close
BackgroundNewsNieuwsStories

Seiko Presage Arita viert de stralende schoonheid van Japanse tradities (longread)

De pracht van traditionele ambachten uit Japan heeft een aantrekkingskracht die verder gaat dan onze liefde voor horloges. Deze Seiko Presage Arita is vakmanschap op z’n vakmanschapst.

Porselein klinkt misschien als iets wat wij Nederlanders ooit in Delft hebben uitgevonden, maar in werkelijkheid was het hier bekende blauwe serviesgoed ooit een betaalbaar alternatief voor het dure porselein uit het Oosten. In Japan, het thuisland van Seiko, behoort porselein dan ook al eeuwen tot het nationaal erfgoed.

Lees ook: Chopard Alpine Eagle, hoogvlieger uit Fleurier

Aardewerk en porselein behoren tot de oudste Japanse ambachten en kunstvormen, die teruggaan tot de Neolithische periode (rond het einde van de steentijd). Japanse ovens produceren dus al millennia (geglazuurd) aardewerk, soms ook in blauw-wit.

Japan onderscheidt zich daarnaast door de ongewone waardering die keramiek binnen zijn artistieke traditie heeft, mede dankzij de blijvende populariteit van de wereldberoemde theeceremonies. En horloges natuurlijk, maar daarover later meer.

Porseleinmeester Hiroyuki Hashiguchi uit Arita.

Een van die oude Japanse ambachten is Arita-porselein, dat is vernoemd naar een klein stadje op het Japanse eiland Kyushu in het zuiden van het land. Tegen het einde van de zestiende eeuw werd in de buurt porseleinklei gevonden, waardoor het gebied uitgroeide tot een centrum voor Japans porselein. Tegen het midden van de zeventiende eeuw liep Arita voorop toen de Japanners bovenglazuur (geëmailleerde) decoratie in een reeks heldere kleuren ontwikkelden. Tegen de negentiende eeuw werd het aardewerk over de hele wereld geëxporteerd en over zee verzonden vanuit Arita’s haven in Imari.

Seiko Presage Arita

Wat heeft dit allemaal met horloges te maken? Je raadt het al – Seiko heeft zijn eigen, traditionele product samengebracht met dat van zijn land van herkomst. En zoals we van Seiko gewend zijn, is dat op een prachtige wijze gebeurd. Kunde, prijsbewustzijn, goede smaak en techniek smelten namelijk perfect samen in deze twee prachtige nieuwe horloges, de Seiko Presage Arita SPB319J1 (met leren band en lichtblauwe wijzerplaat) en SPB293J1 (stalen band met witte wijzerplaat). Waarbij wij met name zeer gecharmeerd zijn van de lichtblauwe variant – een prachtige stralende kleur die je vrijwel nooit zó mooi gemaakt ziet. Het is het soort fijnzinnige detaillering waar Seiko zo om gewaardeerd wordt.

De porseleinen wijzerplaten in beide horloges zijn gemaakt door een traditioneel bedrijf in Arita dat al sinds 1830 dit ambacht onder de knie heeft. Hiroyuki Hashiguchi is de meestervakman bij het bedrijf en samen met zijn collega’s en het Seiko-team heeft hij deze bijzondere wijzerplaten ontwikkeld. Een bijzonder en zeer complex proces. De productie van Seiko’s Arita porseleinen wijzerplaat vereiste namelijk uitgebreid onderzoek en veel testen om de duurzaamheid en sterkte te bereiken die nodig zijn voor een kwalitatief goed horloge.

Onder toezicht van de porseleinman Hashiguchi werd deze slanke maar toch gewelfde wijzerplaat bereikt door de grenzen van de traditionele Japanse gietprocessen op te zoeken. Deze wijzerplaten worden geproduceerd door het vloeibare porselein te gieten in ultra-precieze mallen en vervolgens te bakken op een temperatuur van 1.300 graden. De wijzerplaten worden vervolgens meerdere keren geglazuurd en opnieuw gebakken. Zo worden de Arita porseleinen wijzerplaten uiteindelijk van zeer duurzaam materiaal dat meer dan vier keer harder is dan normaal porselein.

Toch is de wijzerplaat bijzonder dun: ongeveer 1 millimeter dik. Ook buigt de plaat een beetje naar beneden vanaf de indexen naar het midden van de wijzerplaat om een zachte vorm met diepte te creëren. De unieke kwaliteit van het porseleinen oppervlak afgewerkt met glazuur geeft de wijzerplaat een prachtige glans en zachte tint. Vooral bij de lichtblauwe variant komt de glans er prachtig uit, terwijl de witte wijzerplaat een ongelooflijke diepte laat zien. Het toont aan dat zulke eeuwenoude tradities nog altijd kunnen zorgen voor prachtige, moderne horloges die echt een meerwaarde bieden ten opzichte van wat er allemaal al verkrijgbaar is op de markt.

Kaliber 6R31

Het model heeft een smalle lunette, waardoor juist de wijzerplaat heel goed tot zijn recht komt. Om die prachtige wijzerplaat van de Seiko Presage Arita heen zit een roestvrijstalen kast van iets meer dan 40 millimeter, wat een uitstekende maat is voor dit horloge. De kast is voornamelijk geborsteld, maar heeft ook gepolijste elementen, wat het horloge een zeer luxe maar understated uitstraling geeft. Binnenin de kast tikt het bekende kaliber 6R31. Dit is een relatief modern uurwerk uit de middenklasse collectie van het Japanse merk, dat een comfortabele gangreserve van 70 uur biedt. Het uurwerk is licht gedecoreerd met geborstelde bruggen en strepen op de rotor.

Al met al toont Seiko aan nog altijd met de allergrootste kunde en heel veel gevoel voor schoonheid en tradities horloges te maken. Het is een eigenschap die zo ontzettend aan het merk gewaardeerd wordt – en wat ons betreft altijd hetzelfde mag blijven.

De nieuwe Seiko Presage Arita Porcelain SPB293J1 en SPB319J1 zullen vanaf juni 2022 beschikbaar zijn in de vaste collectie. Beide zullen te koop zijn voor 1.750 euro.

Ga voor meer informatie naar seikowatches.com

 

 

Tags : AritaBackgroundKaliber 6R31LongreadPresageSeikoSeiko PresageSeiko Presage Arita PorcelainStories
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.