close
NewsNieuws

Chopard Alpine Eagle Pine Green: symbool voor grotere doelen (Longread)

De Chopard Alpine Eagle Pine Green is meer dan alleen een bijzonder mooi horloge met een nieuwe wijzerplaat. Het nieuwe horloge toont ook aan dat het Chopard menens is met de goede voornemens.
Voordat we verder gaan over de vandaag geïntroduceerde Chopard Alpine Eagle Pine Green, eerst wat achtergrond. Nog niet iedereen gelooft er namelijk in, maar Chopard zeker wel: luxemerken kunnen meer doen dan alleen greenwashing. Wie eens wat dieper duikt in de ambities van dit merk uit Genève, ziet dat het ze echt menens is met de goede bedoelingen. Een toonaangevend voorbeeld daarvan is Fair Mined Gold.

Duurzaamheid als beleid

In maart 2018 organiseerde Chopard een paneldiscussie op hoog niveau over wereldwijde duurzaamheidskwesties in verschillende sectoren, die samenviel met de aankondiging dat Chopard in juli 2018 de 100% ethische gouden status zou hebben bereikt.

Het panel ging in op de vraag hoe bedrijven de Sustainable Development Goals (SDG’s) met succes kunnen implementeren in hun bedrijfsstrategie, het belang om ze relevant en begrijpelijk te maken, evenals de uitdagingen waarmee ze in het proces worden geconfronteerd. Dit leidde tot meer aandacht voor Fair Mined Gold, waaraan Chopard dus ook zijn eigen productie laat voldoen. Daarnaast ondersteunt Chopard de  Green Carpet Challenge, dat zo veel mogelijk streeft naar duurzame producten op catwalks en rode lopers. Ook ondersteunt Chopard verschillende filantropische instellingen die goede doelen nastreven, van onderzoek naar leukemie tot educatie voor kansarme kinderen.

Chopard Alpine Eagle Pine Green

De vandaag geïntroduceerde Chopard Alpine Eagle Pine Green is ook een voorbeeld hiervan. Ook het milieu krijgt namelijk bijzonder veel aandacht. Zo gebruikt Chopard voor zijn productie minstens tachtig procent hernieuwbare energiebronnen. De Zwitserse installaties van het merk worden zelfs voorzien van honderd procent hernieuwbare elektriciteit en in 2010 werd de productielocatie in Fleurier Ebauches het grootste gerenoveerde gebouw in Neuchâtel, Zwitserland, dat de Minergie-certificering voor laag energieverbruik ontving. Daarnaast zijn er specifieke meetsystemen om de VOS-emissies en het water- en elektriciteitsverbruik te monitoren.

In 2013 tekende Chopard een overeenkomst met de Zwitserse overheid, waarin doelen werden gesteld met betrekking tot energieverbruik en een significante verlaging van de CO2-uitstoot. Zelf schrijft Chopard erover: “Als familiebedrijf Maison dat zich terdege bewust is van de sociale en ecologische uitdagingen waarmee de horloge- en juwelenindustrie wordt geconfronteerd, hebben we er altijd naar gestreefd om te werken op een manier die de mens en het milieu respecteert. Hoewel we weten dat de eindbestemming misschien nog ver voor ons ligt, bestaat onze reis uit verschillende stappen en elke actie brengt ons dichter bij het bereiken van een betere toekomst voor ons bedrijf, onze mensen, onze planeet en de komende generaties.”

Duurzaamheid als startpunt

De drie generaties Scheufele tijdens de presentatie van en met de Alpine Eagle.

Voor Chopard is duurzaamheid niet een marketing tool, het is een essentieel deel van de bedrijfsfilosofie. Verantwoordelijkheid betekent voor Chopard transparant zijn over de bedrijfspraktijken en ervoor zorgen dat deze in de loop van de tijd voortdurend verbeteren. Het merkt zorgt er dan ook op een heel transparante manier voor dat het beleid op het gebied van milieu, maatschappij en zakelijk gedrag wordt gecommuniceerd in de hele toeleveringsketen, van leveranciers van grondstoffen tot de werknemers en de gemeenschappen waarin het bedrijf actief is.

Daarnaast steunt het merk in meer dan alleen geld verschillende natuurorganisaties, waaronder een stichting die zich inzet voor het behoud van het Alpenmilieu en zijn biodiversiteit. Dit laatste doet Chopard als sinds de lancering van dit model, dat dan ook de Alpine Eagle heet.

