close

Alsof het leven op aarde nog niet mooi genoeg is brengt de Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars een buitenaardste schoonheid naar de pols.

Het Friese merk Christiaan van der Klaauw verwarmt deze natte novembermaand  met een prachtig eerbetoon aan de planeet Mars, de vierde planeet in ons zonnestelsel. Het betoverende CVDK Planetarium Dunes of Mars in beperkte oplage heeft het kleinste mechanische planetarium ter wereld, gemaakt met een speciaal voor CVDK kenmerkende wijzerplaat van Aventurijnglas in rood – met een afbeelding van Mars op zijn rode zandgronden.

Beluister hier onze podcast met Pim Koeslag, mede-eigenaar van Van der Klaauw

Mars aan de pols

En daarmee is de Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars eigenlijk al mooier dan de Rode Planeet zelf, wat naar het schijnt vooral een droge en stoffige plek is. Aan het oppervlak is een verscheidenheid aan kleuren te zien, waaronder het overheersende roestige rood waar de planeet bekend om staat. Deze roestrode kleur is ijzeroxide, net als de roest die hier op aarde ontstaat wanneer ijzer oxideert – vaak in aanwezigheid van water. Net als de aarde heeft Mars seizoenen, poolkappen, vulkanen, ravijnen en het weer, al schijnt het er minder vaak te regenen dan hier op aarde. Wel heeft de planeet een zeer dunne atmosfeer die bestaat uit de ook al niet al te florissante combinatie van van koolstofdioxide, stikstof en argon.
Mars is vanaf de aarde een van de gemakkelijkst te herkennen planeten aan de nachtelijke hemel – het ziet eruit als een felrood lichtpuntje. De planeet heeft twee manen genaamd Phobos en Deimos en een dag op Mars duurt iets meer dan 24 uur. Het maakt een volledige baan rond de zon (een jaar in Mars-tijd) in 687 aardse dagen, wat in realtime te zien is op de Planetarium-wijzerplaat van de Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars.

CVDK7386: het kleinste mechanische planetarium ter wereld

Om met het technische nieuws te beginnen: de Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars wordt aangedreven door het kaliber CVDK738. Dit door Christiaan van der Klaauw zelf ontworpen en geproduceerde planetarium-module is het kleinste mechanische heliocentrische planetarium ter wereld. Het toont real-time de zonnebanen van Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter en Saturnus. Het toont u ook de minuten, uren, datum en maand. Een werkelijk magnifiek schouwspel dat blijft fascineren in al zijn complexe mechanische schoonheid. Het kaliber heeft een gangreserve van 96 uur.

Overigens is het uurwerk niet alleen prachtig om aan de voorkant te zien – ook de achterkant is keurig afgewerkt en zichtbaar door het glazen achterdeksel.

Lees ook: de bijzonder mooie Christiaan van der Klaauw Real Moon Joure Green

Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars

Het horloge komt uit in drie verschillende edities: staal, roodgoud en witgoud. Al deze edities zijn gelimiteerd op zes stuks. De doorsnee van de kast is 40 millimeter. De wijzerplaat is van prachtig aventurijn glas in rood met witte indexen.

De stalen Christiaan van der Klaauw Dunes of Mars kost € 49.500, in roodgoud kost het horloge € 70.000 en in roodgoud € 75.300.

Voor meer informatie, kijk op klaauw.com

0024 horloge podcast : Pim Koeslag over zijn ongelooflijke carrièreswitch

ref. CKPM1105

ref. CKPM7705

ref. CKPM3305

Tags : Christiaan van der Klaauw Dunes of MarsCKPM1105CKPM3305CKPM7705
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.