstgenoemde was namelijk vooral gedreven door mechanica en wars van teveel tierelantijnen aan z’n ontwerpen – een praktische instelling die hij opdeed tijdens zijn design-studie aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Hij had dan ook een afkeer van de vele overbodige informatie die veel chronografen hadden en die de afleesbaarheid vertroebelden.

Het bijzondere aan beide heren is de zelfverzekerde bescheidenheid die ze beiden hebben. Hoewel Max Verstappen door buitenstaanders nog wel eens als arrogant afgeschilderd wordt, spreken mensen die hem kennen van heel karaktereigenschappen als rustig, open en geobsedeerd door racen. Maar wat iedereen zegt: Max is wars van allerlei tierelantijnen.

Zijn teambaas Christian Horner zei al eerder in een interview: ‘Max is waarschijnlijk de eerlijkste en meest directe coureur waar ik ooit mee gewerkt heb’. Verstappen wil racen en verder gewoon z’n eigen leven leiden. Die focus op de essentie deelt Max Verstappen met Jack Heuer.

Verstappen edities

Max Verstappen met zijn eigen editie in 2017.

Direct na zijn eerste overwinning in de Formule 1 droeg Verstappen al een TAG Heuer. Om precies te zijn: de TAG Heuer Carrera Calibre 1887. 

Daarna volgden de Max Verstappen horloges. De eerste versie kwam in 2016 op de markt en werd gebaseerd op de Formula One edition van TAG Heuer: een kleurrijk quartz-model met stalen kast en rubberen band. De volledige naam van het horloge was overigens – hou je vast – TAG Heuer Formula One Max Verstappen Youngest Grand Prix Winner Special Edition. Verstappen zei er indertijd over: ‘Ik vind het heel cool dat een merk als TAG Heuer een horloge speciaal voor mij maakt. Mijn carrière is nog maar net begonnen, dus ik had zoiets echt nog niet verwacht.’ De jaren daarop volgden varianten op dat recept, en elke keer was het resultaat hetzelfde: succes. TAG Heuer F1 Monaco zijn sindsdien nog steker met elkaar verbonden.

In 2019 volgde de Max Verstappen Tag Heuer Formula 1 chronograaf.

Overigens draagt hij nog elke race een TAG Heuer om de pols, al is dat sinds het begin van dit jaar niet meer de Monaco die hierboven omschreven staat. Wat hij nu draagt, is de gouden chronograaf die ter ere van Jack Heuer’s verjaardag uitgebracht werd.

De TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition, heeft een 42 millimeter 18-karaats roségouden kast, een opaline zilveren wijzerplaat met in het midden twee gestileerde lussen die oneindigheid vertegenwoordigen. Ze symboliseren Jacks verjaardag en herinneren aan de oneindig kostbare erfenis die hij aan het merk heeft nagelaten.

Trouw aan de esthetiek van het 1158CHN-model, worden alleen de twee chronograaftellers op 3 uur en 9 uur gecontrasteerd in sunburst-zwart als verwijzing naar racehorloges. Om de pols draagt ​​de zwarte alligatorband de handtekening van Jack Heuer in gouden letters.
Aan de motorzijde is deze limited edition uitgerust met het door Heuer 02 vervaardigde chronograaf uurwerk en de 168 componenten, waaronder een kolomwiel en een verticale koppeling, voor een gangreserve van 80 uur. De rotor heeft heeft het motto van Jack Heuer gevrageerd: “Time never stands still, why should we?”

Inmiddels is de ster van Max Verstappen verder gerezen en is de coureur de status ontgroeid die paste bij de eerste Max Verstappen editie. Tegelijkertijd is TAG Heuer nog steeds die eeuwenoude gigant uit de schoot van de Zwitserse horlogerie, dat dit jaar wederom een prachtig hoofdstuk kan bijschrijven in de liefdesverklaring tussen TAG Heuer en de racerij.

 

Porsche, TAG Heuer… Red Bull?

Eerder dit jaar maakten TAG Heuer en Porsche bekend dat ze een meerjarig partnerschap aangaan. De exacte details daarvan bleven echter verscholen onder algemene woorden. Uit het persbericht: ‘Porsche en de Zwitserse fabrikant van luxe horloges TAG Heuer hebben hun krachten gebundeld in een strategisch partnerschap. De fabrikanten zijn van plan om zowel sportcompetities als de ontwikkeling van producten gezamenlijk aan te pakken.’

Red Bull, Porsche, TAG Heuer en Max Verstappen, TAG Heuer F1 Monaco… hoe geweldig klinkt dat?

Maar ik durf een voorspelling aan dat er hier meer speelt. Op 1 oktober schreef het gezaghebbende Duitse magazine Auto, Motor und Sport dat Audi en Porsche zich voor de lange termijn willen verbinden aan de F1. Technisch zou het logisch zijn als Porsche zich daarbij aan Red Bull committeert. Red Bull maakt vanaf 2022 zijn eigen motor en een sponsor daarvoor zou bijzonder goed uitkomen. Ook is er een historische referentie. 

Met de verkoop aan de TAG Group werd Heuer halverwege de jaren tachtig TAG Heuer. Op dat moment ontwikkelden Porsche en TAG Heuer samen de TAG Turbo Engine waarmee het McLaren-team drie opeenvolgende F1-wereldtitels won. In 1999 werd de relatie tussen Porsche en TAG Heuer nog sterker met de gezamenlijke Porsche Carrera Cup en Supercup wedstrijden, gevolgd door het Endurance World Championship en er moest nog meer komen. Porsche richtte in 2019 zijn eigen Formule E-team op met TAG Heuer als titel- en timingpartner, wat een startpunt was voor een nog krachtigere en verregaandere samenwerking. 

Lees ook: Dit zijn onze favorieten van TAG Heuer tijdens Watches & Wonders

Aangezien ook de toekomst van Max Verstappen vastligt bij de Oostenrijkse renstal, lijkt dit een bijzonder sterke combinatie te worden waar echt iedereen beter van wordt: Red Bull, Porsche, TAG Heuer en Max Verstappen… hoe geweldig klinkt dat?

Voor Jack Heuer – die inmiddels erevoorzitter is van TAG Heuer – zou het in elk geval de ultieme uiting zijn van de visie die hij ooit kreeg toen hij als fan langs de rally-auto’s in Monaco liep. TAG Heuer F1 Monaco – ze zijn en blijven met elkaar verbonden.

Voor meer informatie, zie tagheuer.com

TAG Heuer Carrera x Porsche RS 2.7: verwezelijking van gedeelde dromen (longread)

Tags : Featured articleFormule 1LongreadMonacoTAG HeuerTAG Heuer CarreraTAG Heuer MonacoTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.