close
Stories

Zou dit het perfecte horloge kunnen zijn?

Accuraat, betaalbaar, perfect passend bij alle kledingstijlen en uitgerust met een manufactuur-uurwerk: dit horloge gaat nooit vervelen, de Tudor Black Bay Burgundy.

Objectieve criteria

Het perfecte horloge is moeilijk te vast te stellen omdat smaak zo’n grote rol speelt. Maar objectief vallen er best wat criteria vast te stellen. Allereerst moet het horloge heel accuraat zijn. Het horloge moet veelzijdig zijn in de zin dat hij voor verschillende gelegenheden en verschillende kledingstijlen gepast is.

Om die veelzijdigheid te benadrukken, moet dat perfecte horloge tegen een stootje en een plens water kunnen. Ook moeten prijs en kwaliteit met elkaar in evenwicht zijn. Het liefste moet het uurwerk in-huis zijn ontwikkeld en geproduceerd door de maker. En de merkwaarden van die producent moeten tijdloos en standvast zijn.

En daar komt de Tudor Black Bay Burgundy precies op tijd om de hoek kijken.

De Tudor Black Bay Burgundy is nu beschikbaar bij Fliers Juweliers

Imposante historie

De Tudor Oyster Prince van Desmond Homard.

De historie van Tudor is illuster en vaak beschreven. Het merk werd opgezet door Rolex-oprichter Hans Wilsdorf die de ambitie uitsprak om ‘de beste horloges voor de beste prijs’ te willen produceren. Mede dankzij de kennis die hij al had opgedaan met Rolex, kreeg dat streven al snel vleugels.

Zo ging al in 1952 een expeditie naar de uiterst vijandige omgeving van de Arctische noordpool voor de British North Greenland Expedition om met de hiernaast afgebeelde Tudor Oyster Prince aan de pols Desmond Homard.

Een ander belangrijk streven was om de beste duikhorloges te maken zoals bewezen werd met Tudor Submariner uit 1954.

Geprezen door experts

De Oyster Prince Submariner (1970s).

Het was niet alleen deze originele referentie 7922 uit 1954 die als inspiratiebron diende. Het ontwerpteam van de moderne Black Bay bestudeerde ook zorgvuldig de ‘Snowflake’ Submariners, die werden gemaakt van eind jaren zestig tot begin jaren tachtig, en de ‘Big Crown’ referentie 7924. Deze verschillende inspiraties werden vertaald in nieuwe vormen  waaronder de kenmerkende ‘Snowflake’ wijzers.

De naam ‘Snowflake’ verwijst uiteraard naar de zeer onderscheidende vorm van de uur- en secondewijzer en ‘Big Crown’ verwijst uiteraard naar de omvangrijke kroon op 3 uur.

Dat de Black Bay een groot succes werd, bleek wel uit de prijzen die het horloge won. De eerste versie van de Black Bay uit 2012 was een van de winnaars van de 0024 European Watch of the Year Awards en de Grand Prix d’Horlogerie de Genève het jaar daarop.

De Tudor Black Bay Burgundy is een directe afstammeling daarvan met het uitgesproken moderne karakter. Het horloge combineert de functionaliteiten van een duikhorloge (200 meter waterdicht, roterende lunette, schroefkroon) met uitgesproken luxe details.

Vooral de gouden accenten in de minutenring en de uurindexen spreken daarin boekdelen. De matzwarte wijzerplaat is zowel chique als functioneel. Maar wat dit horloge echt een luxe karakter geeft is de bordeauxrode lunette. Daarbij komt het prachtige gebolde saffierglas dat werd geïnspireerd op vintage duikhorloges, maar het horloge bovenal extra cachet geeft.

Een extra pluspunt voor de liefhebber is dat de Tudor Black Bay Burgundy geen datumaanduiding heeft, een klein maar tekenend detail.

De Tudor Black Bay Burgundy combineert stijl en functie.

Style it like Beckham

Bovenal moet het perfecte horloge echter in verschillende situaties passen. Een mooi voorbeeld is hoe David Beckham zijn Tudor draagt. Zo vertelde het Engelse stijlicoon eerder dit jaar aan 0024: Hij vertelt: ‘Veel mensen vinden dat je horloge naadloos bij je outfit moet passen. Dat zie ik anders. Een horloge completéért je outfit. Dat betekent dat het ook een dissonant kan zijn. Een horloge voegt smaak toe. Voor mij is het altijd het eerste óf het laatste wat ik aandoe, maar ik doe er altijd een om. Of ik nou ga hardlopen of naar een chique diner ga – er is altijd een horloge.’

