close
ModelsNewsNieuws

Chopard L.U.C GMT One of L.U.C Time Traveler One: een werelds dilemma

The time in 24 time zones at a glance on the dial of the L.U.C Time Traveler One

Degenen met een voorliefde voor de fijnere dingen in het leven kennen de L.U.C-collectie van Chopard. De fabricage in het Zwitserse Fleurier bouwt al 20 jaar unieke uurwerken die geen enkele moeite hebben met de gevestigde namen in de haute horlogerie.

luc-gmt-one-calibre-luc-01
L.U.C 01.10-L calibre tikt in de L.U.C GMT One

En toch is de waardering voor de gefabriceerde creaties nog niet helemaal op het niveau dat het zou moeten zijn. Natuurlijk maakt Chopard ook sieraden en de Mille Miglia-modellen zijn bekende hoeveelheden als het gaat om autosporthorloges – in feite zijn ze de patriarchen van de directe (marketing) link tussen auto’s en horloges – maar in de hoogste regionen van de horlogemakerij zijn er meer ongrijpbare elementen een belangrijke rol spelen. Reputatie, historie en vertrouwen bijvoorbeeld, zoals blijkt uit de veilingresultaten; de enige meetbare maatstaf als het gaat om de consumentenwaardering van horlogehuizen. Wat zeker is, is dat het opbouwen van een solide reputatie in de haute horlogerie vooral veel tijd en geduld kost. Zeker de L.U.C uurwerken die een eerbetoon brengen aan oprichter Louis-Ulysse Chopard zijn niet de schuldige, want ze zijn origineel – kijk maar naar het Quattro uurwerk met vier veervaten – en hebben een uitzonderlijk mooie afwerking.

L.U.C GMT One

luc-gmt-one-1-white-168579-3001
L.U.C GMT One

Hetzelfde geldt voor de nieuwe L.U.C GMT One. Het horloge wordt aangedreven door het L.U.C 01.10-L kaliber met geïntegreerde GMT-functie en dat is een primeur voor een Chopard. Het stalen 42 mm horloge (op termijn komt er ook een roségouden variant) heeft een GMT-wijzer die een tweede tijdzone aangeeft in 24-uurs modus; witte uurcijfers geven de tijd aan gedurende de dag en oranje cijfers geven de avonduren aan. De kroon op 2 uur stelt de lokale tijd en de datum in, en de kroon op 4 uur bedient de grote GMT-wijzer. Het L.U.C uurwerk heeft een gangreserve van 60 uur en de bijzonder verfijnde afwerking van het mechanisme is zichtbaar door de saffieren achterdeksel. Het Côtes de Genève-motief trekt de aandacht van de kijker. De prijs van de L.U.C GMT One is ongeveer 9.000 euro en dat is inclusief het COSC chronometer certificaat.

Lees ook: de nieuwe Chopard Mille Miglia

L.U.C Time Traveler One

Wie 3.000 euro extra te besteden heeft, kan ook kiezen voor de L.U.C Time Traveler One. Dit horloge toont in één oogopslag de tijd in 24 tijdzones. De lokale tijd wordt ingesteld met de kroon op 2 uur en de stadsring wordt geactiveerd wanneer de kroon op 4 uur, versierd met een wereldbol, wordt bediend. Natuurlijk is kaliber 01.05-L een automatisch chronometer-uurwerk met een gangreserve van 60 uur. Het stalen ‘instapmodel’ kost zo’n 12.000 euro en er is ook een roségouden versie van rond de 23.000 euro en een platinaversie die ongeveer 35.000 euro gaat kosten. Vergelijkbare horloges zijn Jaeger-LeCoultre’s Geophysic Universal Time (€ 14.600 in staal en € 24.900 in roségoud) en de IWC Portugieser Yacht Club Worldtimer (de stalen versie blijft net onder de 10 mille en in roségoud kost dit model € 24.900). Het maakt het kiezen er niet makkelijker op…

Chopard Alpine Eagle: Hoogvlieger uit Fleurier (Longread)

Tags : ChopardChopard L.U.C GMT OneL.U.C
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.