close

Terwijl onafhankelijke horlogehuizen al langer aan populariteit winnen, was het voor Parmigiani Fleurier altijd lastig om voet aan de grond te krijgen. Onder nieuwe (maar toch even bezielde) bewindvoering heeft het merk bijzondere nieuwe horloges geïntroduceerd, waarvan we met name de Tonda PF GMT Rattrapante even aan je willen voorstellen.

Tijdens Watches & Wonders 2022 kreeg het team van 0024/Horloges een prachtig horloge te zien en testen dat alle verwachtingen overtrof. Het was de Tonda PF GMT Rattrapante.

We schreven er al kort over in ons liveblog, maar vonden het horloge nog wat meer verdieping waard.

De Tonda PF-collectie werd in 2021 gepresenteerd en is Parmigiani Fleurier’s kijk op het luxe sporthorloge met een geïntegreerde armband. Inderdaad, dat al zo overvolle segment waarin de grootste namen hun grootste cash cows hebben grazen. Hoewel het dus knap lastig is om iets opvallends te introduceren, is het Parmigiani toch gelukt.

De klassieke Tonda in 2007 geleden ontworpen door Michel Parmigiani en was het eerste horloge met travel time van het huis. Parmigiani richtte het merk op in 2000 en is mede-grondlegger van de Vaucher manufacture in 2003. Andere aandeelhouders in dat bedrijf zijn overigens Hermès en Richemont-telg LMH. Michel Parmigiani liet de leiding van zijn bedrijf half 2018 jaar over aan Davide Traxler, die vorig jaar werd opgevolgd door Guido Terreni. Deze Zwitsers-Italiaanse bedrijfseconoom begon zijn carrière in 1995 bij de Danone Group.

In 2000 verhuisde hij naar Zwitserland en trad toe tot de uurwerkafdeling van Bulgari, waar hij in 2010 werd benoemd tot voorzitter van Bulgari Horlogerie, een functie die hij de volgende tien jaar bekleedde. Onder zijn auspiciën kwam onder andere de Octo Finissimo op de markt.

Parmigiani Fleurier Tonda PF GMT Rattrapante

Met Terreni aan het roer PF onderging de collectie een smaakvolle facelift, waarmee het horloge zijn visie van subtiele, ingetogen luxe belichaamt. En dat komt goed tot uiting in deze nieuwste creatie: Tonda PF GMT Rattrapante.

De Tonda PF onderscheidt zich door een elegante uitstraling, die zijn originaliteit ontleent aan een slank silhouet en een mix van kenmerkende Parmigiani Fleurier-codes zoals een gekartelde ring, druppelvormige bandaanzet, een naadloos geïntegreerde armband, een guilloché van grain d’orge motief, korte toegepaste gouden indexen en deltavormige geskeletteerde wijzers.

Voor Terreni en zijn team was de uitdaging om een ​​tweede tijdzone aan het model toe te voegen om te komen tot een praktische herinterpretatie van deze populaire functie op de Parmigiani-manier.

Slimme GMT-functie

Bij de Tonda PF GMT Rattrapante was het het idee om twee uurwijzers boven elkaar te gebruiken; een is gerhodineerd goud en toont de lokale tijd; de andere is 18k roségoud en geeft de thuistijd weer (op 12 uur zonder AP/PM-indicatie). Leuk, maar een bekende manier.

Maar hier komt de bijzonderheid. Wanneer je in een andere tijdzone aankomt, kun je met de pusher op acht uur de lokale tijd in stappen van één uur aanpassen. Zodra de reis is afgelopen en het aflezen van de tweede tijdzone niet langer nodig is, wordt het drukstuk coaxiaal aan de kroon gebruikt om deze lokale tijdwijzer samen met de thuistijd terug te brengen – vandaar de naam rattrapante.  De lokale tijd haalt de thuistijd in, totdat ze weer precies over elkaar heen liggen.

Simpel, maar overdadig mooi. Want: intelligent, praktisch én stijlvol.

Dus als je niets nodig hebt met betrekking tot reistijdaanduidingen, is de Tonda PF GMT Rattrapante gewoon een eenvoudig, discreet en elegant horloge met twee wijzers, net als de klassieke automatische ultradunne versie.

Een prachtig ingetogen ontwerp, dat nog strakker is omdat er geen datumaanduiding op de wijzerplaat staat.

De Parmigiani Fleurier Tonda PF GMT Rattrapante heeft in een stalen kast van een keurige grootte die bij de meeste polsen past, met een diameter van 40 millimeter en een dikte van 10,7 millimeter. De gekartelde ring is gemaakt van 950 platina, terwijl de pusher van de kroon van 18k roségoud is. De minimalistische Milano-blauwe wijzerplaat is versierd met een extreem fijn guilloché-patroon met grain d’orge, met het ovale PF-logo van het merk om 12 uur aangebracht.

PF051

Als je het horloge omdraait, onthult de achterkant van de tentoonstellingskast het automatische kaliber PF051 afgewerkt met Côtes de Genève en perlage en een 22-karaats roségouden microrotor versierd met een guillochepatroon. De gangreserve is 48 uur. Net als bij de rest van het horloge is de afwerking absoluut onberispelijk.

De Parmigiani Fleurier Tonda PF GMT Rattrapante (referentie PFC905-1020001-100182) kost CHF 26.000. Het is de bedoeling dat het horloge in de zomer van 2022 bij retailers zal landen.

Voor meer informatie, zie parmigiani.com

Tags : Guido TerreniMichel ParmigianiParmigiani FleurierParmigiani Fleurier Tonda PF GMT RattrapanteReviewTonda
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.