close
News

In 1 oogopslag herkenbaar: Cartier Tank

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: het horloge dat ontstond door een oorlog, maar uitgroeide tot een cultureel icoon… de Cartier Tank.

Elk tijdperk heeft zijn invloed op het design van een horloge. Zolang dat design standhoudt, draagt het die geschiedenis met zich mee in het horloge van nu. Zoiets is alleen mogelijk met enkele heel sterke designkenmerken:

  • Een rechthoekige kast.
  • Een ontwerp met twee parallelle brancards dat is geïnspireerd op tanks uit de Eerste Wereldoorlog.
  • Romeinse cijfers op de wijzerplaat.

De inspiratie voor een nieuw horloge kan overal te vinden zijn. Louis Cartier vond het in de tanks die hij zag aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De strakke lijnen, geometrische vorm en industriële esthetiek weerspiegelden de tijdgeest. Het bepalende kenmerk van de Cartier Tank is de rechthoekige behuizing, die is geïnspireerd op het ontwerp van een gevechtsvoertuig van bovenaf gezien en het volgt hiermee één duidelijk grafisch principe: de brancards waren de loopvlakken en de kast de geschutskoepel. Uit deze combinatie ontstond een nieuw en fundamenteel principe: de kastpoten zijn uitgelijnd met de band voor een vloeiend ontwerp. Deze vorm was baanbrekend in een tijdperk dat werd gedomineerd door ronde horloges en is nog steeds een kenmerk van het Tank-ontwerp.

De Tank werd in 1917 door Cartier ontwikkeld, maar werd pas in 1919 op de markt gebracht. Het design heeft Cartier onuitputtelijk veel mogelijkheden gegeven om het verder te ontwikkelen en dat heeft het merk dan ook gedaan. Door de jaren heen heeft Cartier talloze varianten van de Tank uitgebracht, waaronder de Tank Louis Cartier, Tank Française, Tank Américaine en Tank Solo, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en ontwerpelementen. De lange geschiedenis en de vele uitvoeringen maken van de Cartier Tank meer dan een horloge; het is een cultureel icoon en een symbool van luxe.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : CartierCartier Tank
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.