close

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: een horloge dat een nieuw tijdperk inluidde… de Lange 1 van A. Lange & Söhne.

Een sterk design gaat vaak samen met een innovatief uurwerk. In dit geval was het bovendien het startschot voor een nieuw begin. A. Lange & Söhne gaf dat startschot luid en duidelijk met de Lange 1, een horloge waarvan de kenmerken in de basis ongewijzigd zijn gebleven:

  • Een decentrale wijzerplaatindeling waarop de uren/minuten en seconden elk een eigen plek hebben.
  • Een oversized datum.

Over de Lange 1 heeft A. Lange & Söhne goed nagedacht. Het was dan ook een van de modellen waarmee het in 1994 een glansrijke rentree in de internationale horlogewereld maakte. Het Duitse bedrijf bestaat immers al sinds 1845, maar was na de Tweede Wereldoorlog in Oost-Duitsland terechtgekomen en hield op te bestaan. Na de val van de muur in 1990 besloot Walter Lange, de achterkleinzoon van Ferdinand Adolph Lange, het merk A. Lange & Söhne nieuw leven in te blazen. Daarbij stelde hij zich een doel: Het eerste Lange-horloge van het nieuwe tijdperk zou de legendarische kwaliteit van de historische zakhorloges van A. Lange & Söhne waarmaken en tegelijkertijd nieuwe normen definiëren. Het resultaat was de Lange 1.

De Lange 1 werd in 1994 geïntroduceerd als een van de eerste vier uurwerken die door het herrezen merk werden uitgebracht. Het ontwerp was revolutionair en markeerde een afwijking van de traditionele horloges. De kenmerkende niet-gecentreerde wijzerplaatindeling, de extra grote datumweergave en de nauwgezette aandacht voor detail zorgden al snel voor aandacht binnen de horloge-industrie.

Met de Lange 1 gaf A. Lange & Söhne direct zijn visitekaartje af en nog altijd is het een van de meest iconische en gewilde modellen in de collectie van A. Lange & Söhne. Het ontwerp is de basis voor talloze uitvoeringen die de afgelopen dertig jaar zijn verschenen. De variëteit in materialen, kleuren en bewerkingen is bijkans eindeloos, maar de Lange 1 is er nu ook met complicaties als een maanfase, tourbillon en een perpetual calendar.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : A. Lange & SöhneA. Lange & Söhne Lange 1
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.