close
Stories

Wie de Hublot Classic Fusion Originals begrijpt, snapt horloges

Met een prachtige nieuwe uitvoering van de Hublot Classic Fusion Originals laat het merk uit Nyon zien dat dit icoon alleen maar in kracht toeneemt.

Provocerend, innovatief, baanbrekend en opmerkelijk creatief. Wie de horloges van Hublot snapt, snapt de horlogerie.

Deze horloges zijn namelijk gemaakt om emotie op te roepen, niet om in de menigte te verdwijnen. Dat is de raison d’etre van dit merk, elk horloge moet die kernwaarden hebben. En dat is altijd al zo geweest. En dat geldt voor alle goede horloges ooit gemaakt.

Hublot werd in 1980 opgericht door de flamboyante Italiaanse ondernemer Carlo Croco met een horloge dat toentertijd al de horlogewenkbrauwen deed fronsen met een combinatie die tegenwoordig alom gewaardeerd wordt. De eerste Hublot had namelijk een klassiek gouden kast in combinatie met een uitgesproken moderne band van rubber.

Dit horloge, dat hiernaast ook te zien is, bleek een tijdloze combinatie die nog altijd de inspiratie vormt voor de denkwijze van het merk uit Nyon.

Provocerend? Check. Innovatief? Check. Baanbrekend? Check. Opmerkelijk creatief? Check!

De Hublot Big Bang sloeg in als een bom.

Art of Fusion

Zo werd de Art of Fusion geboren, waarin traditie, innovatie, vakmanschap, werelden en talenten samenkomen. Die filosofie werd de esthetische en technische signatuur van het merk.

De grote opleving voor Hublot, wat overigens Frans is voor patrijspoort, kwam vanaf 2005. Het was de ondernemende en zeer uitgesproken Zwitserse horlogebons Jean-Claude Biver die de potentie zag van het horloge.

Biver besloot dit ontwerp te moderniseren en te herintroduceren als de Hublot Big Bang. Een gouden greep, die al vlot op waarde werd geschat door LVMH-baas Bernard Arnault. De Fransman investeerde in de horlogemaker en sindsdien heeft Hublot de wereld veroverd en de horlogerie in veroering gebracht.

De Hublot Classic Fusion is exclusief verkrijgbaar bij Schaap en Citroen Juweliers

Innovatie

Het constant najagen van die waarden als innovatie, creativiteit en uniciteit kost niet alleen veel energie, het kost ook opmerkelijk veel verbeeldingskracht. Hublot experimenteert constant met nieuwe materialen, nieuwe vormen en nieuwe technieken.

Blauw saffier: expressief en uitgesproken.

Ook worden de bestaande materialen constant tot extreme nieuwe mogelijkheden gepusht, zoals te zien was in de volledig uit saffierglas opgetrokken kast die Hublot introduceerde. Die creatie is op zichzelf al erg lastig te produceren, maar Hublot ging nog een stap verder: het saffier werd in verschillende kleuren uitgevoerd, zoals hiernaast te zien is in het blauw.

Vrijwel alle collecties tonen diezelfde innovatieve ontwerpen die zo diep in het dna van Hublot zitten: de Classic Fusion, Spirit of Big Bang, Square Bang en Manufacture Pieces hebben elk hun eigen unieke waarden, die innovatie combineren met traditionele horlogerie.

Deze zijn gebaseerd op een hoog niveau van vakmanschap, zowel wat betreft de materialen die Hublot zelf ontwikkelde en introduceerde, zoals het ‘onkrasbare’ Magic Gold, felgekleurd keramiek en de eerder genoemde extreme toepassingen van saffierglas.

Ook worden in de manufactuur in Nyon constant nieuwe uurwerken en complicaties ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn de Unico-chronograaf, Meca-10 en grote complicaties zoals de tourbillon, de Minute Repeater en de specifieke Manufacture Pieces-uurwerken.

 

Classic Fusion Originals

De Hublot Classic Fusion vormt nog altijd de essentie van het merk Hublot, al heeft het model in de tussentijd een enorme metamorfose ondergaan – Hublot is tenslotte geen merk om achterover te leunen.

De nieuwste toevoeging in de collectie is de Classic Fusion Original. Dit vrij pure model is verkrijgbaar in geel goud, titanium en keramiek; de kasten zijn verkrijgbaar in 42, 38 en 33 millimeter. De achterkant is van saffierglas en toont het uurwerk dat Hublot in de eigen manufactuur in Nyon heeft geproduceerd.

De Hublot Classic Fusion is exclusief verkrijgbaar bij Schaap en Citroen Juweliers

Deze nieuwe Hublot Classic Fusion is daarmee een directe afstammeling van het design waarmee signore Croco in 1980 de horloge-conventies opschudde. De echo’s van dit originele ontwerp zijn herkenbaar aan de rubberen band, de puurheid van de gepolijste zwart gelakte wijzerplaat.

