close
NewsNieuws

De losse handjes van Frederique Constant en seconde/seconde/

Frederique Constant heeft twee bijzondere limited editions gelanceerd die vakmanschap combineren met een flinke dosis Franse humor. Er werd namelijk samengewerkt met Romaric André a.k.a. seconde/seconde/.

Samen met de Fransman André heeft Frederique Constant twee bijzondere varianten gemaakt. Het gaat om twee Slimline Moonphase Date Manufacture Limited Editions, met een vleugje humor en Franse ‘folie’. Het horlogehuis is trots op het feit dat zij hun eigen uurwerken maken en hun horloges met de hand in elkaar zetten. Maar toch wordt dit niet altijd duidelijk uitgelicht. Daarom vroeg Frederique Constant de Franse kunstenaar seconde/seconde/ om een manier te vinden om deze boodschap over te brengen in zijn eigen kenmerkende, brutale stijl. Eén variant is er in staal (oplage 100 stuks), eentje in staal met roségouden kroon, wijzers en uurmarkeringen (oplage 10 stuks).

Horlogehacker

Als seconde/seconde/ is Romaric André bekend geworden. Hij zit ergens tussen komiek, horlogehacker en guerrilla artiest. In een paar jaar tijd is seconde/seconde/ een begrip geworden voor veel horlogeverzamelaars. Van het bewerken van vintage horloges met speelse elementen tot het samenwerken met merken van allerlei afmetingen en prijssegmenten: seconde/seconde/ vond in de horloge-industrie een perfecte en ietwat onaangeroerde speeltuin waarin hij zijn twee passies kon combineren: satire en horlogemakerskunst.

seconde/seconde/ richtte zijn aandacht op wat hij beschouwt als de grootste kracht (en misschien wel frustratie) van het merk: het met de hand in elkaar zetten van de horloges. Het resultaat zijn twee gelimiteerde, eigenzinnige en ietwat chaotische versies van een van de meest iconische horloges van Frederique Constant uit de ‘Manufacture’-collectie: de Slimline Moonphase Date.

Op het eerste gezicht en van een afstandje, lijken de horloges volkomen normaal. De fijn gepolijste driedelige roestvrijstalen kast van 42 mm, de subtiel glinsterende matzilveren wijzerplaat en de harmonieuze maanfase en datumweergave zijn allemaal aanwezig. Maar als we iets dichterbij komen, zien we dat niets is zoals het lijkt inzake de wijzerplaat.

Niets is wat het lijkt

De uurmarkeringen zien er vreemd en ongelijkmatig verdeeld uit. Het logo en de datumaanduiding lijken met de hand geschreven. Zelfs de maan en sterren van de maanfaseschijf ogen ongelijk en met de hand getekend. Voor seconde/seconde/ is dit allemaal echter heel logisch. Hij wilde het handgemaakte aspect van de Slimline Moonphase Date Manufacture van Frederique Constant benadrukken. Dit deed hij door er wat menselijke fouten en ongelijke typografie in te verwerken. Uiteraard met de hand getekend natuurlijk. En dat terwijl de onderdelen zelf perfect met de hand zijn gemaakt en bewerkt, zoals Frederique Constant natuurlijk altijd doet. Het levert twee geweldige horloges op met de nodige humor en daar nemen wij graag de hoed voor af.

De stalen limited edition met roségouden accenten is uitsluitend verkrijgbaar via de online boutique van Frederique Constant. De ‘gewone’ stalen variant is verkrijgbaar bij erkende Frederique Constant-retailers over de hele wereld.

Meer informatie vind je hier

Meer lezen over Frederique Constant doe je hier

Tags : Frederique Constant
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.