close

Het plezier van mechanica waar Oris zo bekend om staat komt naar voren in de nieuwe ProPilot X Calibre 400, een horloge met titanium behuizing geïnspireerd op meer dan een eeuw luchtvaarterfgoed en aangedreven door het vijfdaagse automatische uurwerk.

“Horloges zijn een tegengif voor het verblindende licht van technologie”, zo schrijft Oris in een perstekst die meer leest als een evangelie. “Wanneer je een echappementwiel ziet oscilleren of de duwers van een chronograaf die de gestage voortgang van een centrale secondewijzer initiëren, is dat geruststellend herkenbaar. Poëtisch. Vrolijk zelfs. En het is ook wat ons motiveert om ons beleid voort te zetten om alleen mechanica te maken – we zijn 100 procent mechanisch bij Oris.”

En daar kunnen we het bij 0024 natuurlijk alleen maar mee eens zijn. En omdat we (net als Oris trouwens) nog steeds een onafhankelijk horlogebedrijf zijn, zijn we vrij om die keuze te blijven maken en onze eigen weg te gaan. 

Lees ook: de Oris Aquis 41: nog frisser, nog expressiever

Oris ProPilot X Calibre 400

Goed, laten we eens beter kijken naar die mooie nieuwe ProPilot, die overigens verkrijgbaar is met een open en gesloten kast. De perfecte 39 millimeter titanium kast van de nieuwe ProPilot X Calibre 400 omhult het Calibre 400 uurwerk vijfdaags, antimagnetisch, intern automatisch uurwerk.

De wijzerplaat wis in dezelfde kleur gemaakt als de titanium kast van 39 mm. De strakke, hoekige lijnen van de op de luchtvaart geïnspireerde kastvorm zijn gesatineerd en gezandstraald, wat het horloge zijn rauwe, technische uitstraling geeft. De oversized kroon is ook van titanium en wordt geflankeerd door beschermers. Verder biedt de lanceringscollectie een keuze uit drie wijzerplaatkleuren: grijs, blauw en zalm. Dit is een fris, expressief palet, gekozen om de dynamische proporties van de behuizing te versterken – en om je pols leven en kleur te geven. En die nieuwe kleuren wijzerplaaten zijn uitstekende toevoegingen, zie deze zalmroze en blauwgrijze varianten:

Lees ook: de oudste Oris in de spotlights

Calibre 400

Bij het bedenken van de Calibre 400-serie, realiseerden de horlogemakers van Oris zich dat we misschien niet elke dag hetzelfde horloge dragen. Als je een standaard mechanisch horloge een dag of twee neerlegt, stopt het als de gangreserve opraakt.

Caliber 400 series-uurwerken hebben een gangreserve van vijf dagen, dus lopen ze nog steeds als je je horloge tussen bijvoorbeeld donderdag en dinsdag niet hebt gedragen.

Ze leveren deze langere gebruiksperiode via dubbele veertonnen, die beide een verlengde drijfveer bevatten, elk lang genoeg om twee en een halve dag stroom op te slaan.

De uurwerken uit de Calibre 400-serie zijn volledig in-house ontworpen door onze bekwame ingenieurs en beschikken allemaal over verhoogde niveaus van antimagnetisme, een gangreserve van vijf dagen en een garantie van 10 jaar. Oris noemt dit ‘De Nieuwe Standaard’.

Een van de fundamentele ambities van Oris met de Calibre 400-serie was om problemen op te lossen voordat ze zich voordoen. Zoals met alle uurwerken van de Calibre 400-serie, is het nauwkeurig tot -3 tot +5 seconden per dag, binnen de certificeringsnormen voor chronometers, zelfs nadat het is blootgesteld aan het soort magnetische velden waar we elke dag mee worden omringd.

Alle horloges uit de Calibre 400-serie hebben een garantie van 10 jaar en aanbevolen onderhoudsintervallen van 10 jaar, en dat geldt ook voor de ProPilot X Calibre 400. Caliber 400 Series-uurwerken hebben meer dan 30 non-ferro en antimagnetische onderdelen en zijn ontwikkeld om wrijving en slijtage te minimaliseren – de opwindrotor maakt bijvoorbeeld gebruik van een glijlagersysteem – zodat we de horloges vol vertrouwen kunnen geven hun toonaangevende garanties.

Al met al een prachtige creatie, daadwerkelijk voortgekomen uit liefde voor horloges.

Oris Aquis 41: nog frisser, nog expressiever

Tags : Calibre 400LongreadOrisOris ProPilot X Calibre 400Watches & Wonders 2022
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.