close

In de huidige veilingmarkt van unieke horloges speelt het verhaal van herkomst van de stukken een belangrijke rol. Het maakt de historische waarde aantrekkelijker. Waarheidsgetrouwe verhalen die horen bij een horloge, leveren een bijdrage aan het bewijs dat het werkelijk om een bijzonder stuk gaat.

Afgelopen november wisselden via Antiquorum Hong Kong een opmerkelijke collectie van 274 moderne en vintage uurwerken van prestigieuze fabrikanten zoals Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet van eigenaar. Waaronder enkele vintage stukken van historisch belang plus een aantal uitzonderlijke horloges met uurwerken die het vakmanschap van de Haute Horlogerie vertegenwoordigen. Hoewel niet meer te bemachtigen, is het interessant om een aantal van de geveilde horloges nader te bekijken.

Rolex Daytona – Paul Newman

De Rolex Daytona – Paul Newman (ref. 6263) werd geproduceerd van 1971 tot 1987 en is een van de meest iconische vintage Rolex. Het is gemakkelijk te herkennen aan de geschroefde kroon en de prachtige zwarte bakelieten bezel. Referentie 6263 is het laatste Daytona model dat Rolex heeft uitgebracht met een handopwindbaar uurwerk. Het geveilde exemplaar werd rond 1971 gemaakt en is voorzien van een MK2 Paul Newman-wijzerplaat. Uiteraard vernoemd naar de beroemde Hollywood-acteur die later in zijn leven een succesvolle carrière in de motorsport bereikte. Van de contrasterende zwart-witte wijzerplaat tot de getrapte sub-wijzerplaten met vierkante vormmarkeringen en de duidelijke indexen, alle details op de wijzerplaat waren speciaal ontworpen met de autosport als inspiratiebron. Geschatte waarde: 304.000 – 508.000 euro.

Patek Philippe, Chronograaf Ref. 1463

De Patek Philippe ref. 1463 was het allereerste Patek Philippe horloge met een volledig waterdichte behuizing en oversized ronde pushers. Ook het horloge zelf was groter in vergelijking met het eerder uitgebrachte chronograafmodel van het merk. Al deze kenmerken samen maakten het horloge in die tijd tot een onderscheidende, robuuste en sportieve chronograaf.
Ref. 1463 was een van de zeldzaamste van alle variaties. Het heeft een stalen kast met een speciale asthmometer-wijzerplaat. Er wordt aangenomen dat dit horloge het persoonlijke horloge was van de legendarische horlogemaker Jacques Golay: een bekwame régleur die destijds samenwerkte met Patek Philippe. Volgens een handgeschreven brief van Jules Golay, de zoon van Jacques Golay, werd deze speciale Ref. 1463 in de jaren 1940-50 door de horlogemaker zelf gemaakt in de werkplaats Victorin Piguet, onderdeel van de Patek Philippe-bedrijvengroep.

Het one-of-a-kind horloge werd in 2012 als eens geveild door Antiquorum Genève verkocht voor de indrukwekkende prijs van CHF 194.500.

Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph

De Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph, Platinum met referentie 5971P-001, werd geïntroduceerd in 2007. Het horloge heeft een platina kast met een bezel bezet met 36 baguette-diamanten en een zwart gelakte wijzerplaat. Het wordt beschouwd als een luxueuze variant van de ref. 5970. Ondanks zijn voortreffelijke ontwerp was de Ref. 5971 slechts drie jaar beschikbaar in de productcatalogus, wat wijst op zijn zeldzaamheid met een geschat productieaantal van niet meer dan honderd stuks. De Ref. 5971 wordt beschouwd als de “klassieke chronograaf met zuilwiel en eeuwigdurende kalender, geaccentueerd door het eeuwige vuur van diamanten” en wordt door kenners zeer gewaardeerd om zijn uitzonderlijke vakmanschap en tijdloze schoonheid. Geschatte waarde: 200.000 – 260.000 euro.

Patek Philippe, 10-daagse tourbillon

De Patek Philippe 10-daagse tourbillon (ref. 5101P-010) werd geïntroduceerd in 2003. Met zijn kenmerkende drievoudig getrapte flanken en naadloos gebogen kast die overgaat in het saffierglas, straalt hij elegantie en comfort uit. Aangedreven door het manufactuurkaliber 28-20/222, herbergt het zeldzame complicaties in zijn rechthoekige vorm. Dubbele veercilinders zorgen voor een indrukwekkende gangreserve van 10 dagen. Referentie 5101P-010, gecertificeerd door C.O.S.C. en voorzien van het prestigieuze zegel van Genève, belichaamt Patek Philippe’s niet-aflatende toewijding aan uitmuntendheid. Geschatte waarde: 91.500 – 150.000 euro.

Jaeger-LeCoultre Master Grand Tourbillon emaille Van Gogh

Het 18 karaat witgouden horloge komt uit een gelimiteerde oplage van slechts 18 stuks. Opvallend is het opmerkelijke miniatuur emaillen schilderij op de wijzerplaat, een impressie van Van Gogh’s iconische Sterrennacht. Elke streek en elk detail is zorgvuldig vervaardigd, waarbij de essentie van het originele kunstwerk is vastgelegd. Uitgerust met een bekroond automatisch tourbillon-uurwerk cal. 978, combineert dit horloge naadloos uitzonderlijk vakmanschap en technische precisie. Dit absolute collector’s item (ref. 149.3.34.S) brengt horlogekunst en schilderkunst samen. Geschatte waarde: 52.500 – 103.000 euro.

