close
Breitling Navitimer Rattrapante
The steel edition of the Breitling Navitimer Rattrapante

Met de Breitling Navitimer Rattrapante bevestigt het merk uit Grenchen zijn superieure beheersing van chronografen door de onthulling van zijn eigen split-second chronograaf uurwerk – een van de meest geavanceerde uurwerken complicaties.

Ontwikkeld in de geest van instrumenten voor professionals, onderscheidt dit Manufacture Breitling Calibre B03 (beschermd door twee patenten) zich door zijn innovatieve constructie die zorgt voor maximale precisie, stevigheid en betrouwbaarheid. Om deze grote technische doorbraak te presenteren, heeft Breitling zijn meest emblematische model gekozen, de beroemde Navitimer, geïnterpreteerd in staal of goud met een exclusieve bronskleurige wijzerplaat.

Weinig horlogemerken hebben hun eigen mechanische chronograaf uurwerken. Minder bieden ook een gepatenteerde split-second beweging die echt in eigen huis is ontwikkeld en geproduceerd. Met de lancering van Breitling Navitimer Rattrapante Manufacture Breitling Calibre B03, officieel chronometer gecertificeerd door de COSC, bevestigt Breitling opnieuw zijn leidende positie op het gebied van mechanische chronografen. Het consolideert ook zijn cruciale rol in de ontwikkeling van dit type instrument – met name gekenmerkt door de uitvinding van het eerste onafhankelijke drukmechanisme om 2 uur (1915), het tweede onafhankelijke drukmechanisme (1934) en de eerste zelfopwindende chronograaf (1969) . Deze epische saga bevat ook de beroemde Duograph uit 1944 – een van de grote Breitling-klassiekers – die zeer gewild is onder verzamelaars en is uitgerust met een ultradun chronograafuurwerk met een split-seconde.

Breitling Navitimer Rattrapante: Pure performance

Met zijn twee boven elkaar geplaatste centrale chronograafwijzers, waarvan er één kan worden gestopt om een ​​tussenliggende (tussentijdse) tijd te meten, voordat hij wordt “ingehaald” (rattraper in het Frans) terwijl de eerste nog steeds verder veegt, wordt de split-seconden-chronograaf beschouwd als een van de moeilijkste uurwerkmechanismen om te maken. Dat is de reden waarom deze “Grand Complication” meestal in kleine series wordt geproduceerd en horlogemakers een langdurig proces van afstelling en beoordeling vereist (correctie van de speling van het fractie van een seconde wiel en rondsel, aanpassen van de spanning van de veren, aanpassen van de mate van penetratie van de klemmen, enz.).

Bij het ontwikkelen van zijn de Breitling Navitimer Rattrapante en zijn uurwerk met een fractie van een seconde, heeft Breitling een innovatieve benadering van dit uitzonderlijke mechanisme aangenomen. Trouw aan zijn filosofie van “instrumenten voor professionals”, heeft de specialist van technische horloges ervoor gekozen om zich te concentreren op robuustheid, precisie en betrouwbaarheid zoals toegepast op grootschalige productie: “Kwaliteit in serie”, zoals een Breitling-slogan uit de jaren 40 al verkondigde. Het doel was om een ​​systeem te ontwikkelen dat optimale prestaties garandeert met een minimum aan componenten en dat het langdurige aanpassingsproces overbodig maakt. Kortom, het vinden van een eenvoudige en effectieve oplossing voor een gecompliceerd probleem – een taak die meerdere jaren van onderzoek en testen vergde.

Lees ook: de nieuwe Breitling Navitimer B01: icoon op grote hoogte

Nieuw mechanisme

Breitling Navitimer RattrapanteDe grootste uitdaging voor de ontwikkelaars van een chronograafuurwerk met een fractie van een seconde heeft betrekking op het energieniveau. Het constant stoppen en starten van de secondewijzer resulteert in een variabele energiebehoefte die nadelig kan zijn voor de chronometrische precisie en de gangreserve van een horloge kan verminderen. Een van de manieren om dit probleem op te lossen is om het uurwerk uit te rusten met een isolerend systeem dat dient om de secondewijzer los te koppelen wanneer deze wordt gestopt. Dit was de aanpak die Breitling koos. De merkingenieurs en horlogemakers hebben echter de constructie van het split-second-mechanisme opnieuw bekeken om tot een betrouwbaardere en effectievere oplossing te komen.

Ze ontwikkelden daarom twee innovaties waarvoor patent is aangevraagd. De eerste doorbraak betreft het isolatiesysteem. Het onderdeel dat de split-second-hendel aandrijft, heeft normaal gesproken de vorm van een cilindrische pen: een orgaan dat moeilijk te produceren is onder een bepaalde diameter. Breitling heeft deze pin vervangen door een gestempeld onderdeel waardoor het een nauwkeuriger gedefinieerde vorm kan krijgen, evenals verbeterde stevigheid. Dankzij dit isolerende systeem heeft het gebruik van de splitsecondenwijzer geen invloed op de precisie van de timing, noch op de gangreserve. De tweede innovatie betreft het mechanisme voor het stoppen van de secondewijzer.

