close

De Pelagos was altijd al een van onze favorieten, maar deze nieuwe Tudor Pelagos 39 komt direct binnen als de klapper van de week!

Eerlijk is eerlijk, de introductie laat niet zoveel oren klapperen en ogen knipperen als die van vorig jaar. Toen kwam Tudor vlak achter elkaar met twee geweldige nieuwe varianten van de Black Bay: een zilveren(!) en een volledig zwarte.

Toch biedt deze Pelagos misschien wel meer dan die horloges van vorig jaar. Simpelweg omdat de verbeteringen vooral evolutionair van aard zijn, niet zo zeer revolutionair. En dat past uitstekend bij het merk dat zijn roots uiteraard heeft als kleiner broertje van Rolex, het merk dat groot werd dankzij minutieuze evoluties.

Lees ook: de nieuwe Tudor Ranger: back to basic

Tudor Pelagos 39

Met zijn deze nieuwe Tudor Pelagos 39 biedt het merk naar eigen zeggen “een veelzijdig horloge op het kruispunt tussen de wereld van technisch duiken en stedelijke verfijning.” Een deskdiver dus, en daarom is het bijzonder fijn dat Tudor eens goed heeft nagedacht over de draagbaarheid van het horloge.
Met bijvoorbeeld graad 2 titanium, lichtgevende keramische composiet monobloc uurmarkeringen, een snel aanpassingssysteem voor de sluiting en een duikersverlenging, combineert de Tudor Pelagos 39 zijn professionele duikhorloge-erfgoed met het comfort van een horloge dag draagbaar en niet al te zwaar is. Daar komt de prachtige zwarte wijzerplaat bij, die een soort luxe zonnestraalsatijn combineert met de serieuze uitstraling van een tool watch.

Daar komt de ware verbetering bij van de kast, die is uitgevoerd in gesatineerd titanium én iets verkleind is naar een diameter van 39 millimeter. Dat gesatineerde titanium contrasteert prachtig met de keramische lunette.

En al zal 39 millimeter volgens sommige ruwe bolsters te klein zijn, voor elke man van smaak is die maat precies goed. En waar de snowflake-wijzers bij de chronograaf van Tudor nogal wat kritiek kregen, zijn ze hier precies op hun plek: in een horloge dat perfect past in de duikhorlogehistorie van het merk die in 1969 begon. Het horloge is zowel met een rubberen als een titanium band verkrijgbaar.

Lees ook: dit is de Rolex der Rolexen

Kaliber MT5400

Het uurwerk in de kast van de Tudor Pelagos 39 is al even interessant. Het horloge is uitgerust met het manufactuurkaliber MT5400, dat een amagnetische siliconen balansveer, een gangreserve van 70 én een COSC-certificatie heeft. Sterker, waar COSC een gemiddelde variatie in de dagelijkse loop van een horloge tussen -4 en +6 seconden toelaat in verhouding tot de absolute tijd in een enkel uurwerk, dringt TUDOR aan op een variatie van -2 tot +4 seconden in de loop van het horloge wanneer het is volledig gemonteerd.

De prijs mag er ook zijn, overigens: de Tudor Pelagos 39 kost € 4.170.

Voor meer informatie, zie tudorwatch.com

In-depth Rolex service: hoeksteen van het luxehuis (longread)

Tags : Kaliber MT5400TudorTudor PelagosTudor Pelagos 39
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.