close
News

In 1 oogopslag herkenbaar: Omega Speedmaster

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: het eerste horloge op de maan… de Omega Speedmaster.

Er zijn horloges die een sterk verhaal combineren met een sterk design. Deze kenmerken zouden we zelfs op de maan kunnen tegenkomen:

  • Een tachymeterschaal op de lunette.
  • De kenmerkende wijzerplaat lay-out met drie subdials.
  • Een asymmetrische kast, om extra bescherming te bieden voor de kroon en pushers.

Het zijn slechts enkele van de eigenschappen waaraan we de Omega Speedmaster herkennen, maar het verhaal erachter gaat verder dan de looks. De Speedmaster bestaat sinds 1957, maar werd legendarisch toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 het maanoppervlak betraden en daarbij van de Speedmaster het eerste horloge op de maan maakten. Sinds die tijd is de Speedmaster het horloge geworden dat op de meeste maanmissies heeft gediend.

De Speedmaster is de afgelopen decennia in verschillende varianten verschenen, maar de uitvoering die het dichtst bij het eerste horloge op de maan komt, is de Speedmaster Moonwatch Professional. Begin 2024 bracht Omega een nieuwe uitvoering die als meest onderscheidende kenmerk de zeldzame witte wijzerplaat heeft. Toen de originele Speedmaster in 1957 voor het eerst werd gemaakt, was een van de belangrijkste doelstellingen van de ontwerpers het produceren van een gemakkelijk leesbaar display met uitstekende leesbaarheid. Vandaar de witte wijzers en indexen op een zwarte wijzerplaat.

Op deze nieuwe versie heeft de tegenovergestelde kleurstelling hetzelfde resultaat. Omega heeft deze nieuwe wijzerplaat niet alleen in het wit met zwarte details en nieuwe toegepaste indexen geproduceerd, maar de ontwerpers hebben ook een opvallende Speedmaster-naam in rood toegevoegd en het hele oppervlak een glanzend gelakte afwerking gegeven.

Het roestvrijstalen horloge van 42 millimeter wordt gepresenteerd op een comfortabele en vintage-geïnspireerde roestvrijstalen armband met vijf gebogen schakels per rij. Deze heeft een klassieke look met gepolijste en geborstelde details. Voor Moonwatch-fans heeft de zwart geanodiseerde aluminium bezel een beroemde ‘Dot over Ninety’ gekregen op de tachymeterschaal, terwijl het horloge binnenin wordt aangedreven door het Co-Axial Master Chronometer Calibre 3861 – de meest up-to-date datumversie van het legendarische kaliber 321 waarop astronauten op de maan vertrouwden.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : OmegaOmega Speedmaster
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.