close
NewsNieuws

Chopard Alpine Eagle Sunburnt: Getekend door de zon

Met de Alpine Eagle vestigt Chopard graag de aandacht op de met uitsterven bedreigde adelaars in de Alpen. De nieuwe Sunburnt-variant daarentegen verlegt de focus naar de andere kant van de wereld. Met deze speciale uitvoering van de Eagle wordt een Aboriginal-gemeenschap in de Australische Bundjalung-regio gesteund.

Zoals er in Amerika diverse soorten inheemse volken bestaan – we noemden ze vroeger indianen, maar dat woord ligt tegenwoordig nogal gevoelig -, zijn er in Australië vele verschillende Aboriginals. Een ding hebben die gemeen: na de kolonisatie eind 18e eeuw werden ze van hun territorium verdreven en met de nek aangekeken. Velen werden er zelfs straffeloos vermoord.

Afgelopen pakweg veertig jaar zijn er stap voor stap allerlei maatregelen genomen waarmee de Aboriginals, en hun cultuur en tradities, erkend worden. Niettemin laat de gemiddelde gezondheid en de economische welstand van de oorspronkelijke bevolkingsgroep nog veel te wensen over. Op regionaal niveau zijn er dan ook vele hulpprojecten. Bijvoorbeeld in de aan de oostkust gelegen Bundjalung-regio, waar de Ngunya Jarjum Aboriginal Corporation opkomt voor het welzijn van de Aborginal-kinderen.

ODE AAN HET WOESTIJNLANDSCHAP

En daar komt de link met Chopard om de hoek kijken. Het horlogehuis uit het Zwitserse Meyrin is een samenwerking aangegaan met de wereldberoemde, uit Bundjalung stammende kunstenaar Shaun Daniel Allen, aka Shal. Het resultaat is een speciale, tot 20 stuks gelimiteerde editie van de Alpine Eagle: de Sunburnt. De opbrengst hiervan wordt deels gedoneerd aan de Ngunya Jarjum Aboriginal Corporation.

De kleurrijke Shal heeft voor een kleurrijke wijzerplaat gezorgd. Het ‘Sunburnt’-rood symboliseert een land dat getekend is door de zon: enerzijds eert het de schoonheid van de woestijnlandschappen, anderzijds is het een ode aan een volk dat zich al duizenden jaren weet aan te passen aan de harde omstandigheden.

OOG VAN DE ADELAAR

Uniek binnen de Alpine Eagle-collectie is het kleurverloop van de Sunburnt. De donker wordende tinten richting de buitenkant van de wijzerplaat weerspiegelen de effecten van licht en schaduw op verschillende tijdstippen van de dag. Net als bij andere Alpine Eagle-modellen doet de textuur van de wijzerplaat denken aan het oog van een adelaar. De datumweergave tussen 4 en 5 uur doet in onze ogen een kléín beetje afbreuk aan de harmonie van het geheel, maar heel storend is het zeker niet.

Shal heeft het saffierglazen venster van achterkant beschilderd met abstracte, vloeiende motieven die ook op veel van zijn kunstwerken terug zijn te zien. De kleurrijke lijnen zijn eveneens geïnspireerd op de natuur. Het ontneemt een beetje het zicht op het zelfopwindende kaliber 1.01-C, maar dat is Chopard in dit geval vergeven. Het uurwerk is trouwens voorzien van een seconden-stopfunctie, waardoor het exact op tijd is te zetten.

DUURZAAMHEID

De Chopard Alpine Eagle Sunburnt heeft een diameter van 41 millimeter en is aan de voor- en achterkant uiteraard voorzien van de kenmerkende acht schroeven. Trouw aan de toewijding aan duurzame luxe zijn de kast en de band gemaakt van Lucent Steel, dat voor tachtig procent uit gerecycled materiaal bestaat. Het heeft bovendien vergelijkbare eigenschappen als chirurgisch staal; dat wil zeggen dat het zeer hard is, minder corrosiegevoelig dan regulier staal en in hoge mate antiallergisch.

De Alpine Eagle Sunburnt kan het eeuwenlange leed van de Aboriginals natuurlijk niet wegpoetsen, maar dat Chopard op deze manier een klein beetje bewustzijn creëert voor de bevolkingsgroep én een financiële bijdrage levert aan een lokaal project, kan alleen maar worden toegejuicht. Eén minpunt: je moet wel een heel stuk vliegen om er een te kunnen bemachtigen, want het verzamelaarsobject is exclusief verkrijgbaar bij de Australische Chopard-boetieks.

Tags : ChopardChopard Alpine Eagle
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.