Horlogemakers gebruiken traditioneel een wiel (ofwel glad of met extreem fijne vertanding) dat op zijn plaats wordt geklemd. Dit systeem is ingewikkeld om te produceren en kan tot een zekere mate van onnauwkeurigheid leiden. Geïnspireerd door fietsremmen uitgerust met rubberen pads, kwamen de ingenieurs van Breitling op het idee om het wiel te omringen met een O-ringafdichting die door de klem zou worden samengedrukt. Dit resulteert in uiterst nauwkeurig stoppen en een systeem dat eenvoudiger te produceren en dus betrouwbaarder is.

Slimme architectuur

Bij de ontwikkeling van zijn zelfopwindende split-second chronograaf Calibre B03, werkte Breitling op basis van zijn Manufacture Breitling Calibre B01, een intelligent platform dat de toevoeging van andere handige functies zoals tweede tijdzone of wereldtijdweergaven met ongekende gebruiksvriendelijkheid al mogelijk heeft gemaakt. De B03 plukt daarom alle voordelen van deze krachtige ‘motor’, waaronder een gangreserve van 70 uur (waardoor een verbeterde beoordelingsregelmaat wordt gegarandeerd) en een innovatieve modulaire architectuur.

Het split-second mechanisme van de Breitling Navitimer Rattrapante bestaat uit slechts 28 onderdelen. Het hergroeperen van de meeste van deze componenten in een module die tussen de hoofdplaat en het kalendermechanisme is geplaatst, vereenvoudigt niet alleen de productie en montage, maar ook het onderhoud – aangezien de horlogemaker de module als een enkel blok kan verwijderen voor onderhoud of reparaties. Zoals alle Breitling-uurwerken, is de Manufacture Breitling Calibre B03 chronometer-gecertificeerd door het COSC (Swiss Official Chronometer Testing Institute), de enige benchmark voor precisie en betrouwbaarheid op basis van een internationale norm.

Breitling Navitimer Rattrapante: doyenne van mechanische chrono

Om zijn uitzonderlijke nieuwe ‘motor’ te benadrukken, heeft Breitling zijn beroemde Navitimer gekozen, de doyenne van alle mechanische chronografen die wereldwijd worden geproduceerd (sinds 1952). Uitgerust met een 45 mm kast, wordt de Navitimer Rattrapante geleverd in staal en een 250-delige roodgouden limited edition (uitgerust met een transparante achterkant). Beide horloges onderscheiden zich door hun exclusieve bronskleurige wijzerplaat, die als achtergrond dient voor de zilverkleurige tellers en binnenring die de klassieke Navitimer-look weerspiegelen. In een uiterst verfijnd detail is het B-logo met zijn ankersymbool dat over het algemeen de basis van de Navitimer-chronograafwijzers siert, in dit geval verdeeld over de twee secondenwijzers: met de B op de rode chronograafwijzer en het anker op de secondewijzer . Dit betekent dat de twee elementen worden gescheiden wanneer de secondewijzer wordt gestopt, voordat de merksignatuur wordt hervormd wanneer de wijzers opnieuw worden bedekt. De split-second pusher, gehuisvest in de 3 uur kroon, dient om de split-second wijzer zo vaak als gewenst te stoppen en opnieuw te starten tijdens een timingoperatie – om tussentijden te meten of de resultaten van verschillende concurrenten te vergelijken. De ultieme mechanische chronograaf in een legendarisch horloge.

Breitling Navitimer Rattrapante

Movement: Manufacture Breitling Caliber B03, officially chronometer-certified door  COSC, automatisch, hoogfrequent (28,800 vibraties per uur), 46 jewels, Meer dan 70 uur gangreserve. Split-seconde chronograaf, 1/4 seconde; 30-minuut en 12-uur totalizers. Kalender. Kast: staal of 18K roodgoud (250-stuk gelimiteerde editie, transparant saffierglas achterdeksel). Waterdicht 3 bar. Rotaterende lunette met circular slide rule. Cambered sapphire crystal, antireflectieve coating op beide kanten. Diameter: 45 mm. Wijzerplaat: Panamerican brons. Band: leer, kroko rubber Navitimer/Navitimer (steel only).

Voor meer informatie, zie breitling.com/nl

Breitling Superocean: robuuste evolutie

Tags : BreitlingBreitling Calibre B01Breitling Navitimer RattrapanteCalibre B03ChronograafManufacture Breitling Caliber B03Navitimer
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.