De enige afleiding van de pure ontwerptaal is de tijdsweergave, belichaamd door de gefacetteerde wijzers, het gele goud en natuurlijk de kenmerkende handtekening waar Hublot zijn naam aan dankt: de zes schroeven in de lunette die werden geïnspireerd op een patrijspoort.

Op het eerste gezicht lijkt het logo op het origineel, maar in de loop van de tijd is het moderner en eigentijds geworden. Een verleden tijd vervoegd in de tegenwoordige tijd. Ook de datumschijf heeft een update gekregen: die is niet meer contrasterend wit, maar gestileerd zwart.

De Classic Fusion Original is verkrijgbaar in 42, 38 en 33 millimeter.

Het is ook een model dat Hublot-ceo Ricardo Guadalupe ziet als een de essentie van het merk. Zo vertelt Guadalupe: “Gedurfd… Gevestigde conventies doorbreken, traditioneel erfgoed beheersen om grenzen te verleggen, hightech mateiralen samenvoegen met kostbare, natuurlijke materialen.”

Meer vragen over de Classic Fusion? Klik dan hier

Richard Orlinski.

Hublot Classic Fusion Chronograph Orlinski

Toch is er een ander horloge in de collectie van Hublot die ik stiekem nog iets mooier vind. Omdat het niet alleen voortborduurt op de Classic Fusion, maar ook omdat het de kernwaarden van Hublot op een geweldige manier doorontwikkelt naar een compleet nieuw concept. Het horloge dat ik daarmee bedoel is de Hublot Classic Fusion Chronograph Orlinski.

Het horloge werd ontwikkeld in samenwerking met Richard Orlinski. Hublot en deze Franse kunstenaar werkten al vaker samen voor verschillende edities, waarbij de stijl van Orlinski tot leven komt in het horloge.

Die stijl is het beste te herkennen aan de gefacetteerde vlakken van de kast en de combinatie van moderne, strakke lijnen in combinatie van klassieke, ronde horlogevormen. Of, zoals Orlinksi het zelf zegt, ‘de kunst van het samensmelten transformeert sculpturale lijnen in krachtige kunstobjecten’.

Er zijn twee varianten van dit horloge, waarbij de ene een zwarte rubberen band heeft. Bij de variant met de titanium kast en band loopt het driedimensionale design door over het hele horloge, een opmerkelijk technisch hoogstandje dat comfort combineert met esthetiek.

In deze nieuwe collectie geeft het microgestraalde titanium de facetten een matte afwerking. Met hun opvallende twaalfhoekige vorm – het kenmerkende kenmerk van Hublots samenwerking met Richard Orlinski sinds 2017 – verandert de lunette in een veelhoek.

Lees ook – Hublot Big Bang Unico Essential Grey: compromisloos cool

Ricardo Guadalupe: “40 opwindende jaren hebben deze horloges gevormd.”

HUB1153

Deze Classic Fusion Chronograph Orlinski-horloges hebben het HUB1153 automatische chronograafuurwerk als hart. Dit kaliber heeft een gangreserve van 42 uur en bestaat uit 155 onderdelen. Het uurwerk is in Zwitserland ontwikkeld en geproduceerd en

Bijzonder aan deze samenwerking is dat het de essentie van wat Hublot is bevestigt door af te wijken van conventies. De Hublot Classic Fusion Chronograph Orlinski is een nieuwe interpretatie van die waardes als creativiteit, innovatie en modernisme. Het brengt het merk verder, treedt niet in herhaling. En het is te prijzen dat Guadalupe het lef heeft om die Classic Fusion op deze manier buiten de gebaande paden te laten treden.

Wie horloges begrijpt, begrijpt ook Hublot en de essentie daarvan is de Classic Fusion, met de Classic Fusion Chronograph Orlinski als doorontwikkeling ervan. Dit horloge is gemaakt om emoties op te roepen, om mensen zich speciaal te laten voelen.

Het horloge is gemaakt om iets nieuws te creëren, iets wat eerder nog niet bestond.

Guadalupe zegt erover: “We willen altijd werken met mensen die ons motto ‘eerste, uniek en anders zijn’ zelf ook belichamen. Dat is waar dit horloge om gaat vind ik. 40 opwindende jaren hebben deze Classic Fusion horloges gevormd. We hebben het horloge opnieuw ontworpen omdat Hublot is veranderd, deze horloges belichamen deze opstandige allianties die ons maken tot wie we vandaag zijn.”

Voor meer informatie, zie schaapcitroen.nl

De gefacetteerde vlakken spelen met de traditionele ronde horlogevormen.

Tags : Classic Fusion OriginalsHUB1153HublotHublot Classic Fusion Chronograph Orlinski
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.