close
NewsNieuws

Franck Muller & Loes Van Delft: Tussen Kunst en Kast

Ingetogen design kom sowieso al niet voor in het woordenboek van Franck Muller, met de Vanguard Color Dreams Limited Edition LVD wordt er nog een creatief schepje bovenop gedaan. Het kleurrijke horloge is ontstaan in samenwerking met de gelauwerde Nederlandse kunstenaar Loes van Delft.

Kijkers van Shownieuws of Boulevard zullen wellicht een associatie hebben met Douwe Bob, de vader van haar kind. Kunstliefhebbers daarentegen kennen Loes van Delft van haar kleurrijke, moderne kunst; werken die vol zitten met eigentijdse symbolen. Naast schilderijen voorziet Loes net zo makkelijk kleding, skateboards, vazen, auto’s en meer van haar popart-signatuur.

De hoofdrol in al haar werk wordt vervuld door ‘Pjipje’, een mysterieus cartoonfiguurtje dat in allerlei stemmingen wordt afgebeeld – geregeld ook een beetje grimmig. Mede dankzij Pjipje heeft Van Delft, nadat ze al in 2012 op de Art Fair in Amsterdam werd bekroond en daarna onder meer in België veel exposeerde, snel naam gemaakt in Azië. Zo kocht een Chinees museum een paar jaar geleden al haar op dat moment beschikbare werken.

VROLIJK GETINTE SAMENWERKING

Dat Loes van Delft een nieuwe generatie kunstliefhebbers aanspreekt, maakt haar een interessante potentiële samenwerkingspartner. Eerder ging ze al kunstzinnige ‘collabs’ aan met onder meer Tommy Hilfiger en HP/Google, nu heeft horlogehuis Franck Muller de 32-jarige ‘Queen of Pop Art’ gestrikt.

We snappen die toenadering wel, want bij Franck Muller is men evenmin vies van een beetje expressie. Onder de noemer Color Dreams zijn er diverse vrolijk getinte horloges verkrijgbaar, voor zowel mannen als vrouwen. Daarvoor worden acht basiskleuren op allerlei manieren ingezet: van een volledig pallet op de cijferindexen of op de ‘botten’ van een skeleton tot enkelkleurige wijzerplaten.

Daarnaast kent Franck Muller de modellijn Crazy Hours, waarbij speels vormgegeven urenindexen door elkaar zijn gehusseld en schijnbaar willekeurig op de wijzerplaat zijn uitgestrooid. Kortom, voldoende aanknopingspunten voor een mooie match.

TWEE WERELDEN IN EEN

Het resultaat van het partnership is de Vanguard Color Dreams Limited Edition LVD. Voor de verandering staat er geen geavanceerde technische complicatie voorop, maar een wijzerplaat die ‘een canvas van pure verbeelding’ vormt. Centraal daarop staat een enigszins verbaasd kijkende Pjipje. Alsof hij/zij/het zich afvraagt: wat doe ik hier..?

Nou, dat wordt bij nadere bestudering wel duidelijk. Door het geliefde personage van Loes van Delft namelijk te kleden in een outfit met daarop de Color Dreams-cijfers van Franck Muller, gaat de verbeeldingswereld van de kunstenaar op harmonieuze manier over in die van de horlogemaker. Van kunst naar kast, laten we maar zeggen.

INCLUSIEF KUNSTDRUK

Het draagbare kunstwerk is gehuisvest in de emblematische, tonneauvormige Vanguard-kast, gemaakt van titanium en met een breedte van 42,5 millimeter. Voor de aandrijving zorgt het automatische kaliber MVT FM 2536-SC; diens gangreserve van 42 uur is helaas minder indrukwekkend dan popart-voorkomen van het bijzondere horloge.

Daar staat tegenover dat de Vanguard Color Dreams x LVD in een oplage van slechts 50 stuks wordt geproduceerd én dat u er een gesigneerde kunstdruk van 90 x 90 centimeter van Loes van Delft bij krijgt. Om de verzamelwaarde nog verder te vergroten, is dat bovendien genummerd met het corresponderende horlogenummer. De prijs voor alles: € 21.000.

Tags : Franck Muller
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.