close
Events

Liefhebberstip: Tentoonstelling ‘Here we are! Women in Design 1900 – Today’

p194Cartier

Met La Panthère, de legendarische creative director van Cartier Jeanne Toussaint, als een van de voornaamste onderwerpen is de tentoonstelling ‘Here we are! Women in Design 1900 – Today’ in Rotterdam meer dan een middag van je tijd waard.

Van vrouwelijke Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs tot legendarische ontwerpklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak herdefiniëren, de tentoonstelling ‘Here we are! Women in Design 1900 – Today’  is zeer de moeite waard. De tentoonstelling is te zien in de Kunsthal Rotterdam presenteert ruim honderd vrouwelijke ontwerpers die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design.

De expositie toont een uitgebreid overzicht dat het verhaal vertelt van pionierende vrouwen die opboksen tegen de regels van een door mannen gedomineerde maatschappij.

Een van deze vrouwelijke pioniers was Jeanne Toussaint van Cartier. Decennialang stond zij als artistiek directeur aan het roer van Cartiers juwelencollectie. Haar sieraden en andere luxe accessoires, gecreëerd voor de moderne, onafhankelijke vrouw, zijn dan ook te zien tijdens de tentoonstelling.

Lees ook: Liefhebberstip: unieke tentoonstelling Once upon a Time

‘Here we are! Women in Design 1900 – Today’

De Belgische Jeanne Toussaint was een pionier en stijlicoon van de twintigste eeuw. Haar smaak en originaliteit maakten zo’n indruk op Louis Cartier dat hij haar uitnodigde om voor het Maison te komen werken. Aanvankelijk ontwierp ze handtassen, maar later ook beautycases, sigarettendoosjes en allerlei andere accessoires.

In 1933 werd ze gepromoveerd tot creative director van de Rue de la Paix studio, waar ze de leiding had over een mannelijke staf van ontwerpers, ambachtelijke juweliers en edelsteenzetters. Ze was een van de eerste vrouwen die zo’n prominente positie in de industrie bekleedde.

Haar scherpe humor en vurige vastberadenheid bezorgden haar de bijnaam “La Panthère”. In haar ogen waren juwelen een symbool van onafhankelijkheid. De klanten van Jeanne Toussaint werden verenigd door hun chique, gedurfde en vrijgevochten stijl met een voorliefde voor juwelen die sprankelen van persoonlijkheid.

Als vrije geest was zij een krachtig rolmodel voor de veranderende status van de vrouw. De tentoonstelling is van 18 juni tot en met 30 oktober te zien in de Kunsthal Rotterdam. Kaartjes zijn te verkrijgen via kunsthal.nl.

Lees ook: Cartier Pebble, voltreffer in het hart van het Parijse huis

Primeur: Nieuwe Cartier Boutique opent op de PC

Tags : CartierHier zijn we! Women in Design 1900 - Today'Kunsthaltentoonstelling
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.