Cartier Rencontre de Panthères

Cartier brak met de witgouden Rencontre de Panthères (ref. HPI01203) met tradities en lanceerde een horloge dat het uurwerk het oscillerende gewicht via de wijzerplaat toonde. Op de wijzerplaat staan twee panters die verwikkeld zijn in een hevige strijd om een diamanten ring, die de kracht en intensiteit van de tijd symboliseert. Terwijl de pols van de drager beweegt, laden de oscillaties de loop op, die het hart van het horloge aandrijft. De 18K witgouden kast is met bezet met 395 briljant geslepen diamanten van in totaal 5,85 karaat. Het pantermotief met 288 briljant geslepen diamanten van in totaal 0,74 karaat. Ook te zien in de panter zijn twee marquise-geslepen smaragdgroene ogen. De zorgvuldig aangebrachte details tonen Cartier’s uitmuntendheid in perfectie. Geschatte waarde: 80.000 – 105.000 euro.

Audemars Piguet, Royal Oak Concept Carbon Tourbillon Chronograaf

De Audemars Piguet’s Royal Oak Concept Carbon Tourbillon Chronograph (ref. 26265FO. OO. D002CR.01) werd geïntroduceerd in 2008. Het is een afstammeling van de Royal Oak Concept-collectie, die in 2002 werd gelanceerd ter nagedachtenis aan de 30e verjaardag van de Royal Oak-collectie. De kast van het horloge is gemaakt van extreem dicht carbon: een ultralichte, robuuste structuur die bestand is tegen thermische schokken. Het uurwerk bevatte voor die tijd nieuwe elementen uit de luchtvaart- en auto-industrie, waaronder geëloxeerd aluminium, PVD-coating, amorfe koolstofcoating en keramiek. Het horloge maakt indruk met zijn uurwerkfuncties, met een tourbillon, een gangreserve van 10 dagen met een indicator en een hoogwaardige chronograaf, die de toewijding van het merk aan precisie en prestaties laat zien. Geschatte waarde: 82.000 – 117.000 euro.

Lange & Söhne Zeitwerk Striking Time, 18K roségoud

In 2011 werd het Zeitwerk Striking Time van A. Lange & Söhne gelanceerd (ref. 145.032). Het was het eerste A. Lange & Söhne polshorloge met een klokkenspel dat akoestisch de hele uren en kwartieren aangeeft. De unieke kenmerken zijn onder meer een weergave van verspringende cijfers en een zichtbaar slagmechanisme. Het slagmechanisme klinkt elk kwartier en elk heel uur en produceert respectievelijk een hoge toon en een krachtige, lagere toon. Geschatte waarde: 76.0000 117.000 euro.

 

Platina F.P. Journe, Octa Lune

De F.P. Journe Octa Lune combineert technische uitmuntendheid met elegantie. Het automatische uurwerk 1300-2 van het horloge, vervaardigd in 18K roségoud, biedt een opmerkelijke gangreserve van meer dan vijf dagen. De maanfasecomplicatie, met zijn ingewikkeld vervaardigde 18 karaat gouden maan en sterren tegen een diepblauwe achtergrond, voegt een vleugje betovering toe aan het horloge. De geguillocheerde zilveren subdials, geblauwde wijzers en stalen ringen versterken de visuele aantrekkingskracht nog meer. Geschatte waarde: 58.500 – 102.000 euro.

Hublot Big Bang Minutes Repeater Tourbillon

Dit uitzonderlijke horloge, dat rond 2015 is gemaakt, heeft twee indrukwekkende complicaties, een tourbillon en een minutenrepetitie. De 18 karaat roségouden kast en bezel, aangevuld met titanium schroeven, stralen een tijdloze elegantie uit. Met slechts 10 stuks ooit geproduceerd (ref. 304.PX.1180.LR) en dit specifieke horloge genummerd 0, heeft het absoluut een speciale plaats in de wereld van luxe uurwerken. Geschatte waarde: 38.500- 68.000 euro.

 

Antiquorum

Antiquorum, opgericht in Genève in 1974, heeft zijn eigen ongeëvenaarde niche in de veilingwereld veroverd door zijn gerichte expertise in uurwerken en door het cultiveren van een bloeiende verzamelaarsmarkt voor uurwerken wereldwijd. ‘s Werelds belangrijkste veiling van mooie moderne en vintage uurwerken heeft wereldrecords gevestigd voor veilingverkopen en houdt meerdere veilingen per jaar in Genève en Hong Kong, met previews in grote steden over de hele wereld. Antiquorum heeft kantoren in Genève, Hong Kong, Monaco, Milaan, Parijs, München, Shanghai, Singapore en Bangkok. www.antiquorum.swiss

Tags : A. Lange & SöhneAntiquorumAudemars PiguetCartierHublotJaeger-LeCoultreoctaPatek PhilippeRolex
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.