close
NewsNieuws

Rolex Deepsea Challenge RLX Titanium: langverwacht en onverwacht recordhorloge (en -hype!)

Rolex maakt de stap die we al een poosje aan zaten te komen. Maak kennis met het best bewaarde geheim van 2022: de Rolex Deepsea Challenge RLX Titanium.

Steeds meer horologemerken droppen bijzonder nieuws op totaal onverwachte momenten. Zo kwam Patek Philippe onlangs met een aantal wel heel bijzondere horloges, waaronder de opvolger van de razend populaire Patek Philippe Nautilus ref. 5711. Vandaag is het de beurt aan Rolex, dat avonturier en filmmaker James Cameron vroeg om de Rolex Deepsea Challenge RLX Titanium te onthullen.

Deze keuze is net zo vanzelfsprekend als cool: Cameron nam de eerste conceptversie van het horloge al mee in de diepzee: het was bevestigd aan een externe arm van de duikboot van Cameron die in 2012 in de Marianentrog afdaalde.

Het horloge is een bijzondere keuze, maar ook niet helemaal onverwachts. Enkele jaren geleden haalde Rolex eenzelfde truc uit, toen geheel onverwacht de Deepsea met een donkerblauw-zwarte wijzerplaat gelanceerd werd – met enorm succes.

Dat het merk uit Genève nu de Deepsea gebruikt om titanium in de collectie te introduceren, is een perfecte stap. Het was al bekend dat Rolex het materiaal testte in prototypes. Zeiler Ben Ainslie werd meermaals gespot met een titanium Yacht-Master 42 om de pols, wat ongetwijfeld ook een pr-stunt was, maar vooral ook aantoont dat Rolex dit materiaal erg serieus nam.

Rolex Deepsea Challenge RLX Titanium

De titanium Rolex is dus geen verrassing, maar Rolex doet de introductie op zijn manier en dat is succes gegarandeerd. Allereerst is de Deepsea Challenge 126067 het allereerste Rolex-horloge dat volledig van titanium is gemaakt – met uitzondering van enkele eerdere prototypes. De kast is gemaakt van geborsteld RLX titanium, een interne naam voor klasse 5 titanium.

Ondanks een diameter van 50 millimeter en een hoogte van 23 millimeter, is het horloge 30 procent lichter dan het prototype van James Cameron uit 2012. Ten opzichte van het experimentele model zijn er meerdere updates gedaan om het horloge leefbaarder te maken, zoals een afgeslankt saffierglas.

De laatste blijft desondanks indrukwekkend, met een hoogte van 9,5 mm. Als je erover nadenkt, in termen van traditionele horlogemakersnormen, is het horloge gigantisch. Maar als je aan de vergelijking een waterdichtheid van 11.000 meter toevoegt, wordt het object veel indrukwekkender.

Lees ook: Rolex World Service, hoeksteen van het luxehuis

Kaliber 3230

De Deepsea Challenge is uitgerust met kaliber 3230, een uurwerk dat volledig is ontwikkeld en vervaardigd door Rolex en dat in 2020 werd uitgebracht. Dit zelfopwindende mechanische uurwerk, een volmaakte demonstratie van technologie, leidde tot het indienen van verschillende patenten. Het biedt uitstekende prestaties op het gebied van precisie, gangreserve, weerstand tegen schokken en magnetische velden, gemak en betrouwbaarheid.

Kaliber 3230 bevat het gepatenteerde Chronergy-echappement, dat een hoge energie-efficiëntie combineert met grote betrouwbaarheid. Gemaakt van nikkel-fosfor, het is ook ongevoelig voor magnetische velden.

Het uurwerk is voorzien van een geoptimaliseerde blauwe Parachrom-spiraalveer, vervaardigd door Rolex in een paramagnetische legering. De blauwe Parachrom-spiraalveer is uitgerust met een Rolex-overcoil, waardoor de regelmaat van het kaliber in elke positie wordt gegarandeerd. De oscillator is gemonteerd op de door Rolex ontworpen, gepatenteerde hoogwaardige Paraflex-schokdempers, waardoor de schokbestendigheid van het uurwerk wordt vergroot.

Kaliber 3230 heeft een gangreserve van minstens 70 uur.

De prijs van de Rolex Deepsea Challenge RLX Titanium is € 25.750.

In-depth Rolex service: hoeksteen van het luxehuis (longread)

Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.