close
Retrospective

Terugkijken op de iconische Rado Diastar 1970 – 1980

Nothing feels quite as ‘Seventies’ as an old advertisement for luxury products in a German magazine

0024 WatchWorld kijkt terug naar het verleden, toen er innovatieve horloges werden gelanceerd die grote invloed bleken te hebben op de ontwikkeling van de horloge-industrie. We volgen het spoor van deze mijlpalen door herinneringen op te halen met het gebruik van oude reclamecampagnes. In deze dertiende en laatste aflevering nemen we je graag mee terug naar de beginjaren van het quartz horloge – let wel op het Zwitserse batterijgevoede quartz horloge – toen Rado de luxe varianten van de hier afgebeelde DiaStar presenteerde. Al krasbestendig, maar nog niet keramisch.

Rado DiaStar

Niets voelt zo ‘jaren zeventig’ als een oude advertentie voor luxeproducten in een Duits tijdschrift. Het gevoel van een ‘Krimi’, een misdaadserie op tv, die zich afspeelt in de rijkere delen van een stad als München. De jonge vrouw van een kunsthandelaar wordt dood aangetroffen achter het stuur van haar Maserati Merak, een gouden Rado DiaStar aan haar levenloze pols. Geen horloge van haar man, maar van de tenniscoach die ook een gouden DiaStar draagt… Dus de DiaStar. In 1962 presenteerde Rado voor het eerst een horloge met die naam. Of liever een collectie met die naam, want wie op zoek is naar de Rado DiaStar vindt een levendige collectie horloges in alle vormen en kleuren. De originele DiaStar is een robuust afgerond horloge met een bijna schildachtig uiterlijk – een blik op de zwarte D-Star, een directe afstammeling van de DiaStar, elders op de pagina verduidelijkt de omslachtige beschrijving.

Lees ook: Rado – innovatie in het DNA

rado-diastar-maserati-merak-ss-0607r

Tungsten en koolstofvezel

Het belangrijkste kenmerk van de DiaStar is de zeer hoge krasvastheid. Het is zelfs het eerste krasbestendige horloge ter wereld. Voordat de DiaStar werd gepresenteerd, werden er gouden en stalen horloges geproduceerd. Rado wilde echter een sporthorloge maken dat daadwerkelijk bestand zou zijn tegen misbruik tijdens het sporten. Normaal staal haalde het niet en dus begonnen de Zwitsers te experimenteren. De uiteindelijke keuze viel op wolfraamcarbide, een legering van wolfraam en koolstofvezel. De DiaStar uit 1962 was het allereerste horloge gemaakt van die keiharde legering en werd geadverteerd als “‘s werelds eerste krasvaste horloge”. In de loop der jaren kwam er een reeks zeer verschillende DiaStar-modellen uit: met een gouden kleur, met extreem driedimensionale wijzerplaten en exotische kastvormen die perfect pasten bij de mode van de jaren zestig en zeventig. Het gebruikte materiaal was revolutionair en de ontwerpen waren allesbehalve conservatief, hoewel ze zeker luxueus waren. De goudkleurige horloges in de advertentie kosten respectievelijk 2.180 en 2.740 Duitse Mark; een serieus bedrag in die tijd. De quartz horloges worden geroemd om hun duurzaamheid. Het gebruikte harde metaal zorgt ervoor dat dit sieraad nooit zijn gouden glans verliest.

DIASTAR = D-STAR

pr_rado_d-star_658_0609_3_016_2In de loop der jaren veranderde de naam DiaStar in de ogenschijnlijk moderner klinkende en ogende D-Star. De D-Star-familie bestaat uit meer dan twintig zeer verschillende referenties, stuk voor stuk verwijzend naar de DiaStar die in zijn vele verschijningsvormen een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Rado als horlogehuis met een ‘krasbestendig’ reputatie. De hier getoonde zwarte D-Star is (uiteraard) gemaakt van zwart hightech keramiek en herbergt een automatisch ETA-uurwerk dat een gangreserve van 38 uur kan leveren.

Tags : Rado
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.