close
News

Genève 2019: dag 4 LUXE IS VAN IEDEREEN… DIE HET KAN BETALEN

Luxe Is Van Iedereen… Die Het Kan Betalen

Dit jaar is de SIHH een dag korter dan vorig jaar en dat betekent dat de laatste persdag gelijk is met de publieksdag. Dit geeft ook niet-uitverkorenen een kans om gewoon een kaartje te kopen en zich zo toegang te verschaffen tot een magische wereld van mechanische luxe. Geweldig voor zowel Jan met de Pet als Jan met de Jaguar, maar voor ons als journalisten toch iets minder. Noem ons gerust snobs maar na drie dagen keihard werken, waarin talloze gesprekken zijn gevoerd, verschillende interviews zijn gedaan, je van hot naar her loopt, en na dit alles tot diep in de nacht foto’s nabewerkt en artikelen schrijft, is het laatste wat je wil dat je je een web moet banen door een grote groep mensen die zich vergaapt aan de horloges die jij drie dagen geleden al hebt gezien. Natuurlijk dringt dan gelijk het besef door dat het juist deze mensen zijn die onze magazines kopen en artikelen lezen, en we ze dus feitelijk zouden moeten bedanken voor hun passie en een warm welkom heten op de SIHH!

Bovet Tourbillon Amadéo Fleurier Virtuoso IX
Bovet Tourbillon Amadéo Fleurier Virtuoso IX

De veelzijdige kunstwerken van Bovet

Een van de merken waar bezoekers zich zeker aan kunnen vergapen is Bovet. Na een lange periode van afwezigheid is het merk weer terug op de SIHH, waar het een gedeelte van de stand inneemt die vorig jaar nog voor Van Cleef & Arpels was. Hier presenteren ze het ene meesterstuk na het andere, en feitelijk zijn het individueel allemaal hoogtepunten. Neem bijvoorbeeld de Tourbillon Amadéo Fleurier Virtuoso IX. Op een prachtige blauwe wijzerplaat geeft het horloge niet alleen twee verschillende tijdzones aan, maar wordt ook de datum groot weergegeven. Naast een vliegende tourbillon heeft dit model ook nog een gangreserve van maar liefst tien dagen. Dankzij een innovatief systeem kan je het horloge gemakkelijk omdraaien en zo ook om de pols dragen. Een set wijzers zorgt ervoor dat je ook dan de tijd kunt aflezen. Verder kan je er ook gemakkelijk een staand klokje of een zakhorloge van maken. Geen wonder dat mensen zich verdrongen om deze kunststukjes te bewonderen.

 

H. Moser & Cie.: het kleine merk met een grote, groene mond

Hoewel Bovet een redelijk grote stand heeft, zijn er op de SIHH ook veel merken die een stuk kleiner behuisd zijn. Hieronder ook Moser. Gelukkig compenseert dit merk dit met een grote mond, middels het maken van opmerkelijke concepthorloges die vooral de aandacht moeten trekken voor hun eigenlijke collectie. In het verleden hebben ze dit onder andere al eens gedaan met een horloge gemaakt van kaas. Nu zijn ze iets serieuzer want met de ‘Nature Watch,’ een horloge waar de planten letterlijk uit groeien, brengen ze ook een belofte aan hun klanten. Zo gaan ze er onder andere voor zorgen dat ze eind 2019 als merk al geheel CO2-neutraal zijn. Een prettige gedachte, waardoor je ook bewuster kan genieten van al die andere fraaie horloges die ze maken.

 

Ik zie dubbel!

Fraaie horloges vinden we ook bij Hermès. Natuurlijk verdient dit klassieke Franse merk nog steeds het meeste van zijn geld in de horlogewereld met tijdloze quartz horloges die vooral onder de dames erg populair zijn, maar dat ze ook wel wat meer kunnen bewijst de ‘Arceau L’Heure de la Lune’ toch maar weer eens. Het concept van dit horloge bestaat uit twee kleinere wijzerplaten, één voor de tijd en één voor de datum, die tegenover elkaar ronddraaien door de kast. Hiermee overlappen ze twee gedetailleerde manen en geven ze zo de maanstand aan op zowel het Noordelijke als het Zuidelijke halfrond. Erg leuk gedaan, helemaal omdat de manen geplaatst zijn tegen een achtergrond van meteoriet of aventurine. Met een prijs van 23.000 euro per stuk is het natuurlijk zeker geen goedkoop horloge, maar als lezer van 0024 kan had je niets anders verwacht.

 

En dubbel zien heeft ook voordelen!

Voor de bezoekers van de SIHH die technisch onderlegd zijn, was het vooral smullen op de stand van Armin Strom. Verwar de goede man niet met zijn zoon Daniel Strom, die als kind kennelijk teveel van de absinth heeft gesnoept en horloges maakt die van de term grotesk een understatement maken. Vader Strom volgt gelukkig nog steeds een ander pad, en zo is een gedeelte van zijn collectie gewijd aan het fenomeen ‘resonance.’ Zet twee balanswielen heel dicht in de buurt van elkaar en ze gaan op dezelfde frequentie hun werk doen. Zeer bijzonder om te zien, helemaal in de Dual Time Resonance van Armin Strom. Misschien niet ’s wereld meest draagbare horloge, maar dat maakt het er eigenlijk niet minder cool door! Het is een unieke complicatie die misschien technisch gezien wel wat studie vereist wil je deze volledig kunnen waarderen en doorgronden, maar dat zal ons op dit moment een worst zijn. Het is gewoon gaaf, en op de laatste dag van de SIHH is dat voldoende voor ons, en waarschijnlijk ook voor al die bezoekers die op de laatste dag van de beurs langs kwamen om samen met ’s werelds meest uitverkoren journalisten te genieten van het beste wat de wereld van de Haute Horlogerie te bieden heeft!

Armin Strom Dual Time Resonance
Armin Strom Dual Time Resonance

 

Tags : Armin StromBovetH. Moser & CieHermèsSIHH 2019
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.