close

Aan de P.C. Hooftstraat schieten de merkenboutiques als paddenstoelen uit de grond, maar de Tourbillon Boutique is hier al ruim vijftien jaar een vaste bestemming voor de horlogeliefhebber. Klanten uit binnen- en buitenland weten moeiteloos hun weg te vinden naar de boutique die de meest prestigieuze merken van de Swatch Group verkoopt. Waarom? Dat heeft te maken met het uitgebreide aanbod, de bijzondere horloges en de uitstekende service.

Aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat staat het leven nooit stil. Nieuwe boutiques nemen hun intrek, bestaande boutiques worden opnieuw ingericht en bouwvakkers lopen af en aan om elke winkel het elan te geven dat de Amsterdamse straat verdient. Te midden van alle chaos is de Tourbillon Boutique op nummer 72 een oase van rust. Perfect dus voor de horlogeliefhebber die hier het horloge van zijn dromen hoopt te vinden.

Voor veel horlogeliefhebbers is de Tourbillon Boutique een walhalla. “Ze kunnen hier met gemak uren doorbrengen”, vertelt Boutique Manager Carla Hijma. “Het is ook niet een enkele winkel, maar het zijn eigenlijk meerdere kleine boutiques in één boutique. De merken Breguet, Harry Winston, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet Droz en Omega hebben in Nederland geen eigen boutiques. Dat is de Tourbillon Boutique voor deze merken.”

TOURBILLON BOUTIQUE

Toen de Tourbillon Boutique zijn deuren in Amsterdam opende, was de horlogespeciaalzaak zijn tijd eigenlijk vooruit. Wie een horloge zocht, kon terecht bij de juwelier, want merkenboutiques waren er amper. De Swatch Group besloot echter zijn meest prestigieuze merken samen onder één dak te brengen. De naam ervan ligt voor de hand. De Tourbillon Boutique is de enige die de het woord Tourbillon mag gebruiken, met dank aan de vinding van Abraham-Louis Breguet wiens merk tegenwoordig deel uitmaakt van de Swatch Group.

De boutique aan de P.C. Hooftstraat behoort tot het eigen distributienetwerk van de Swatch Group met boutiques op de meest exclusieve adressen ter wereld. Naast Amsterdam zijn er vestigingen in Las Vegas, Lausanne, Lugano en Montreux. Hier vinden we horloges van de merken Breguet, Harry Winston, Blancpain, Glashütte Original, Jaquet Droz en Omega. In Amsterdam hebben ze elk een eigen plek in de ruim opgezette zaak zodat de collecties goed in beeld komen. Hoe die ruimte wordt ingericht, daar hebben de merken zelf ook hun ideeën over, want het is niet de overkoepelende Swatch Group die dit bepaalt. Hoe de merken zich in de Tourbillon Boutique presenteren, daar hebben ze zelf ook een stem in. Elk merk heeft zijn eigen mini-boutique.

BREED AANBOD

Wat de Tourbillon Boutique uniek maakt, is dat wie een bijzonder horloge zoekt hier de grootste kans heeft om het te vinden. Het aanbod van de merken is nergens zo breed als hier, dus wie iets zeldzaams zoekt, doet er dus verstandig aan direct naar de P.C. Hooftstraat af te reizen. Of het nu gaat om de nieuwste Speedmaster, een gelimiteerde Fifty Fathoms of die zeldzame Breguet. De meest bijzondere modellen worden als eerste aan de boutiques uitgeleverd. Carla Hijma weet wat de klanten zoeken en kan aan de meeste wensen voldoen. “Je kan het zo gek niet verzinnen of we hebben het. Van tourbillons tot minute repeaters, we hebben alle grote complicaties hier liggen”, zegt Carla Hijma, die niet lang na hoeft te denken over de vraag waar de meeste belangstelling voor is. “Omdat onze merken geen eigen boutique hebben in Nederland, zijn wij dat voor ze. We krijgen dus van elk merk altijd als eerste de nieuwe modellen binnen. Daarvan zijn de limited editions het meest populair, dit zijn de horloges waarvoor mensen speciaal naar ons komen.”

