close
NewsNieuws

NOMOS Glashütte: Duitse gastvrijheid en een kijkje in de keuken

Afgelopen oktober werd het NOMOS Forum voor de vierde keer georganiseerd. Uiteraard was het charmante Oost-Duitse plaatsje Glashütte de plek waar dit plaatsvond. 0024 was van de partij en dompelde zich onder in de wereld van NOMOS Glashütte en kreeg de geweldige nieuwe nouveautés onder ogen.

Het NOMOS Forum is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Natuurlijk zijn de nieuwe horloges van het sympathieke merk en de toekomstplannen belangrijk, maar eigenlijk voert de Duitse gastvrijheid en warmte te boventoon. Zowel retailers als journalisten vlogen naar Dresden voor het forum. Daarna was het nog een klein uurtje naar Glashütte. Het kleine dorpje in de deelstaat Saksen, bijna aan de Tsjechische grens geplakt, telt zo’n 7.000 inwoners. Maar Glashütte is natuurlijk vooral bekend door de exclusieve horloges die hier worden gemaakt door meerdere merken. Zelfs in het gemeentewapen is een klok verwerkt. De meeste horloges uit dit dorp komen van… NOMOS Glashütte.

NOMOS Glashütte is inmiddels een gevestigde naam in horlogeland en dat is bijzonder knap. Oprichter Roland Schwertner startte zijn merk namelijk pas in januari 1990, twee maanden na de val van de Berlijnse Muur. De eerste collectie kwam van de hand van Susanne Günther. Duidelijk is te zien dat zij zich liet beïnvloeden door de puristische Bauhaus-stijl. De strakke lijnen en de moderne look-and-feel zijn inmiddels waar NOMOS-ontwerpen om bekendstaan. Daar komt bij dat NOMOS nog steeds een onafhankelijke fabrikant is – een van de weinige echte onafhankelijken in de horlogewereld ¬– en misschien wel de enige onafhankelijke die geweldige horloges maakt tegen zeer toegankelijke prijzen.

Leerschool

Erg bijzonder is dat wij een rondleiding kregen door de eigen manufactuur van NOMOS. Geweldig is het om te zien waar de onderdelen worden gemaakt en om op de plek te staan waar de horloges in elkaar worden gezet. Het is tevens zeer bijzonder dat dit relatief kleine merk, nagenoeg alle onderdelen in eigen huis fabriceert, zoals alle mechanische componenten. Dat dit lukt én kan komt omdat NOMOS onder andere nauw samenwerkt met de lokale horlogemakersopleiding. Studenten krijgen van NOMOS bijvoorbeeld de kans om voor hun examenopdracht te werken aan een NOMOS-uurwerk. Dankzij het bundelen van de kennis en kunde van het horlogemerk met talentvolle en toekomstige horlogemakers, zijn er in de afgelopen jaren meer dan 500 horlogemakers letterlijk afgestudeerd op een NOMOS-uurwerk. Zo helpt NOMOS met het opleiden van (regionaal) talent en speelt het een prominente en sociale rol op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid.

Creatieve vrouw

Op het forum spraken wij met NOMOS’ Chief Brand Officer: Judith Borowski. “Ik ben sinds 2001 bij NOMOS betrokken en ben dol op het merk. Weliswaar ben ik geen techie, dat zijn oprichter Roland en CEO Uwe Ahrendt meer dan ik! Nee, ik ben eerder de creatieve vrouw en dankzij mijn journalistieke achtergrond kan ik het NOMOS-verhaal goed vertellen en uitleggen.” Tijdens het forum kregen wij een aantal nouveautés te zien. “NOMOS blijft uiteraard nieuwe horloges maken, maar het aantal collecties blijft de komende jaren hetzelfde. Wij willen niet nog meer collecties lanceren. Degene die wij al hebben, blijven. Zoals Tangente, Orion, Ludwig, Club, Metro, Autobahn, Zürich bijvoorbeeld. Collecties die we al sinds de nineties hebben. En we mogen niet klagen. Wij produceren de meeste mechanische horloges in Duitsland!”

Nouveautés

Uiteraard mochten wij ook meteen de nieuwe modellen aanschouwen. Nieuw is de Club Sport neomatik 39 in de kleuren Tabac (bruin), Ember (brons) en Smoke (grijs-bruin). Nieuwe kleuren en een nieuwe maat, namelijk 39 mm. De Club Sport was er al in de diameters 37 en 42 mm. Wat opvalt, los van de geweldige kleuren, is het speciale polijsten van de wijzerplaten die een bijzondere glans afgeven. In de kast huist het automatische DUW 3001-uurwerk. Dit in eigen huis gebouwde neomatik-kaliber is extreem dun en krachtig.

Ook zeer fraai zijn de drie nieuwe Metro 33-modellen voor dames in de kleuren Silver, Sage en Muted Red. De naam verwijst naar Metropolis, de grote stad en wel New York. De kleuren refereren naar tinten die je daar tegenkomt: glanzende gevels (zilver), rode bakstenen in Brooklyn (gedempt rood) en het weelderige groen van Central Park en het Vrijheidsbeeld (salie) aldus ontwerper Mark Braun. De kast meet logischerwijs 33 mm en is gemaakt van roestvrijstaal. De Metro 33 wordt aangedreven door het handgewonden Alpha-kaliber. De lichtgrijze band is van vegan velours.

Needless to say was het vierde NOMOS Forum een groot succes en ons bezoek aan het pittoreske Glashütte een bijzonder warm bad. Wij kijken met veel plezier uit naar de nieuwe modellen waar het horlogehuis ons de komende tijd mee gaat verbazen.

Gelimiteerd chic

Al jaren produceert NOMOS Glashütte gelimiteerde jubileumedities en die traditie wordt ook dit jaar voortgezet. En wel met een klassiek NOMOS-model: de 175 Tangente. Deze is nu dus ook verkrijgbaar in achttienkaraat roségoud – met een diameter van 35 mm – en levert zodoende een verfijnd, chic en elegant horloge op. Deze gelimiteerde variant wordt geleverd met een wijzerplaat die galvanisch wit verzilverd is. Dit wordt gecombineerd met roségoud om de wijzerplaat heen en op de subdial op zes uur. In tegenstelling tot de originele Tangente, wordt dit gelimiteerde model aangedreven door een automatisch kaliber: het extreem dunne, in eigen huis gebouwde neomatik DUW 3001-uurwerk. Een plaatje!

Meer lezen informatie? Klik dan hier.
Meer lezen over NOMOS Glashütte doe je hier.

Tags : Nomos Glashütte
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.