close

De op maat gemaakte serie van de Grönefeld 1941 Remontoire geeft de verwende horlogeliefhebber een kans om nog exclusiever te zijn dan voorheen. Van binnen is de Remontoire uit 1941 een gecompliceerde schoonheid en de nieuwe op maat gemaakte versie is van buiten al even gecompliceerd.

Als je over Grönefeld horloges schrijft, begin je normaal gesproken met het uurwerk en de technische complexiteit ervan. Niet deze keer. De Grönefeld 1941 Remontoire is nu verkrijgbaar in een op maat gemaakte serie en het op maat gemaakte aspect van het horloge betreft niet de innerlijke werking, maar de buitenkant. Sleutelwoord van de op maat gemaakte serie is ‘emaille’.

Grönefeld 1941 Remontoire

Email is glas, geen verf, het vervaagt niet onder ultraviolet licht en zal zijn glans jarenlang, decennia of zelfs eeuwen behouden. En het is erg ingewikkeld om de perfecte wijzerplaat te maken. Gelukkig vonden de broers Grönefeld Bart en Tim specialist Inès Hamaguchi. Zij is verantwoordelijk voor het delicate emailleren van de wijzerplaten.

Om het gewenste esthetische effect te creëren, mengt Inès zelf de basisingrediënten voor het glazuur. Ze maalt glas en metaaloxiden om deze uitzonderlijke kleuren te verkrijgen. Het substraat smelt door verhitting, meestal tussen 750-850 ° C. Het poeder smelt, vloeit en hardt vervolgens uit tot een gladde, duurzame glasachtige coating op het gedraaide patroon van de motor. Na afkoeling moet het oppervlak voorzichtig worden geslepen en gepolijst om een ​​vlak en doorschijnend oppervlak te verkrijgen.

Lees ook: Dit is de briljante nieuwe Grönograaf

Zoals u weet doen afbeeldingen vaak geen recht aan met de hand gedecoreerde uurwerken. De uitgebreide en uitgebreide handafwerking is maar voor één ding gedaan: om het oog van de toeschouwer te plezieren, niet de horlogefan die naar een computerscherm of een veel kleinere smartphone kijkt. Op een scherm komt het oppervlak van de wijzerplaat, die mat, korrelig of gepolijst is gedecoreerd, niet over. De fijne structurele detaillering is alleen goed zichtbaar als het horloge in beweging is. Alleen dan is het uitgebreide vakmanschap dat in een op maat gemaakte Remontoire is gegaan, zichtbaar in de talloze lichtreflecties.

4 miljoen acties per jaar

Onder de diverse emaille wijzerplaten is het uurwerk onaangeroerd gebleven. De 39,5 mm 1941 Remontoire is uitgerust met een constant krachtmechanisme van 8 seconden, wat betekent dat de kracht nooit fluctueert, ongeacht of de hoofdveer volledig of bijna afgewikkeld is. De amplitude en snelheid blijven constant, zodat de precisie van het horloge behouden blijft. Het mechanisme (eigenlijk een kleine extra haarveer) wordt elke 8 seconden opgewonden en losgelaten, dus 10.800 keer per dag. Reken maar uit en dat leidt tot bijna 4 miljoen acties van het remontoiresysteem per jaar.

Kaliber G-05, het uurwerk dat verantwoordelijk is voor het aandrijven van de Remontoire uit 1941, is gemaakt met 258 onderdelen en heeft een gangreserve van 36 uur (met constante kracht dus). Bart en Tim Grönefeld creëerden een prachtig ogend uurwerk met handgepolijste en afgeschuinde stalen bruggen, microgestraalde cirkelvormige korrels in het midden en een gegraveerd Grönefeld-logo in reliëf.

Voor meer informatie, zie gronefeld.com

Tags : GrönefeldGrönefeld 1941 RemontoireKaliber G-05Nederlands horlogeNederlandse horloges
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.