close

De Junghans Meister Fein Chronoscope is een van de knapste mechanische chronografen voor liefhebbers van Bauhaus-stijl. En deze nieuwe versie is daar een mooi voorbeeld van.

Hij is betaalbaar, gebalanceerd ontworpen en uitstekend gemaakt: de Junghans Meister Fein Chronoscope is een horloge dat hoog op het lijstje staat van veel liefhebbers. Het model heeft de typische Junghans-designeigenschappen: minimalistisch, krachtig, understated en toch elegant gedetailleerd. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar de wijzers. Die zijn perfect op lengte en prachtig spits toegesneden, maar ook rechtlijnig en licht gebold. Daarnaast lopen ze aan het einde een tikje naar beneden, een toepassing die bij Junghans met de hand gedaan wordt, om ervoor te zorgen dat ze meebollen met het glas.

En over dat laatste detail gesproken: het gebolde glas is perfect geslepen, dus zonder vertekening of reflecties.

Wijzerplaat Junghans Meister Fein Chronoscope

De subdials van de Junghans Meister Chronoscope zijn altijd iets dieper in de wijzerplaat geslepen, waardoor ze het licht iets anders opvangen, wat de wijzerplaat net wat meer reliëf geeft. Wie goed kijkt, ziet dat de wijzers bij deze nieuwe editie goud gekleurd zijn (wat overigens wat anders is dan massief goud). De urenindexen zijn knap fijnzinnig opgelegd en steken mooi af tegen de dennengroene wijzerplaat die zowaar doet denken aan de afkomst van Junghans – in het Zwarte Woud.

De kast is van staal en heeft een diameter van 40,7 millimeter. Het horloge is zeer goed draagbaar dankzij de fijnzinnig gevormde kastvorm van Junghans, die al sinds de jaren vijftig heel slank is. De dikte is bijna 14 millimeter.

De kast is tot 50 meter waterdicht, wat prima is voor dagelijks gebruik. Het horloge wordt geleverd op een struisvogel leren band, wat een bijzondere keuze is, maar goed uitpakt in dit geval.

Ook is de kast uitgevoerd met een glazen achterdeksel, wat altijd een plus is.

Lees ook: MeisterSinger, al 21 jaar eigenwijs

Kaliber J880.1

Opvallend is tevens het zwarte datumvenster, waar overigens zowel de dag als de datum wordt aangegeven (deze is zowel in het Duits als het Engels verkrijgbaar). Deze toepassing is vrij typisch voor de Junghans Meister Chronoscope. Het uurwerk dat binnenin tikt is het Junghans kaliber J880.1, dat is gebaseerd op het bekende ETA Valjoux chronograafuuwerk. Daarbij is het aardig dat Junghans ervoor heeft geopteerd om de chronoteller op negen uur nét wat kleiner uit te voeren.

Het uurwerk heeft een gangreserve van 48 uur.

Junghans Meister Fein Chronoscope en zijn historie

De historie van dit Duitse merk mag op z’n minst onderschat genoemd worden. De Uhrenfabrik Junghans werd opgericht in 1861 in Schramberg in het Zwarte Woud en al in 1903 was Junghans de grootste klokkenfabrikant ter wereld, met meer dan 3.000 medewerkers. In deze tijd werd een geweldig gebouw neergezet, waar de horloges nog altijd geproduceerd worden.

Door de ontwikkeling van precisie-uurwerken werd het bedrijf in 1951 de grootste Duitse fabrikant van chronometers en in 1956 de op twee na grootste ter wereld. Daarna ging het vooral door de quartz-crisis snel bergafwaarts met de productie.

Na een bewogen en turbulente bedrijfsgeschiedenis werden de Schrambergse zakenlieden Dr. Hans-Jochem en Hannes Steim in 2009 de nieuwe eigenaren van het eerbiedwaardige bedrijf, wat een nieuw tijdperk van groei inluidde.

In 2018 is het prachtige terrasgebouw waar de horloges geproduceerd worden voor de honderdste verjaardag van het merk nieuw leven ingeblazen.

Junghans anno nu

De huidige collectie staat bol van de verwijzingen naar de lange traditie van het bedrijf op het gebied van design en uurwerken – getransporteerd naar het heden in eigentijdse vorm. Bijvoorbeeld met de Meister horloges, die al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw worden gemaakt, of de uurwerken van Max Bill. Deze Bauhaus-klassiekers werden voor het eerst gecreëerd in 1956 in samenwerking met de Zwitserse ontwerper – en worden vandaag de dag nog steeds in bijna ongewijzigde vorm naar zijn ontwerpen geproduceerd.

De naam Meister werd eveneens voor het eerst in de jaren vijftig gebruikt, al was dit aanvankelijk meer als kwaliteitsstandaard dan als productnaam. Inmiddels is de Meister Chronoscope een van de populairste modellen in de collectie – en dat is wat ons betreft compleet terecht.

Voor meer informatie, zie junghans.de

Voor verkooppunten in Nederland, contacteer Time company
ref. 27/4222.03

 

Tags : 27/4222.03ChronoscopeJ880.1JunghansJunghans Meister Fein Chronoscope
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.