Dit horloge is niet zomaar gekozen. Duurzaamheidsdoelen waren een startpunt bij de ontwikkeling van dit model. En het is een heel belangrijk model voor het luxemerk. Zo schreven we eerder diepgaand over hoe het horloge drie generaties Scheufele – de eigenaren van Chopard – heeft samengebracht.

Lees meer: Chopard Alpine Eagle, hoogvlieger uit Fleurier

Met de Alpine Eagle heeft Chopard een eigentijdse sportief-chique collectie gecreëerd met een puur design en verfijnde mechanica.  Om dit horloge te duiden, moeten we iets verder terug. In 1972 bepaalden Audemars Piguet en Gerald Genta het genre met de Royal Oak: een sportief maar overduidelijk duur vervaardigd stalen horloge met een geïntegreerde armband en gespierde kast.

De meeste high-end merken gaven hun kijk op de categorie. Patek Philippe met de Nautilus, Vacheron Constantin met de 222 en de Overseas, Cartier met de Santos, IWC met de Ingénieur, Piaget met de Polo… en Chopard met de St. Moritz. In 1980 was dit horloge Karl-Friedrich Scheufele’s (nu dus Chopard’s co-president) eerste horloge-project.

Chopard Alpine Eagle Pine Green

De Alpine Eagle-collectie van sportief-chique horloges verwelkomt vandaag twee modellen met een diameter van 41 mm, versierd met een wijzerplaat in een originele “Pine Green”-kleur. Verkrijgbaar in versies met Chopard’s exclusieve ultrabestendige en prachtig lichte Lucent Steel A223 of ethisch 18-karaats roségoud en met een prachtige band die op zichzelf al een artikel waard is.

Maar bij deze Chopard Alpine Eagle Pine Green hier ook prachtig te zien is, is dat prachtige motief op de wijzerplaat. Dit toont eens te meer dat duurzaamheidsdoelstellingen geen after thought waren bij de ontwikkeling van dit horloge. Het motief van de wijzerplaat werd namelijk geïnspireerd op de irissen van de alpenvogel dat de naam aan het horloge leende.

In overeenstemming met Chopards inzet voor het behoud van het Alpenmilieu en zijn biodiversiteit, zal een deel van de opbrengst van de verkoop van deze twee modellen worden gedoneerd aan de Alpine Eagle Foundation, wiens programma’s de herintroductie van de zeearend in de Regio Meer van Genève.

Al met al is een een prachtige creatie, waarbij de stalen kast afwisseld geborsteld en gepolijst is, wat de luxe uitstraling verder versterkt.

Dit prachtige horloge wordt aangedreven door een al even mooi uurwerk: het Chopard kaliber 01.01-C. Dit uurwerk is chronometer-gecertificeerd door COSC, wat betekent dat het aan uitstekende accuraatheidseisen voldoet. Het uurwerk van de Chopard Alpine Eagle Pine Green heeft een gangreserve van zestig uur en een datumaanduiding die knap is weggewerkt tussen vier en vijf uur.

Dit uurwerk is geproduceerd en ontwikkeld in de manufactuur van Chopard in Fleurier. Wat nog veel te weinig mensen weten, is namelijk dat Chopard sinds 1996 heeft gewerkt aan een bijzonder indrukwekkende reeks eigen uurwerken en kalibers die worden geproduceerd in Fleurier.

Deze manufactuur kan worden gezien als het meesterwerk van Karl-Friedrich Scheufele, die op zijn 38ste dit project op zich nam.  Bedoeld om het ontwerp en de productie van L.U.C uurwerken uit te breiden en vooral om de allerhoogste kwaliteit te bereiken. De naam is een afkorting van de oprichter van het bedrijf: Louis-Ulysse Chopard. Hiermee maakt Chopard deel uit van de zeer beperkte kring van echte horlogemakers. Inmiddels is Scheufele als co-president van Chopard verantwoordelijk voor de herenhorloges.

Prijzen in Nederland: de Alpine Eagle in Lucent Steel A223 kost € 15.100 en de in goud is € 51.800.

Voor meer informatie over de duurzaamheidsduurstellingen van Chopard, zie Chopard.ch

Chopard Alpine Eagle: hoogvlieger met tourbillon

Tags : ChopardChopard Alpine Eagle Pine Green
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.