close
Czapek Antarctique Revelation AMB02

Watch and Wonders: Czapek introduceert Antarctique Révélation

Met de Antarctique Révélation voegt Czapek een intrigerende, geskeletteerde chronograaf toe aan de populaire Czapek Antarctique-collectie. In het voorjaar van 2020 bracht Czapek, officieel Swiss Czapek &Cie, de Antarctique Terre Adélie uit. Dit was het allereerste model van de Antarctique-collectie met het door Czapek ontwikkelde SXH5-kaliber met microrotorwikkeling. Voor de Antarctique kreeg het uurwerk een complete update tot kaliber SXH7.

Antarctique Révélation voegt nieuw hoofdstuk toe

De Antarctique-lijn bestaat uit luxe lifestyle-sporthorloges met ontwerpen die dagelijks gedragen kunnen worden. Het eerste Antarctique-model, was direct baanbrekend. Het was het eerste Czapek horloge met een geïntegreerde armband. Hierna volgde de eveneens drie-wijzer series Antarctique Passage de Drake en de Drake S. De Antarctique Rattrapante uit de serie is een sportieve geskeletteerde chronograaf. Deze krijgt – met uitlevering vanaf januari 2025 – gezelschap van de chronograaf Antarctique Révélation. Een model dat ongetwijfeld een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de successtory van de Antarctique-lijn.

Uurwerk aan de wijzerplaatzijde

Czapek verkoos de beurs Watches & Wonders 2023, om de Antarctique Révélation te introduceren. Zoals de in Frans aangeduide naam al doet vermoeden, ‘openbaart’ de Antarctique Révélation een nieuw uurwerk. Het gekozen design van het in edelstaal uitgevoerde horloge met 40,5 millimeter kast, doet denken aan de Antarctique Rattrapante uit 2021. Dit model was de eerste Czapek chronograaf met een wijzerplaatmechanisme voor tussentijdse tijdmeting.

Een geskeletteerde constructie geeft, zoals bekend, zicht op het ontwerp, de uitvoering en de werking van het uurwerk. Met de Antarctique Révélation gaat Czapek nog een stap verder. Het uurwerk bevindt zich namelijk aan de zichtzijde van de wijzerplaat in plaats van aan de achterkant van het horloge. Met een uurwerk dat via de wijzerplaat in werking te zien is, biedt Czapek de dragers van het horloge een intrigerend schouwspel.

Kaliber SXH7

Het horloge is uitgevoerd met het nieuwe kaliber SXH7. Xavier de Roquemaurel, CEO van Czapek vertelt over de totstandkoming van dit uurwerk: “Een van de eerste ideeën was om het uurwerk op de wijzerplaat te tekenen. Toen is er een complexer idee geboren. Namelijk om delen van de beweging in de behuizing om te draaien en het bord te skeletteren. Na deze beslissing moesten verschillende hindernissen worden overwonnen.”

De rotor, zoals die nu aan beide zijden zichtbaar is, is ook aan twee zijden gegraveerd. Het kroonmechanisme moest volledig opnieuw worden ontworpen en stap voor stap ontwikkelde zich een nieuw uurwerk. De secondewijzer kon niet langer via een brug met de centrale as worden verbonden. Op 4:30 uur is voor een kleine seconde ruimte gecreëerd met een sub-wijzerplaat gemaakt van saffierkristal. Deze is geplaatst op de grotere saffierkristallen ring, die uren en minuten schaalt. Allemaal met als doel de kijker een zo diep mogelijk inzicht in de beweging te geven.”

Beperkte oplages per jaar

De productie van de Antarctique Révélation is beperkt tot 100 stuks per jaar. Vanaf april is het horloge te bestellen bij de officiële concessiehouders, de Czapek-boetiek in Genève en via czapek.com. Uitlevering van de Czapek Antarctique Révélation is vanaf januari 2025.

Over Czapek

François Czapek, werd in 1811 geboren als Franciszek Czapek in Bohemen, Polen. In zijn volwassen leven ontwikkelde hij zich tot meester-horlogemaker in Zwitserland. Tussen 1839-1845 werkte hij samen met Antoni Patek. De onderneming leverde zo’n 200 horloges per jaar af. Een deel daarvan maakt nu onderdeel uit van de horlogecollecties van ‘s werelds meest serieuze horlogeliefhebbers. Czapek vervulde tijdens de 6-jarige samenwerking de rol van hoofd-horlogemaker. Patek richtte zich op de commerciële kant van de onderneming. Nadat de samenwerking in 1845 stopte, richtte Antoni Patek Patek &Co op.

Rond 1854 richtte Czapek een winkel op in Warschau, gevolgd door een dochteronderneming op het Parijse place Vendôme in 1860. Op het hoogtepunt van zijn carrière werd Czapek leverancier aan het Franse koninklijke hof. Om onbekende redenen wordt zijn bedrijf rond 1869 geliquideerd. Er zijn geruchten dat het te maken heeft met ziekte van Czapek, maar officieel is dit nooit genoteerd. Wel genoteerd staat in een passage uit 1895 in de Great Illustrated Polish Encyclopedia dat Franciszek Czapek in armoede met een onbekende sterfdatum is gestorven.

In 2012 werd het merk Czapek nieuw leven ingeblazen door drie ondernemers en een aantal horlogeliefhebbers. Czapek is dan het eerste horlogemerk in Haute Horlogerie dat start vanuit crowdfunding. De oprichting blijft allesbehalve onopgemerkt. In 2016 ontving Czapek de Grand Prix d’Horlogerie de Genève voor het eerste model, de Quai des Bergues No. 33bis. Het huidige Czapek is gevestigd in Genève.

Czapek Antarctique Revelation AMB02

 

Tags : Czapek
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.