close

Vijftig jaar na de geboorte van de Doxa Army eert het Zwitserse horlogemerk zijn gedeelde historie met de elite-duikeenheid van het Zwitserse leger met een bijzonder coole limited edition.

Om maar even met het slechte nieuws te beginnen: dit is een limited edition (100 stuks) die is uitgebracht voor de juweliersketen Watches of Switzerland. Die is niet in Nederland actief, dus als je het horloge heel graag wilt, zul je het horloge online moeten bestellen. Overigens kun je er donder op zeggen dat het horloge in licht aangepaste vorm ook gewoon in ongelimiteerde versie komt – Doxa kent z’n pappenheimers. En wij ook.

Dan nog een nadeel: de prijs. Toen Doxa aan zijn wederopstanding begon, voelde het als de herontdekking van een verborgen parel. Betaalbaar, uniek en vooral heel authentiek. Die laatste twee elementen zijn nog steeds aanwezig, maar het eerste niet. Dit horloge mag namelijk de opmerkelijk forse prijs van 4.200 euro gaan kosten.

Maar goed, je krijgt er dan ook wel een heel tof horloge voor. Het horloge is gebaseerd op een duikhorloge dat het merk ooit maakte voor het Zwitserse leger. Het persoonlijke horloge van generaal buiten dienst Robert Hilty stond model voor deze nieuwe editie, en dat maakt het horloge direct uniek. Een verhaal dat typisch bij Doxa past, kortom.

Originele Doxa Army

Robert Hilty (72) en zijn Doxa gaan ver terug: het horloge heeft zijn pols nooit verlaten sinds de dag dat hij begon met de basistraining bij de Zwitserse legerduikerseenheid. Vanaf die eerste dag heeft het horloge vlekkeloos gefunctioneerd tijdens zijn militaire en civiele carrière.

Doxa onderscheidt zich in het Zwitserse horlogelandschap als een van de mooiste voorbeelden van een sympathiek horlogemerk met een rijke en opwindende geschiedenis. Nu gevestigd in Biel, in het hart van de horloge-industrie, en eigendom van de Zwitserse familie Jenny, blijft Doxa een van de legendarische merken op het gebied van duikhorloges.

Lees ook: dit is de Rolex der Rolexen

Om de pols draagt de kast van 42,5 millimeter licht en luchtig vergeleken met het het dragen van een normale Doxa, wat normaal betekent dat je als drager nogal bewust bent van je horloge.. De kast is gloednieuw, met de originele afmetingen van het leger als blauwdruk. De achterkant van de kast is van titanium en het horloge wordt geleverd op een nato-band en een rubberen duikriem. Binnenin zit een betrouwbare SW200-1.

De wijzerplaat en lunette zijn zoals de oorspronkelijke Doxa Army. De patronen en vormen op de wijzerplaat zijn ontworpen voor maximale leesbaarheid, maar wat zo interessant is aan het ontwerp, is dat er gewoon geen ander horloge is dat erg op deze Doxa Army lijkt. De wijzerplaat wordt alleen geassocieerd met het Doxa-leger. En de nieuwe Doxa Army blijft trouw aan het origineel, en dat betekent dat Doxa’s typische “no-deco” bezel die in ’67 werd gepatenteerd, ontbreekt.

Elk horloge wordt geleverd in een verpakking die speciaal voor deze editie is ontworpen en met het originele camouflagepatroon dat door het Zwitserse leger werd gebruikt toen het horloge voor het eerst werd uitgegeven. De doos bevat ook twee banden: een gemaakt van zwart FKM-rubber en een NAVO-band met een camouflagepatroon.

En nu maar wachten tot er een nieuwe, ongelimiteerde versie komt. Het aftellen is begonnen…

Voor meer informatie, zie doxawatches.com

Tags : DoxaDoxa ArmyHorlogeLimited editionLuxe horlogeZwitsers horloge
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.