close

Hamilton verdiende zijn sporen op het spoor, vocht zich naar voren aan het front om werd uiteindelijk de hemel in geprezen dankzij vliegeniers.

Om maar eens met een leuk weetje te beginnen: Hamilton was een van de drijvende krachten achter het eerste automatische (of tweede, maar dat is een ander verhaal) automatische chronograafuurwerk ter wereld. Al werd dit uurwerk bekend als het Heuer Calibre 11. Dat zit zo. In 1966, terwijl de ontwikkeling van dit uurwerk aan de gang was, werd Heuer-ontwikkelingspartner Buren overgenomen door de Hamilton Watch Company. Hamilton bracht een groot deel van zijn eigen productie over naar de Buren-fabriek in Zwitserland en zette het Chronomatic-project kracht bij.

Terwijl Heuer en Breitling verrast waren Hamilton als hun nieuwe partner te hebben, gaf Hamilton aan de primeur aan anderen te gunnen – zij zouden het uurwerk echter wel gaan gebruiken. Wie naar de bredere Hamilton-collectie kijkt, ziet nog veel meer interessante mijlstenen.

Zo bracht het merk onlangs een coole nieuwe variant van de PSR uit, het horloge dat iets meer dan vijftig jaar geleden het eerste digitale horloge ter wereld was. Deze nieuwe, volledig zwarte PSR is zoals het merk zelf zegt ‘retro-tech op z’n best’ en een eerbetoon aan het erfgoed van met dezelfde ‘space age’ vormgeving en matrix-display met helderrode stipweergave, precies zoals bij zijn lancering in 1970.

Lees ook: deze legendarische Hamilton maakt een comeback

Pilotenhorloge

Het zakhorloge van admiraal E. Byrd.

Ook in de lucht heeft het merk een aardig woordje meegesproken. In 1918 werd Hamilton de officiële tijdwaarnemer van de eerste Amerikaanse binnenlandse luchtpostroutes en in 1926 leverden de Amerikanen uurwerken voor de baanbrekende Noordpoolvlucht van Richard E. Byrd. Door de decennia heen heeft Hamilton samengewerkt met gespecialiseerde eenheden als Air Zermatt – de beroemde Zwitserse bergreddingsdienst – en Patrulla Aspa, het helikopterteam van de Spaanse luchtmacht. Binnenkort zal het merk partneren Syroco en Smartflyer, twee innovatieve bedrijven die proberen nieuwe records te vestigen met duurzaam aangedreven voertuigen.

Maar het horloge dat het karakter van Hamilton het beste vertolkt is misschien toch de Khaki Field. Ten eerste omdat dit horloge nog elke dag overal op aarde perfect past en omdat het horloge een eindeloos creatief canvas vormt voor steeds nieuwe interpretaties. Maar ook omdat het horloge zo lekker betaalbaar is (ruim onder de duizend euro), waarmee het een verrassend toegankelijk icoon is. Ten derde omdat het model synoniem is geworden met de veelzijdigheid van dit merk.

De Hamilton Khaki Field is nog altijd zeer geliefd.

En slotte: omdat het horloge er historisch toe doet. Toen soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog een nieuw type uurwerk nodig hadden om troepenbewegingen te timen, paste Hamilton als een van de eerste producenten zijn zakhorloges aan voor gebruik om de pols – de eerste stap in een lange relatie met het Amerikaanse leger. Deze relatie werd voortgezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Hamilton alle consumentenproductie stopzette en tussen 1942 en 1945 meer dan een miljoen militaire uurwerken produceerde, waaronder 10.000 marinechronometers. Deze uurwerken waren zo integraal voor de navigatie op het water en essentieel om een ​​missie te voltooien dat het merk in 1943 de Army-Navy “E” Award voor uitmuntendheid in productie ontving.

Toch werd het gros geproduceerd naar maatstaven van wat WWW-watches genoemd werd: Wrist, Watch, Waterproof. Het Britse leger wilde graag in heel korte tijd heel veel degelijke, goedkope horloges laten maken en kocht die in bij twaalf producenten die later ‘the dirty dozen’ genoemd zou worden.

Lees ook: dit is de originele Hamilton van Elvis

 

Oorlogstaal

Na de oorlog hielden Hamilton en vele andere Amerikaase horlogefabrikanten vast aan de door de overheid opgelegde militaire horlogespecificaties. In de jaren zestig werkte de overheid deze specs bij, gevolgd door Hamilton. De horloges werden groter met beter leesbare indexen met de updates. Deze modellen zijn MIL-W-3818B en GG-W-113. Dit zou later de sjabloon worden

voor de Hamilton 33 millimeter grote ref. 9219 – praktisch de blauwdruk voor de huidige Khaki Field. Dit time-only horloge heeft een 24-uurs index en het merk heeft er met gemak miljoenen van gemaakt. Veel soldaten en vliegeniers dienden bij deze horloges, bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Vietnam.

In de jaren tachtig nam het Amerikaanse leger echter afscheid van de MIL-W-46374A-specificatie, waarna het merk begon de horloges te verkopen aan de eindconsument. Van een militair icoon veranderde het Khaki Field-horloge uiteindelijk in het perfecte vrijetijdshorloge voor elke collectie – precies wat het nu is.

 

Hamilton Chronograph

Toch hebben we nog een horloge gevonden dat álles dat hierboven staat nog beter samenvat: de Khaki Pilot Pioneer Mechanical Chronograph (ref. H76409530). Met een opvallend vintage militair luchtvaartontwerp, een knap chronograaf-uurwerk én een geweldige inspiratie: het horloge ontleent zijn uiterlijk namelijk aan de vorm en functie van de chronografen die in de jaren zeventig werden uitgegeven aan piloten van de Britse Royal Air Force. De stalen kast heeft een doorsnee van 40 millimeter (14,5 millimeter dik) en huist het handopwindbare H-51-Si-uurwerk, waarbij de laatste toevoeging staat voor een silicium balansveer.  Dit chronograaf-uurwerk heeft een gangreserve van zestig uur en wordt exclusief voor Hamilton geproduceerd door mede-Swatch Group-telg ETA, waarmee het dus een zogeheten proprietary movement is.

Trouw aan zijn historische, militaire wortels, herinnert het horloge aan de chronografen die Hamilton heeft geproduceerd voor piloten van de Britse Royal Air Force (RAF) in de jaren zeventig. De wijzers zijn gecoat met een witte lak die consistent is met de originele RAF-modellen. Het glas is prachtig gebold en heeft een antireflectieve coating.

Hamilton werd opgericht in Pennsylvania, maar is eigendom van de Zwitserse Swatch Group

Maar het aardigste aan dit horloge is hoe het de historie van Hamilton uitstekend samenvat terwijl het trouw blijft aan een andere waarde van het huis: een keurige prijs-kwaliteitverhouding. Deze mechanische chronograaf kost namelijk 1.995 euro – en dat is wat ons betreft bewijs dat Hamilton een van de meest onderschatte merken op dit moment is.

Voor meer informatie, zie hamilton.com/nl

Tags : ChronograafFeatured articleHamiltonHamilton Khaki FieldKhaki Pilot Pioneer Mechanical ChronographLongreadTrendingZwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.