Met het uitgebreide en unieke aanbod heeft de Tourbillon Boutique weinig te duchten van de concurrentie, zelfs al is het winkellandschap nogal veranderd sinds de boutique zich in Amsterdam vestigde. Vooral als het om luxe producten als horloges gaat, besluiten veel merken om een eigen boutique te openen. Zo groeit de P.C. Hooftstraat steeds verder uit als dé straat waar de brandstores en boutiques van luxe merken zijn gevestigd. Vooral als het om horloges gaat, is vrijwel elk merk uit het hoogste segment hier te vinden, vaak met een eigen verkooppunt. Daar maakt de Tourbillon Boutique zich echter geen zorgen om. Met de mooie merken die ze brengen, de uitstekende service die ze bieden en de Swatch Group achter zich, is concurrentie geen probleem. Sterker nog, hoe meer horlogemerken in de PC, hoe beter voor de klant en de boutique. Carla Hijma: “Deze ontwikkeling is alleen maar goed. Ik zeg altijd maar: hoe meer merken er zijn, hoe meer klanten die geïnteresseerd zijn in horloges naar de P.C. Hooftstraat komen. Hoe meer luxe winkels in de omgeving, hoe beter het voor ons is.”

TOPKWALITEIT

Een bezoek aan de Tourbillon Boutique is er niet alleen om dat zeldzame product te vinden. Gewoon rondkijken kan natuurlijk ook in dit paradijs van prestigieuze Swatch Group-merken. Een voordeel is dat de modellen hier goed te zien zijn dankzij het grote raam aan de achterzijde van het pand waardoor een flinke dosis daglicht naar binnen valt. Dat biedt een meer realistisch beeld van het horloge dan kunstlicht en even naar buiten lopen met een kostbaar horloge in de hand, gaat vandaag de dag niet zomaar meer. Dat maakt het pand misschien wel de beste locatie aan de P.C. Hooftstraat om horloges te verkopen. “Het daglicht is het grootste voordeel dat we hier hebben. Artificiële lampen geven een bepaalde glans aan het horloge wat je hier niet hebt. Hier ziet het er veel natuurlijker uit, zoals het in werkelijkheid is. Het natuurlijke licht is fantastisch.”

Klanten zullen ook aangenaam verrast zijn door de medewerkers die ze helpen, want waar menig horlogeliefhebber zelf soms meer van horloges weet dan de gemiddelde juwelier, treft hij in Amsterdam degenen die alles over de merken weten die ze verkopen. De medewerkers, ofwel Brand Ambassadors zoals het bedrijf ze liever noemt, volgen trainingen van de merken zelf en worden tot in de detail op de hoogte gebracht wanneer een nieuw model binnenkomt. “De meeste mensen die hier komen weten wat ze zoeken en zijn door het internet al heel goed op de hoogte. Hier treffen ze over algemeen allemaal hoog gekwalificeerde horlogekenners. Dat is heel belangrijk”, aldus Carla Hijma.

Een andere reden waarvoor klanten een bezoek aan de Tourbillon Boutique brengen, is als een horloge een servicebeurt, een reparatie of een nieuwe band nodig heeft. Waar veel algemene juweliers vaak niet op dergelijke beslommeringen zitten te wachten, is de service voor de Tourbillon Boutique juist heel belangrijk. De boutique is bovendien een officieel service center voor alle merken. “Onze service is van topkwaliteit”, zo durft Carla Hijma best te zeggen. “De klant krijgt dezelfde service voor een horlogebandje of een reparatie als dat hij krijgt wanneer hij een horloge van dertig tot veertigduizend euro koopt. De service is gelijk. De klant is koning en voor ons is het heel belangrijk dat de mensen zich hier thuis voelen. Ik blijf het zeggen, de service is heel belangrijk. Mensen komen er voor terug.”

Tags : BlancpainBreguetGlashütte OriginalHarry WinstonJaquet DrozOmegaTourbillon
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.