close
News

Chopard eert Jacky Ickx met de Mille Miglia Classic Chronograph JX7

Voorafgaand aan de Mille Miglia brengt Chopard elk jaar een nieuw, gelijknamig model uit. In 2024 wordt met het horloge niet alleen de prestigieuze klassiekerrally geëerd, maar ook de befaamde Belgische (oud-)coureur Jacky Ickx.

Hoewel Chopard veel meer is dan een merk dat is gelieerd aan de historische racerij – denk bijvoorbeeld aan de Alpine Eagle en de L.U.C -, is de Mille Miglia-collectie hét uithangbord van het Zwitserse horlogehuis. De verbintenis met het evenement bestaat al sinds 1988, niet in de laatste plaats dankzij Karl-Friedrich Scheufele’s persoonlijke passie voor klassieke auto’s.

Het heeft voor een reeks van 35 klassiek-sportieve 100 Miglia-horloges gezorgd, die zeker op de auto(sport)-liefhebbers een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Dat de walmende, benzine slurpende oldtimers die aan de rally meedoen niet helemaal stroken met de ‘sustainability’ waarmee Chopard zichzelf tegenwoordig zo graag afficheert, nemen we maar voor lief.

RACE TEGEN DE KLOK

Vroeger (1927-1957) werd de duizend mijl lange ronde tussen Brescia en Rome in een keer afgelegd, en dat zo snel mogelijk. Daar kwam in 1957 een abrupt einde aan toen de Spanjaard Alfonso de Portago met zijn Ferrari in het publiek belandde, waarbij naast hijzelf en zijn co-piloot negen toeschouwers om het leven kwamen. In 1982 werd de Mille Miglia nieuw leven ingeblazen. Nu echter als klassiekerrally, verreden over meerdere dagen waarbij het niet om snelheid gaat, maar om regelmatigheid.

Dat neemt niet weg dat de uithoudingswedstrijd een van de meest aansprekende klassieker-evenementen ter wereld is, en daarmee een prachtig uitgangbord voor Chopard. Zeker omdat timing nog steeds essentieel is voor een goede klassering.

ICKX: VRIEND VAN DE CHOPARD-FAMILIE

Het 36e Mille Miglia-model draagt de naam Classic Chronograph JX7. Het achtervoegsel staat voor Jacky Ickx, de ‘7’ voor het aantal keer dat een Chopard-horloge zijn naam draagt. De Belgische (oud-)coureur is bevriend met Karl-Friedrich Scheufele, ze deden als rijder en bijrijder samen 15 keer mee aan de 1000 Miglia.

Ickx is inmiddels een vaste waarde in de Chopard-familie, en het moet gezegd worden dat hij een perfecte ambassadeur is. Als we dat charismatische gezicht met die onafscheidelijke grijns zien, moeten we meteen aan de jaren 60 en 70 denken, het roemruchte racetijdperk waarin Ickx wereldwijd furore maakte. Hij won acht Grands Prix en zegevierde tussen 1969 en 1982 zes keer tijdens de 24 Uur van Le Mans.

NACHTBLAUW

De nachtblauwe kleur van de wijzerplaat van JX7 – weer eens wat anders dan het obligate zwart of wit/crème – stamt van de iconische helm van Monsieur Le Mans. Ook de rubberen strap is diepblauw, uiteraard is deze voorzien van het welbekende, karakteristieke Dunlop-racebandenprofiel.

Het horloge heeft een elegante kast van 40,5 mm en is gemaakt is van Lucent Steel, een voor tachtig procent gerecyclede staalsoort die zeer hard is en een mooie, zachte glans heeft. Het automatische chronograafuurwerk is COSC-gecertificeerd en heeft een gangreserve van 54 uur. De stilistische afbeelding van de helm van Ickx op de saffierglazen kastbodem maakt het plaatje af.

De Chopard Mille Miglia Classic Chronograph JX7 is gelimiteerd tot 250 horloges en kost € 11.100. De deelnemende teams aan de 2024-editie van de 1000 Miglia krijgen overigens een gepersonaliseerd exemplaar, met een gravure van het startnummer op de achterzijde. Van een variant met de lunette, kroon en pushers van geel goud (€ 13.000) worden slechts 50 stuks gefabriceerd.

Tags : ChopardJacky IckxMille Miglia
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.