close
News

Laatste knalstuk: the MB&F LM1 Final Edition

MB&F LM1 Final Edition

Het is zes jaar geleden dat MB&F in 2011 de Legacy Machine N°1 (LM1)-serie lanceerde, waarmee naast onze radicale uurwerken een tweede collectie op traditie geïnspireerde Legacy Machines werd opgericht. Ronde kasten, witgelakte wijzerplaten, Romeinse cijfers, klassieke afwerking… MB&F nam de vertrouwde codes van de traditionele horlogemakerij over en introduceerde samen met horlogemakers Jean-François Mojon en Kari Voutilainen drie wereldprimeurs met LM1: het hangende “vliegende” balanswiel; volledig onafhankelijke dubbele tijdweergave; en de verticale gangreserve-indicator. Traditionele mechanismen, geplaatst in moderne configuraties.

Verzamelaars goedgekeurd. In die zes jaar zullen ongeveer 435 LM1’s zijn vervaardigd, waardoor het de meest productieve ambassadeur van MB&F is, naast de emblematische HM3. De LM1 is verschenen in rood goud, wit goud, platina en titanium, in gezichten van blauw, grijs en groen. Het heeft ook twee Performance Art-stukken opgeleverd, onze samenwerkingen met kunstenaars. Conventie dicteert dat je niet repareert wat niet kapot is… De MB&F LM1 Final Edition gooit de conventie omver door zijn laatste buiging te maken, net zoals de Legacy Machine-collectie steeds meer bijval en momentum krijgt. WAAROM? Simpelweg omdat het alleen door het beëindigen van de productie van bestaande stukken is dat MB&F in staat is toekomstige uitdagingen aan te gaan en de creatieve vonk te behouden die hoort bij een compacte organisatie. Met de MB&F LM1 Final Edition komt er dan ook een einde aan de LM1-serie.

Speciale features

Een roestvrijstalen kast. Een primeur voor LM1 en een metaal dat je niet vaak aantreft in ons uurwerkenlab; er is één keer eerder geweest. Staal blijft een zeer zeldzame uitzondering bij MB&F – zoek ernaar in toekomstige Final Editions. • Een donkerbruin gezicht. De lancering van de laatste LM1 kan voor sommigen een bitterzoet feest zijn – we stellen de kleur vast op 85 procent pure chocolade – aangezien de oplage beperkt is tot slechts 18 stuks. • Een nieuwe balansbrug, gewelfd en taps toelopend in de stijl die we hebben geïntroduceerd met de LM101 en LM Perpetual.

De verkoopprijs van de LM1 Final Edition is CHF/USD 79.000 + btw.

Tags : MB&FMB&F LM1 Final Edition
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.