close
NewsNieuws

Back To The Future met de Rado Anatom

Strakke, vaak een beetje futuristische vormgeving, innovatieve materialen en vierkante kasten: met deze onderscheidende signatuur zet Rado zich al decennialang op de kaart. De recent onthulde reïncarnatie van de Anatom tilt de merkfilosofie naar nieuwe hoogten.

Hoewel er genoeg liefhebbers en verzamelaars zijn die een horloge ‘blind’ bestellen, gaan veel potentiële kopers liever eerst even naar de winkel om het te zien en te voelen. Voor de nieuwe Rado Anatom zouden we adviseren dat laatste zéker te doen. Eenmaal om de pols doe je het stilistische horloge namelijk liever niet meer af.

De Anatom is de reïncarnatie van het gelijknamige model uit 1983. De nieuwe versie is met een breedte van 32,5 millimeter 4,5 mm breder dan het origineel. Daarnaast zijn de gebruikte materialen aanzienlijk geïnnoveerd en is het quartz-uurwerk vervangen door het zelfopwindende, mechanische Rado-kaliber R766. Niettemin is het strakke, vloeiende ontwerp in grote lijnen trouw aan het origineel van 40 jaar geleden.

SCHITTEREND GEVORMD SAFFIERGLAS

Dankzij de ‘anatomisch’ (lees: ergonomisch) gevormde, lichtgewicht kast en de ultrasoepele rubberen band zit de Anatom werkelijk als gegoten, zo leert een korte kennismaking tijdens de Masters of Lxry. En pas als je hem live van dichtbij bekijkt, zie je de schitterende rol van het cilindrisch gevormde, afgeschuinde saffierglas: het zweeft welhaast tussen de boven- en onderkant van de bezel.

Met een score 2.000 op de schaal van Vickers is dat door Rado ontworpen glas overigens knetter- en knetterhard. Het biedt dus een optimale bescherming voor de wijzerplaat en blijft dankzij z’n krasbestendigheid uiterst helder. Maar zoals Rado zelf zegt gaat zeker niet alleen om de praktische eigenschappen: het saffierglas draagt in belangrijke mate bij aan het totaalplaatje.

GAAF KLEURVERLOOP

Nog even over de bezel gesproken, die is gemaakt van high-tech keramiek; het is een dusdanig integraal onderdeel van het design, dat het ook gewoon als het bovenste deel van de kast zou kunnen worden beschouwd – waarvan het middenstuk van PVD-gecoat staal is gemaakt.

En over ‘zien in het echt’ gesproken: pas in een natuurlijke omgeving komen de warme, ‘nachtelijk’ aandoende kleuren van de wijzerplaten tot leven, mede afhankelijk van de lichtinval. Voor de reguliere versie van de Anatom is er de keuze uit een groene, blauwe of cognac-gekleurde variant. Gaaf is het verloop naar zwart richting de buitenkant, de horizontale polijststrepen geven een extra dimensie aan het geheel.

GELIMITEERDE JUBILEUMVERSIE

Daarnaast levert Rado een tot 40 stuks gelimiteerde jubileumversie van de Anatom. Deze heeft glanzende keramische bezel in plaats van een mat exemplaar. De wijzerplaat is egaal zwart en telt 11 baguette-geslepen diamanten als indexen. Een speciaal jubilé-logo maakt het exclusieve plaatje af. Onderhuids tikt hetzelfde R766-uurwerk, een afgeleide van de ETA 2892 met een gangreserve van 72 uur.

De reguliere varianten van de van de Rado Anatom kosten € 3.750, de Anatom Limited Edition staat in de prijslijst voor € 11.300. Dat is inclusief een extra luxe, genummerde doos.

Tags : Rado
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.