close
NewsNieuws

Frederique Constant x CVDK: Tourbillon Planetarium Only Watch 2023

Frederique Constant x CVDK: Tourbillon Planetarium Only Watch 2023

Frederique Constant en Christiaan van der Klaauw hebben de handen ineen geslagen en brengen samen een uniek horloge voor het goede doel. De Tourbillon Planetarium Only Watch 2023 bevat een tourbillon van Frederique Constant en een planetarium van CVDK. Beide merken met Nederlandse roots brengen dit horloge in voor Only Watch 2023. Het gaat op 5 november 2023 onder de hamer en de volledige opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte van Duchènne.

Frederique Constant en Christiaan van der Klaauw Astronomical Watches zijn twee merken die veel met elkaar gemeen hebben. Beiden werden opgezet door Nederlanders. Het ene 35 jaar geleden in Genève door Peter en Aletta Stas, het andere bijna vijftig jaar geleden in Friesland door Christiaan van der Klaauw. In Genève zijn het bovendien ook Nederlanders die werken aan het succes van Frederique Constant. Een daarvan is Niels Eggerding, die begon als verkoopdirecteur en nu CEO is van de Frederique Constant Group. Naast hem was horlogemaker Pim Koeslag bijna een kwart eeuw een van de technische breinen achter de creatie van meer dan dertig Manufacture kalibers. Vorige jaar verruilde Pim Koeslag Zwitserland voor Nederland, waar hij op dit moment CEO en eigenaar is van Christiaan van der Klaauw.

Tourbillon Planetarium Only Watch 2023

In de Tourbillon Planetarium Only Watch 2023 komt het beste van Frederique Constant en Christiaan van der Klaauw bij elkaar. Frederique Constant bracht zijn tourbillon in. Het planetarium is van Christiaan van der Klaauw. Samen vormen ze een sublieme creatie, volledig met de hand afgewerkt en uitgevoerd in een platina kast met een diameter van 42 millimeter. De wijzerplaat van aventurijn is een geliefd materiaal in de horloges van Christiaan van der Klaauw.

Expertise bundelen

Als symbool van de langdurige vriendschap tussen Frederique Constant en Christiaan van der Klaauw hebben beide merken besloten hun expertise te bundelen. Niet voor een collectie, maar voor een uniek uurwerk, ten behoeve van een doel dat Frederique Constant na aan het hart ligt: Only Watch. De veiling wordt sinds 2003 elke twee jaar gehouden onder het beschermheerschap van Prins Albert II van Monaco, waarbij de opbrengst naar de Only Foundation gaat. De opbrengst van de veiling, waarvoor dit jaar 62 merken een bijzonder horloge maakten, komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte van Duchènne, een spierziekte die elk jaar één op de 3.500 jongens treft. Frederique Constant steunt de stichting sinds 2005.

Frederique Constant x CVDK: Tourbillon Planetarium Only Watch 2023

 

Een groot aantal ‘primeurs’

Een uitzonderlijke samenwerking heeft geleid tot een uitzonderlijke creatie. De Tourbillon Planétarium Only Watch 2023 is één van de vele primeurs. Allereerst is het de eerste Tourbillon van Manufacture Frederique Constant met een planetarium. Omgekeerd was geen enkel uurwerk van Christiaan van der Klaauw van dit type ooit uitgerust met een tourbillon. Het is ook de eerste keer dat een manufacture-creatie van Frederique Constant is uitgerust met een aventurijnen wijzerplaat, evenals een platina kast van 42 mm, speciaal ontworpen voor dit model alleen. Tot slot is het ook de eerste keer sinds de oprichting dat Frederique Constant een dubbele datum- en maandweergave, met wijzers, in een individuele teller heeft opgenomen. Al met al vijf primeurs in hetzelfde horloge, geproduceerd in één oplage: een unicum in de geschiedenis van Frederique Constant.

Een planetarium van CVDK

Frederique Constant en Christiaan van der Klaauw tekenen elk voor een van de twee grote complicaties in de Tourbillon Planétarium Only Watch 2023. Op 12 uur is er het planetarium dat is ontworpen door Christiaan van der Klaauw. Hij ontwierp het ruim veertig jaar geleden voor een klok en miniaturiseerde het in 1999 voor een polshorloge. Het is nog altijd het kleinste mechanische planetarium ter wereld. Het planetarium toont op één oppervlak met zes bewegende schijven de omwenteling van de planeten. Hier zien we Mercurius (88 dagen), Venus (225 dagen), Aarde (365 dagen), Mars (687 dagen), Jupiter (12 jaar) en tot slot Saturnus (29 jaar). Bijzonder in de Tourbillon Planétarium Only Watch 2023 is dat de planeten de kleuren hebben van de kleurenkaart van Only Watch 2023.

Een tourbillon van Frederique Constant

Op 6 uur wordt de Manufacture Tourbillon onthuld, ontworpen, geassembleerd en afgewerkt door Frederique Constant in zijn fabriek in Genève. Het is geïntegreerd in een uurwerk dat volledig met de hand is gemaakt. Met behulp van traditionele gereedschappen en instrumenten hebben twee horlogemakers wekenlang elk onderdeel nauwgezet uitgevoerd: onder andere een naaldvijl voor het afschuinen en een horlogehamer voor het hameren. Voor een enkele brug waren twee tot drie dagen werk nodig.

Eenmaal, andermaal…

De Tourbillon Planétarium Only Watch 2023 is een pièce unique waarvan straks alleen de hoogste bieder bij de Only Watch veiling zal kunnen genieten. Het horloge gaat onder de hamer op 5 november 2023, maar voordat het zover is reizen alle unieke stukken de wereld over. De rondreis doet de Verenigde Staten, Azië, Europa en het Midden-Oosten aan. In het congrescentrum Palexpo in Genève zal veilinghuis Christie’s vervolgens de veiling op zich nemen. Bieden kan in de zaal, online, telefonisch en via een aankooporder. Wie van plan is een bod uit te brengen op lotnummer 23, ofwel de Tourbillon Planétarium Only Watch 2023, moet volgens de organisatie rekenen op een veilingprijs tussen de 90.000 en 110.000 Zwitserse frank.

Frederique Constant x CVDK: Tourbillon Planetarium Only Watch 2023

 

Tags : Christiaan van der KlaauwFrederique Constant
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.