close
News

In 1 oogopslag herkenbaar: Patek Philippe Nautilus

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: de kostbare ‘onderzeeër’…. de Patek Philippe Nautilus.

De meeste horloges zijn rond, dus als een model dat niet is, dan is de herkenbaarheid een stuk eenvoudiger. De Nautilus van Patek Philippe heeft echter nog meer kenmerken waarmee het zich sinds 1976 onderscheidt van het doorsnee horloge:

  • Een achthoekige lunette, niet te hoekig, maar afgerond en bijna rond.
  • Een kast als een ingenieuze patrijspoortconstructie.
  • Een wijzerplaat met horizontale groeven.

Met deze kenmerken is de Nautilus eenvoudig herkenbaar, maar daarbij moeten we niet denken dat het Patek Philippe hierom te doen is. De ingenieuze patrijspoortconstructie maakt het horloge waterdicht omdat deze een rubberen pakking tussen de kast en lunette klemt door vier schroeven in de aan beide zijden uitstekende delen van de patrijspoort. Dit zorgde in die tijd voor een uitstekende waterdichtheid van 120 meter. De naam van het horloge is ontleend aan Jules Vernes ’20.000 mijlen onder zee’ waarin Nautilus de onderzeeër is die door kapitein Nemo wordt gebruikt. Met een diameter van 42 millimeter had de eerste Nautilus een fors formaat voor zijn tijd.

Gezien de naam en de waterdichtheid zouden we kunnen denken dat de Nautilus een duikhorloge is, maar hiervoor was het niet bedoeld. De Nautilus werd in 1976 gebracht als de belichaming van het elegante sporthorloge. Bijzonder was ook dat het een stalen horloge was, een materiaal dat in die tijd niet veel in het luxe segment werd gebruikt. Hiermee bracht Patek Philippe misschien wel het meest kostbare stalen horloge voor zijn tijd.

Bijna een halve eeuw later omvat de Nautilus-collectie modellen voor mannen en vrouwen. In staal, roségoud, witgoud of tweekleurige combinaties zijn ze er voor mensen die een actieve levensstijl combineren met klasse. Waar de Nautilus in de jaren zeventig vooral eenvoud en degelijkheid uitstraalde, blijkt het kenmerkende design nu breed toepasbaar. De collectie omvat bijvoorbeeld een Haute Joaillerie-lijn, maar evenzeer de Nautilus Flyback Chronograph die begin 2024 werd gepresenteerd.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : Patek PhilippePatek Philippe Nautilus
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.