close

Voor de ware liefhebbers van horloges en klokken is er nu iets nieuws te ontdekken op het Museumplein in Amsterdam: tentoonstelling Once Upon a Time. In een uniek pop-up museum worden stukken uit de Franse gouden eeuw van toegepaste kunst geëtaleerd in een tentoonstelling. Verlangen, jaloezie en bedrog staan daarin centraal.

Aan het Museumplein opent op 21 mei 2022 een pop-up museum met de tentoonstelling Once Upon a Time. Tachtig verhalende, vuurvergulde bronzen pendules uit de laat-achttiende en begin negentiende eeuw tonen schoonheid, expertise en kunstenaarschap.

Deze extravagante pendules stonden aan de hoven in Frankrijk, Groot-Brittannië tot aan Rusland en tonen de smaak en kwaliteit van het hoogst denkbare niveau uit de gouden eeuw van de Franse toegepaste kunst. De pendules zijn afkomstig uit de Parnassia collectie en zijn in kwaliteit en omvang niet eerder getoond aan het publiek.

Lees ook: Longread: Waarom Longines álles heeft

Tentoonstelling Once Upon a Time

Vuurvergulde bronzen pendules groeiden in de loop van de achttiende eeuw uit tot spektakelstukken en vonden hun weg in de interieurs aan de hoven en de huizen van de adel en gegoede burgerij. De klokken kwamen op de schouw te staan en waren vaak de duurste stukken in de ruimte. Dit kwam niet zozeer door de uurwerken, maar door de omkasting van het uurwerk, die door de beste ambachtslieden en beeldhouwers gemaakt werd, waardoor de klok tot kunstwerk verheven werd.

De kwaliteit kwam echter pas tot ongekende hoogte na het verdwijnen van het gildesysteem als gevolg van de Franse Revolutie. Zo werd het mogelijk voor de verschillende ambachten in ateliers samen te komen, waardoor de samenwerking eenvoudiger werd en er een groot aantal specialismen kon ontstaan.

Once Upon a Time vertelt ook verhalen van de val van Troje en het ontstaan van Rome, de fascinatie voor Egypte, als gevolg van Napoleons expeditie en meer alledaagse trends uit het Parijs van die tijd. Vergelijkbare klokken komen voor in koninklijke collecties en musea zoals het Louvre (Parijs), Palazzo Pitti (Florence), Victoria & Albert Museum (Londen) en het Metropolitan Museum of Art (New York) en ook in Nederlandse koninklijke collecties van Paleis Het Loo en het Paleis op de Dam.

De tentoonstelling Once Upon a Time loopt van 21 mei tot en met 31 oktober 2022. De collectie wordt getoond in het pop-up museum aan het Museumplein 4 in Amsterdam, gelegen naast het Moco en het Van Gogh Museum.

Voor meer informatie, zie once-upon-a-time.amsterdam

Tags : KlokkententoonstellingOnce Upon a TimeParnassia Collectietentoonstellingtentoonstelling Once Upon a Time
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.