close
BackgroundNewsStories

Grönefeld 1941 Grönograaf: Oscar-winnende haute horlogerie uit Oldenzaal (longread)

Een van de mooiste horlogemerken ter wereld komt gewoon uit Nederland. Of nou ja, gewoon, heel gewoon is het niet wat er daar in Oldenzaal gemaakt wordt. De Grönefeld 1941 Grönograaf is een waar topstuk en pakte deze week een prestigieuze prijs bij de ‘Oscars van de horlogerie’.

Bart en Tim Grönefeld hebben begonnen in 2008 hun eigen merk.

De gebroeders Grönefeld, oftewel de horological brothers, mogen graag vertellen over hoe ze de horlogerie in groeiden. Of beter gezegd, hoe onvermijdelijk het misschien wel was dat Bart Grönefeld in de voetsporen van zijn voorvaders zou treden en horlogemaker zou worden.

Na zijn studie aan de technische school in zijn geboorteplaats Oldenzaal, schreef de jonge Grönefeld zich in aan de school voor horlogetechnici in Rotterdam. Zijn fascinatie voor uurwerken groeide exponentieel toen hij Wostep bijwoonde in Neuchâtel, Zwitserland. Want het was daar, in de bakermat van de Zwitserse horlogerie, dat zijn leraar, de heer Antoine Simonin, de jongeman verschillende zakhorloges liet zien die waren uitgerust met verschillende complicaties.

Lees ook: Grönefeld Grönograaf pakt prestigieuze GPHG-prijs

De unieke Grönefeld Remontoire 1941 voor Only Watch in 2019.

Een specifiek zakhorloge dat Bart zag, had stalen bruggen, een detail dat later de inspiratie zou vormen voor de kenmerkende roestvrijstalen bruggen van Grönefeld. Ook Tim Grönefeld werd geïntrigeerd door complicaties op de horlogeschool, waarna hij zijn kennis verdiepte door aan verschillende complicaties te werken in het Zwitserse horlogemakersdorp Le Locle.

Sinds 2008 hebben The Horological Brothers een verscheidenheid aan unieke mechanismen geproduceerd, waaronder een tourbillon-minutenrepeater, een springseconde en een vliegende tourbillon met hackingseconden. Hun eigen unieke kijk op klassieke uurwerken leidde tot ze wonnen twee prestigieuze prijzen tijdens de Grand Prix d’Horlogerie de Genève: ‘Best Tourbillon’ voor het Parallax-model in 2014 en de ‘Best Men’s Watch’ voor de 1941 Remontoire in 2016.

Lees ook: Zenith Calibre 135, een meesterwerk van pure horlogerie

Grönefeld 1941 Grönograaf

De Grönefeld 1941 Grönograaf.

Hoewel beide broers een aantal verschillende horloges hebben geproduceerd met een verscheidenheid aan complicaties, hadden ze tot voor kort nog nooit een chronograaf gemaakt. En dat moest uiteraard veranderen.

De Grönograaf uit 1941 is de nieuwste creatie die in Oldenzaal tot stand is gekomen. Het is een klassieke chronograaf. Maar in overeenstemming met het Grönefeld-ethos, bevat het verschillende ingenieuze details.

In tegenstelling tot in massa geproduceerde chronografen met nokkenas (lees: Valjoux), heeft de Grönefeld 1941 Grönograaf een klassieke configuratie, namelijk een kolomwiel en laterale koppeling, een combinatie die synoniem staat voor hoogwaardige horloges. Het kaliber G-04 is een symfonie van 408 delen en een prachtig voorbeeld van compromisloze uurwerken.

Het kaliber G-04 van Grönefeld.

Indachtig dat chronograafuurwerken vaak onderhevig zijn aan harde krachten die soms hamers kunnen beschadigen en handen kunnen buigen, bedachten The Horological Brothers een minder agressief systeem, een ‘zacht reset’-mechanisme. Een centrifugale regelaar, gepositioneerd op 4 uur, meestal te zien op minuutrepeaters, vertraagt ​​de resetfunctie, waardoor hij vriendelijker is voor componenten en tegelijkertijd een fascinerend schouwspel levert.

Afhankelijk van de positie van de hartvormige nokken voor de tellerwijzers, draaien de relevante minuten- en secondenwijzers met de klok mee of tegen de klok in, waardoor het gevoel van mechanisch theater wordt versterkt. De 30-minutenteller, die zich op 6 uur bevindt, heeft een instant springminuten.

De met robijnen bezette hamers verminderen de impact bij terugkeer naar nul. Elk detail is bedoeld om de verfijning te vergroten, waaronder de soepele opwinding. De variabele traagheidsbalans vermindert de positionele invloed en biedt superieure snelheidsstabiliteit.

De bruggen zijn gemaakt van roestvrij staal, met de hand gepolijst – een Grönefeld signature. Bovendien hebben de bruggen microgestraalde centra, cirkelvormige nerven aan de bovenkant en zijn ze voorzien van verschillende gravures in reliëf. Inderdaad, alles is geruststellend Grönefeld.

Lees ook: Analyse – is de vintage horloges hype voorbij?

Remontoire 1941

In 2016 brachten Bart en Tim de Remontoire uit 1941 uit, ter ere van hun vader, Sjef, door te verwijzen naar zijn geboortejaar. De kast uit 1941, met een afmeting van 39,5 mm, werd vervolgens gebruikt voor de Principia-automaat en de Decennium Tourbillon en viel in de smaak bij veel horlogeverzamelaars.

De bochtig gevormde 1941 keert terug, zij het een smidgen groter, met een diameter van 40 mm. Het meest opvallende is echter dat de behuizing voor de inaugurele modellen, een beperkte oplage van 25 stuks, gevormd is uit het zeldzame metaal, tantaal.

Dit materiaal is hard, corrosiebestendig, bio-inert en vertoont een glanzende, blauwgrijze glans. Tantaal is meer dan twee keer zo dicht als roestvrij staal, zwaarder dan palladium en iets lichter dan goud.

Prachtige afwerking

De Grönograaf is in alles pure haute horlogerie.

De tijd wordt uitgedrukt met Lancette-wijzers en de uren worden aangegeven met scherpe, trapeziumvormige indexen. De wijzers zijn van gevlamd staal, waardoor de horlogetraditie in ere wordt gehouden, terwijl de centra hoogglans gepolijst zijn.

Een 30-minutenteller, die zich aan de basis van de wijzerplaat bevindt, heeft een wijzer in Breguet-stijl. De onmiddellijke springminuten vergemakkelijken het aflezen. Een secundaire secondenweergave bevindt zich op 9 uur, terwijl een gangreserve-indicator, die erboven is geplaatst, is uitgerust met een wijzer, schijnbaar zwevend naast een baan, die de status van de drijfveer aangeeft.

De ‘Premiere Edition’ van de Grönefeld 1941 Grönograaf is gelimiteerd tot slechts 25 stuks, welke inmiddels al is uitverkocht. Hierna heeft Grönefeld 188 stuks in staal uitgebracht, waarna een productiestop is afgekondigd. Al stopt dat ons niet om onze waardering uit te spreken voor het werk van deze heren. Want als Bart en Tim ons iets hebben geleerd, dan is het dat we onze fascinatie de vrije loop moeten laten. En dat is precies wat wij als horlogeliefhebbers dankzij hen kunnen.

Voor meer informatie, zie gronefeld.com

0024 horloge podcast #2: John van Steen over zijn vertrek bij MeisterSinger

Tags : GrönefeldGrönefeld 1941 GrönograafNederlands horlogeTrending
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.