close
News

Longines Legend Diver: parelduiken voor liefhebbers

Ondanks alle hypes, social media, forums en andere plekken waar elke millimeter van de horlogerie wordt belicht, zijn ze er nog: verborgen parels. En soms zijn ze verrassend dichtbij. De Longines Legend Diver is er zo een.

Het horloge werd gebaseerd op een duikhorloge uit 1959 en in 2007 gehergeïntroduceerd. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een volstrekt legendarisch icoon is, valt daar nog wel wat op af te dingen – tot 2007 kraaide er geen haan naar. Overigens is dat ook met de Blancpain Fifty Fathoms zo, dus lees voorgaande zin niet als kritiek.

Longines Legend Diver

Typerend aan het horloge is de kast met de twee grote knoppen op twee en vier uur. Kenners zien daar direct het handelsmerk van de super compressor-kast, die in de jaren vijftig werd ontwikkeld door de Zwitserse kastenmaker Ervin Piquerez. Dat het niet een specifieke vinding is van Longines is ook te zien aan het feit dat vele andere horlogemakers indertijd met dezelfde kast werkten. Zo heeft bijvoorbeeld ook deze Alpina Seastrong dezelfde Super Compressor-kast.

Beide zijn schroefkronen. Een is voor de tijd en met de ander bedien je de binnenring. Dit laatste heeft uiteraard ten doel om duikers te helpen de verlopen tijd in de gaten te houden. 

Vrij typisch aan het horloge is ook de uurwijzer, die in pijlvorm is gemaakt. Daarnaast wordt het horloge gekenmerkt door een heel functioneel ontwerp, waarbij moderne vormen het hebben gewonnen van al teveel opsmuk.

Een ander enorm pluspunt aan de jaren-vijftig-inspiratie is de maat. Hoewel het horloge voor die tijd vrij fors is, zouden we het tegenwoordig als een keurig traditioneel formaat bestempelen. De stalen kast heeft namelijk een doorsnee van 39 millimeter. Dankzij het gebolde glas, de open wijzerplaat en de instrumentele kastvorm draagt het horloge overigens uitstekend om elke pols en tijdens elke gelegenheid. De dikte van de kast is bijna 13 millimeter.

Lees ook: Een schaamteloze liefdesverklaring aan Longines

De beste tot nu toe

Sinds 2027 heeft Longines een heel smaakvolle reeks variaties gemaakt op het origineel, die vrijwel allemaal de moeite waard zijn. Zo zijn er varianten met een rood verloop op de wijzerplaat, maar ook met beige-grijs tinten.

Toch is er één ding dat de hier afgebeelde, nieuw geïntroduceerde Legend Diver beter maakt dan alle andere. Voor het eerst sinds de herintroductie heeft Longines namelijk ein-de-lijk de perfecte Legend Diver gemaakt. Ze hebben namelijk ein-de-lijk de datumaanduiding van de wijzerplaat af gehaald.

En dat mag bij een niet-horloge-kenner slechts een opgetrokken schouder tot gevolg hebben, voor de ware liefhebber is dat a giant leap for mankind.

Het model is gecertificeerd (ISO 6425) als duikhorloge en is waterdicht tot 30 bar / 300 meter en wordt aangedreven door een het Longines L888.6-kaliber. Dit is in feite het door ETA geproduceerde kaliber A31.L01, wat weer gebaseerd is op het bekende ETA 2824. Overigens is de L888.6 wel een serieuze upgrade van dat basiskaliber. Belangrijke toevoeging is dat het Longines-kaliber bestand is tegen magnetische velden dankzij een siliconen balansveer. Ook heeft dit uurwerk heeft een gangreserve van maximaal 72 uur. Daarnaast is het horloge is chronometer-gecertificeerd door COSC.

Longines heeft als slogan ‘elegance is an attitude’

Er zijn twee versies met een prachtig chique donkerblauwe wijzerplaat: met een stalen band of de hier afgebeelde canvas-variant. De uitvoering met traditionele zwarte wijzerplaat is verkrijgbaar op bruin leer of staal. De prijs van het horloge is overigens wel licht gestegen: de nieuwe Legend Diver is er voor € 3.450 (met stalen band € 200 duurder). Een prachtige, luxe toevoeging is dat de wijzerplaat is gelakt.

Lees ook: de nieuwe Longines Hydroconquest in de 0024 Horlogepodcast

Longines heeft als slogan ‘elegance is an attitude’ en die filosofie indachtig zal het merk uit St. Imier nooit echt hoog van de daken schreeuwen hoe goed ze zijn. Maar in die bijna 200 jaar historie heeft het merk wel degelijk heel bijzondere en mooie horloges gemaakt.

Dit horloge, dat al jarenlang rustig zijn plekje in de collectie heeft, is daar een prachtig voorbeeld van. Longines heeft geen gekke marketingtrucs nodig om zichzelf op de kaart te zetten. Longines maakt horloges die voor zichzelf spreken. En dit horloge, spreekt daarin boekdelen.

Longines Legend Diver (L3.764.4.90.2), € 3.450. Voor meer informatie, zie longines.com

 

Tags : DuikhorlogesLonginesLongines Legend Diver
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.