close

De Alpina Alpiner Extreme Regulator Automatic is een stoer horloge dat ook nog eens een heel elegante, ontzettend onderschatte complicatie herbergt: de regulateur!

Het vlaggenschipmodel van van Alpina dat in 2005 werd gelanceerd, de Alpiner Extreme Regulator Automatic, maakt vandaag zijn comeback in de collectie. Een krachtige creatie met aparte weergave van de uren, minuten en seconden, het is geplaatst in een robuuste kast die, zoals de naam al aangeeft, wat de missie van het merk bij uitstek illustreert.

In 2022 heeft de Alpiner Extreme Regulator Automatic nieuwe lijnen en komt hij voor het eerst in een keurig formaat van 41 millimeter. De fijnzinnig gevormde wijzerplaat geeft hem een ​​assertievere uitstraling, met evenveel horloge-sensaties als emoties.

Een regulateur is een horloge dat de minuten met een grote wijzer aanduidt en de uren met een kleine wijzer op een aparte wijzerplaat. Het dankt zijn naam aan zijn functie: deze klokken werden in vroeger tijden gebruikt om andere horloges goed te zetten – te reguleren dus.

Opgericht in 1883 maar in onbruik geraakt door de quartzscrisis, was het vooral door de Alpiner Extreme Regulator – destijds de Avalanche Extreme Regulator genoemd – dat Alpina begin jaren 2000 zijn weg terug vond naar de toppen van de Zwitserse bergen. Atypisch? Dat zeker, maar met gevoel gemaakt.

Lees ook: Alpina toont zijn kracht met de Seastrong Diver 300 Heritage

Alpina Alpiner Extreme Regulator Automatic

De kast is zonder meer de esthetische handtekening van de Alpina Alpiner Extreme Regulator. Het heeft de kwaliteiten behouden die het succes hebben opgeleverd.

Hoewel gereduceerd tot 41 millimeter ten opzichte van de eerdere 47 millimeter, is de kast nog steeds even sterk als altijd: in staal, in een “kussen”-vorm, waterdicht tot 200 meter met een ring met zes schroeven op afstand van elkaar in een driehoekig ontwerp en een kroonbeschermer om 3 uur uitgebalanceerd door een versterking tegenover om 9 uur.

De Alpina Alpiner Extreme Regulator is een horloge dat de revival van het merk heeft begeleid en markeert nog iets bijzonder moois: de terugkeer van zijn AL-650-kaliber, dat bijna 20 jaar geleden zijn eerste slagen maakte.

Wat betreft de afwerking, de behuizing is geborsteld en de hoeken gepolijst, waardoor deze textuur krijgt. De Alpiner Extreme Regulator Automatic is gelimiteerd tot 888 stuks en heeft nog steeds het beproefde AL-650-kaliber, het uurwerk dat hem sinds 2005 aandrijft. En dat uurwerk is prachtig te zien door het achterdeksel.

Voor meer informatie, zie alpinawatches.com

Frederique Constant Highlife Chronograph in stijl gelanceerd met nieuwe ambassadeur (longread)

Tags : Alpina Alpiner Extreme Regulator AutomaticCalibre AL-650
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.