close
NewsStories

A. Lange & Söhne Zeitwerk: ambitie verstild in elegante mechanica (longread)

Het mooiste van de horlogerie hoeft niet altijd uit Zwitserland te komen. Maak kennis met een van de mooiste nieuwe horloges van 2022: de A. Lange & Söhne Zeitwerk.

De A. Lange & Söhne Zeitwerk uit 2009.

In 2009 werden liefhebbers wereldwijd tijdens de SIHH verrast met de introductie van wat vrij snel een icoon bleek te zijn: de A. Lange & Söhne Zeitwerk.

Dit horloge kenmerkt zich door een springend ‘digitaal’ display, dat er weliswaar modern uitzag, maar geïnspireerd werd op de vijfminutenklok in de Semper Opera van Dresden, de stad waar A. Lange himself vandaan kwam, voordat er Söhne in het spel waren.

Destijds kreeg hofklokkenmaker Johann Christian Friedrich Gutkaes de opdracht om het te maken. Hem werd gevraagd een tijdsaanduiding te ontwikkelen die zelfs vanaf de achterste stoelen goed leesbaar zou zijn. Het was een uitdaging die Gutkaes dwong om de opdracht te heroverwegen. In tegenstelling tot alle grootformaat klokken met wijzers, koos hij voor een revolutionaire oplossing: een klok die de tijd digitaal weergeeft in stappen van vijf minuten. In 1841 voltooide hij de vijf minuten klok met zijn medewerker Ferdinand Adolph Lange.

Sindsdien is de A. Lange & Söhne Zeitwerk een horlogefamilie geworden met verschillende modellen die lichtgevend zijn, akoestisch de tijd aangeven en, sinds in 2019, ook de datum.

A. Lange & Söhne Zeitwerk

De ontwikkelaars van Lange baseerden hun concept van een mechanisch digitaal horloge op een mechanisme met springende cijfers dat uit drie schijven bestaat. In het belang van een optimale leesbaarheid zijn de twee even grote displays voor de uren en minuten langs een lijn gerangschikt.

De minuten worden weergegeven met twee schijven. De eenheidsschijf (met de cijfers 0 tot 9) en de tientallenschijf (met de cijfers 0 tot 5) delen dezelfde as. Een echappement met constante kracht zorgt voor nauwkeurige kleine stappen. Ze worden elke 60 seconden doorgestuurd naar de schijfconfiguratie.

Klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar dat bleek het zeker niet te zijn.  De uitzonderlijke constructie vraagt ​​om een ​​ongebruikelijk tijdsinstellingsmechanisme. Wanneer de beweging wordt gestopt door aan de kroon te trekken, blokkeert de bedieningshendel van het echappement met constante kracht het hele schijfmechanisme. Een innovatief ensemble dat afwijkt van het klassieke handinstelmechanisme heft deze blokkade op.

Het gepatenteerde echappement met constante kracht is het technische kernelement van alle horloges in de A. Lange & Söhne Zeitwerk collectie. Dit onderdeeltje bevindt zich tussen de loop en de balans en verplaatst de cijferschijven onmiddellijk in intervallen van één minuut. Tegelijkertijd levert het een belangrijke bijdrage aan de snelheidsstabiliteit door ervoor te zorgen dat de balans wordt aangedreven met een consistente hoeveelheid kracht over de gehele gangreserve. Dit is belangrijk omdat de kalibers bijzonder sterke drijfveren hebben met een sterk afnemende koppelkarakteristiek.

Lees ook – Chopard Alpine Eagle: symbool voor grotere doelen

A. Lange & Söhne Zeitwerk 2022

Lange & Söhne presenteert nu twee nieuwe versies van het bekroonde mechanische digitale horloge in platina en roze goud. Op het geëvolueerde kaliber L043.6 rusten inmiddels zeven verschillende patenten. De gangreserve is daardoor vergroot tot een respectabele 72. Of, in de woorden van Lange: ‘wanneer het volledig opgewonden is, heeft de A. Lange & Söhne Zeitwerk nu voldoende energie om sprongen van 4.320 minuten uit te voeren, of beter gezegd, 72 sprongen met alle drie de schijven, 360 sprongen met slechts twee schijven en 3.888 sprongen met slechts één schijf.’

Ook is het uurwerk iets praktischer: een pusher op vier uur kan nu afzonderlijk het display vooruitzetten, wat vooral handig is als de tijdzone verandert tijdens een reis. De pusher is van het omgekeerde type: er gebeurt niets wanneer erop wordt gedrukt, maar het display schakelt naar voren wanneer de pusher wordt losgelaten. Dit mechanisme heeft Lange ontwikkeld om minder kracht op het uurwerk los te laten bij het indrukken.

Zoals bij alle kalibers van uit deze manufactuur, voldoet de ambachtelijke afwerking van het 451-delige uurwerk aan de meest ambitieuze Lange-normen. Liefhebbers kunnen zich dankzij het glazen achterdeksel eindeloos laten fascineren door handgegragveerde balans- en tandwielen, de 59 juwelen en de ingewikkelde, rechtkorrelige remontoirbrug en natuurlijk de prachtig opengewerkte driekwartsplatine.

Duits zilver

De nieuwe A. Lange & Söhne Zeitwerk heeft een kastdiameter van bijna 42 millimeter en een hoogte van 12,2 millimeter. Het is verkrijgbaar in twee versies. Het wordt geleverd in roze goud met een zwarte wijzerplaat en een tijdbrug van Duits zilver. De platina uitvoering heeft een rhodié wijzerplaat van massief zilver. Gekleurde wijzers ronden het harmonieuze design af. Het roze-gouden model heeft een zwarte band van alligatorleer, terwijl de platinaversie gepaard gaat met een donkerbruine band van alligatorleer.

 

De prijs van de A. Lange & Söhne Zeitwerk wordt niet gecommuniceerd.

Voor meer informatie, zie alange-soehne.com

Tags : A. Lange & Söhne ZeitwerkA. Lange SoehneTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.