close

MeisterSinger brengt met de MeisterSinger Editie Emaille 1Z, voorzien van een Unitas 6498 zakhorlogekaliber, het gevoel van het zakhorloge terug. Anders dan historische zakhorloges is de Emaille 1Z – uiteraard – uitgevoerd als een éénwijzerhorloge. Gelimiteerd tot slechts 24 stuks, is het horloge een uitgave voor verzamelaars en liefhebbers van het historische zakhorloge.

Terug naar het eerste geëmailleerde horloge van MeisterSinger

In 2004 bracht MeisterSinger de Edition 1Z uit, het eerste horloge van het merk met een geëmailleerde wijzerplaat. Dit horloge had eveneens een zakhorlogekaliber: het Unitas 6497 kaliber. Ook in de 2024 MeisterSinger Editie Emaille 1Z is een hoofdrol weggelegd voor een zakhorlogekaliber, ditmaal kaliber ETA/Unitas 6498. Beide handmatig opwindbare uurwerken, de Unitas 6497 en 6498, met een gangreserve van 46 uur, werden al in de jaren ’50 geïntroduceerd. Via het transparante kastdeksel van de MeisterSinger Editie Emaille 1Z zijn details zoals de Côtes de Genève-afwerking, de geblauwde schroeven en een Glucydur schroefbalans van kaliber 6498 te bewonderen.

Geëmailleerde wijzerplaat

MeisterSinger benadrukt met de Editie Emaille 1Z de horlogehistorie middels het gebruik van een handgewonden kaliber en een schitterende, geëmailleerde wijzerplaat. Emailleren is een ambachtelijk proces dat meerdere dagen in beslag neemt. Het begint met het vermalen van de grondstof tot een fijn poeder in een vijzel. Dit poeder, gemaakt van glasvormende silicaten en oxiden, wordt met een zeef verdeeld over de geprepareerde koperen wijzerplaat. Het eerste bakproces vindt plaats in een oven op ongeveer 800°C, gevolgd door het laten afkoelen, drogen en reinigen van de wijzerplaat. Vervolgens wordt dit proces meerdere keren herhaald. Het effect is een duurzame, schitterende afwerking.

Speciale techniek voor een speciale oplage

Ook de achterzijde ondergaat dezelfde behandeling om spanning en barsten te voorkomen. Het totale proces levert niet automatisch het gewenste effect op. Dit zorgt voor veel afval: slechts een klein deel van de zorgvuldig gemaakte wijzerplaten wordt uiteindelijk gebruikt voor het horloge. Mogelijk is dit een van de redenen dat we nog maar weinig horloges met een geëmailleerde wijzerplaat zien, aangezien de techniek nog door slechts enkele ateliers wordt beheerst. Niet alleen dit maakt geëmailleerde wijzerplaten bijzonder, ook is elke wijzerplaat uniek, wat het handgemaakte karakter versterkt.

De MeisterSinger Editie Emaille 1Z meet 43 millimeter en wordt geleverd met een bruine rundlederen band met krokoprint en vouwsluiting.

Tags : MeisterSinger
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.