close

Terwijl de hele horlogewereld zich liet afleiden door de hype rondom enkele mooie nieuwe Rolex-modellen, heeft 0024 het vizier scherpgesteld op hét stuk dat er het meest van allemaal toe doet.

Het is waarschijnlijk elk jaar het horloge-evenement waar de meeste mannen naar uitkijken en dit jaar vond het bijzondere moment op 30 maart plaats. De vraag der vragen: welke nieuwe horloges gaat Rolex dit jaar uitbrengen? Het is dan ook het enige merk waarvan zelfs gerespecteerde horlogemedia onzin van gaan schrijven in artikelen als ‘wat wij verwachten van Rolex dit jaar’. Niet alleen blijken die artikelen jaar na jaar vol te staan met totale luchtfietserij, ook gaat het voorbij aan het enigma dat Rolex is. Want laten we eerlijk zijn; als je íets van Rolex denkt te weten, weet je zeker dat dit merk zich geen tandwiel aantrekt van wat de markt vindt.

Lees ook: Rolex Service, hoeksteen van het luxehuis

Rolex heeft maar een hoofddoel: de constante evolutie van Rolex. En daar hebben ze volledig gelijk in, zo is wel gebleken. Het merk met de kroon weet elk jaar weer te verrassen met de keuzes die het maakt omdat het de keuzes maakt uit eigen overtuiging. 

Dit jaar werd tijdens Watches & Wonders 2022 een reeks nieuwe modellen geïntroduceerd die eenzelfde soort schokgolf door de horlogewereld ten gevolg had. Dit keer ging veruit de meeste aandacht uit naar de GMT-II, die met een groen-zwarte lunette wordt geleverd en ook nog eens de kroon aan de linkerkant van de kast heeft. 

Lees ook: de Audemars Piguet Royal Oak – al 50 jaar een icoon

Rolex Day-Date: Rolex der Rolexen

Mooi, dat zeker, geweldig zelfs, maar onze aandacht werd toch getrokken door een ander stuk. En dat is een van die horloges die geen hype nodig heeft om bijzonder te zijn. Want iedereen weet dat een ander horloge áltijd meer de ultieme Rolex zal zijn dan een GMT (met alle respect). Dit is namelijk het horloge dat altijd aan de top van de Rolex-piramide zal staan – de Oyster Perpetual Day-Date. Dit horloge wordt exclusief in edelmetalen geproduceerd en dit jaar bracht Rolex de Oyster Perpetual Day-Date 40 uit voor het eerst uit in 950 platina – gemakkelijk herkenbaar dankzij de ijsblauwe wijzerplaat – met een geribbelde ring. Dit laatste klinkt eenvoudig, maar is zowel een hoeksteen van het esthetische erfgoed van Rolex als ontzettend lastig te produceren in platina.

Dit opvallende onderdeel, dat alleen te vinden is op sommige Classic-modellen in de Oyster Perpetual-collectie werd tot nu toe alleen in 18 karaat goud gemaakt. Platina is niet alleen een materiaal met een uitzonderlijke helderheid en een heldere witte gloed, het is ook een uitdaging om mee te werken, vooral bij de afwerking. Rolex kwam daarom met een innovatief nieuw fabricageproces voor het maken van de lunette in 950 platina. Het produceren van ribbels met de perfecte vorm en sprankelende oppervlakken was een technisch hoogstandje. 

 

Rolex kaliber 3255

De nieuwe versie van de Day-Date 40 is uitgerust met kaliber 3255, een uurwerk dat zijn strepen meer dan heeft verdiend op het gebied van betrouwbaarheid, accuraatheid, weerstand tegen schokken, gemak en betrouwbaarheid. en duurzaamheid.

Zoals alle Rolex-horloges draagt ​​de Oyster Perpetual Day-Date 40 de Superlative Chronometer-certificering, die uitstekende prestaties om de pols garandeert. Het uurwerk werd -zoals alle Rolex-uurwerken- volledig in-huis ontwikkeld en geproduceerd en onthuld in 2015.

Het kaliber 3255 bevat het gepatenteerde Chronergy-echappement, dat een energie-efficiëntie combineert met uitstekende betrouwbaarheid. Gemaakt van nikkel-fosfor, het is ook ongevoelig voor magnetische velden. Het uurwerk is uitgerust met een geoptimaliseerde blauwe Parachrom-spiraalveer, vervaardigd door Rolex in een paramagnetische legering.

De oscillator is gemonteerd op de door Rolex ontworpen, gepatenteerde Paraflex-schokdempers, waardoor de schokbestendigheid van het uurwerk wordt vergroot. Dit kaliber 3255 is uitgerust met een zelfopwindende module via een eeuwigdurende rotor. Dankzij de looparchitectuur en de superieure efficiëntie van het echappement, strekt de gangreserve van kaliber 3255 zich uit tot ongeveer 70 uur. 

Horloges in het Day-Date-assortiment zijn alleen gemaakt van edele metalen – 18 karaat geel-, wit- of Everose-goud of 950 platina. Gedragen door veel van ‘s werelds politieke figuren, regisseurs en visionairs, is de Day-Date onmiddellijk herkenbaar, met name dankzij de bekende President-band, waarvan de suggestieve naam, samen met de vooraanstaande figuren die hem hebben gedragen, ervoor zorgde dat de Day-Date werd bekend als de ‘presidents’ watch‘. Deze band werd speciaal gemaakt voor de lancering van de prestigieuze Oyster Perpetual Day-Date in 1956 en wordt alleen gemaakt van 18 karaat goud of 950 platina.

100 meter waterdicht?

De kast meet 40 millimeter in doorsnee en heeft een gegarandeerde waterdichtheid tot 100 meter, al kun je er 100 procent zeker van zijn dat Rolex die tot grotere dieptes heeft getest. De middelste kast is gemaakt van een massief blok platina. Het kristal, dat op 3 uur is voorzien van een Cyclops-lens voor een gemakkelijke aflezing van de datum, is gemaakt van vrijwel krasvast saffier en is voorzien van een antireflectiecoating.

Voor meer informatie, zie rolex.com

Tudor Ranger: terug naar de basis (longread)

Tags : Calibre 3255daar ben ik niet bekend mee.LongreadPlatinaRolexRolex Day-DateRolex Day-Date 2022Rolex kaliber 3255Trending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.