Het perfecte horloge past op die manier bij elke outfit, toont Beckham. Soms in casual stijl en soms in perfecte traditioneel Britse maatpakken, zoals Beckham toont:

 

Om de veelzijdigheid van de Tudor Black Bay Burgundy te accentueren is het horloge verkrijgbaar met drie verschillende banden (die overigens eenvoudig wisselbaar zijn).

Zo is er een moderne en duurzame rubberen band, met een five-link bracelet en een three-link bracelet. Laatstgenoemde is gedecoreerd met ‘rivets’ die de vintage uitstraling van het horloge verder versterken. Alledrie de varianten hebben een stalen kast met een doorsnee van 41 millimeter. Deze kasten hebben geborstelde en gepolijste accenten.

Bovenal zijn de horloges echter zeer luxe en functioneel tegelijkertijd:

De Tudor Black Bay Burgundy is verkrijgbaar in drie knappe varianten. De prijzen: zwarte rubberen band € 4.290, 3-link bracelet € 4.510 en 5-link bracelet € 4.620.

Technische perfectie

Ondanks al die pracht zouden we een horloge nooit als perfect bestempelen als het technisch niet indrukwekkend zou zijn. Gelukkig is de Tudor Black Bay Burgundy dat zeker wel. Binnenin tikt het kaliber MT5602-U, dat door Tudor in-huis ontwikkeld en geproduceerd is. Het uurwerk heeft een ruime gangreserve van 70 uur, wat een serieuze stap omhoog is ten opzichte van de standaard die door de industrie wordt gebruikt.

Het kaliber MT5602-U.

Elke horloge van dit merk, waaronder dus ook de Tudor Black Bay Burgundy, wordt volgens de eigen normen geassembleerd en volledig getest in de nieuwe manufactuur in Le Locle, het hart van de Zwitserse horlogerie. Deze ultramoderne faciliteit, die de kennis van horlogemakers samenbrengt met het beste op het gebied van productiebeheer en geautomatiseerde testsystemen, werd in 2021 voltooid na drie jaar bouwen.

Het gebouw is verbonden met de naburige Kenissi Manufacture, de productiefaciliteit van Tudor-uurwerken die werd opgericht in 2016.
Met Kenissi en een netwerk van dochterondernemingen heeft Tudor de ontwikkeling en productie van uitstekende mechanische kalibers geïntegreerd. Als gevolg hiervan beheerst het merk nu de productie van strategische componenten volledig en kan de kwaliteit ervan worden gegarandeerd.

METAS certificaat

Dit laaste komt tot uiting in het Metas certificaat. De METAS Master Chronometer-certificering is uitgebreid en omvat de belangrijkste functionele kenmerken van een horloge inclusief de precisie, weerstand tegen magnetische velden, waterdichtheid en gangreserve.

Tudor test de eigen uurwerken grondig.

De normen zijn bijzonder hoog, te beginnen met precisie. Om in aanmerking te komen moet een horloge binnen een afwijking van 5 seconden (0 +5) per dag kunnen functioneren. Dat is dus 5 seconden accurater dan het Zwitserse officiële chronometertestinstituut (COSC), dat een maximale afwijking van -4 +6 aanhoudt. De standaard die Tudor zelf stelt en test is overigens nog een seconde accurater (-2 +4).

Het METAS-certificaat garandeert het horloge probleemloos blijft functioneren bij blootstelling aan magnetische velden tot 15.000 gauss. Tot slot garandeert het ook dat de door de fabrikant geclaimde waterdichtheid voldoet de ISO-standaard 22810:2010, net als de gangreserve van elk Master Chronometer-horloge.

Ook moet worden opgemerkt dat er twee voorwaarden nodig zijn voordat de certificering kan worden verkregen: de Zwitserse productie moet voldoen aan de criteria van Swiss Made en het uurwerk moet zijn gecertificeerd door het Zwitserse officiële chronometertestinstituut Cosc.

Het perfecte horloge?

Natuurlijk is het perfecte horloge altijd een persoonlijke keuze. Dat staat buiten kijf. Maar het product zelf zal daarin altijd leidend blijven. Smaak volgt functie. En wat dit Zwitserse merk heeft gedaan met de Tudor Black Bay Burgundy benadert perfectie wel heel dichtbij.

Wat ons betreft het perfecte cadeau om dit jaar onder de kerstboom te leggen. Prijzen: vanaf € 4.290.

De Tudor Black Bay Burgundy is nu verkrijgbaar bij Fliers Juweliers

Tags : MT5602-UTudor Black Bay Burgundy
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.