close
Models

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition

Dit jaar won Montblanc de prijs voor de beste chronograaf tijdens de prestigieuze Grand Prix d’Horlogerie de Genève met zijn 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition 100. De zeer klassieke mono-pusher chronograaf in zijn stalen 44 mm kast met blauwe wijzerplaat is geïnspireerd op modellen uit de jaren 30, en dat is goed te zien aan de indeling van de wijzerplaat en de afgeronde lunette.

Het was niet eenvoudig om de perfecte kleurbalans te vinden. Het zijn hele zachte, subtiele kleurencombinaties die precies goed moeten zijn anders gaat het allemaal veel te gekunsteld lijken. Ik vind dat het horloge er eerlijk en oprecht uitziet; vintage modern [Davide Cerrato]

Het stalen model won goud en nu is er een bronzen variant aan de collectie toegevoegd. De nieuwste Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition heeft meer retro-elementen dan de blauwe prijswinnaar, maar dat was alleen mogelijk dankzij moderne materialen. De kast is van brons en de achterkant van bronskleurig titanium. Het brons waarvan de kast is gemaakt is niet het patina-achtige brons dat we kennen van Oris, Panerai en Anonimo, maar een kleurvast ‘brons’ zoals het type dat door Tudor wordt gebruikt. Met andere woorden, de kast is gemaakt van een aluminium/brons legering.

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition

Davide Cerrato, de nieuwe Watch Director bij Montblanc, werkte eerder voor Tudor en was verantwoordelijk voor de Black Bay-collectie. De vraag of deze Montblanc van hetzelfde materiaal is gemaakt als de Black Bay Bronze weigert hij, zij het met een glimlach, te beantwoorden. Soms is dat soort antwoord zo duidelijk als een ronduit ‘ja’. De combinatie van het zacht gloeiende brons met de champagnekleurige wijzerplaat is iets waar Cerrato erg trots op is: “Het was niet eenvoudig om de perfecte balans van kleuren te vinden. Het zijn hele zachte, subtiele kleurencombinaties die precies goed moeten zijn anders gaat het allemaal veel te gekunsteld lijken. Ik vind dat het horloge er eerlijk en oprecht uitziet; vintage modern. Ik weet niet precies welke band we gaan gebruiken. Alligator is een optie – het is luxe en natuurlijk is dit een echt luxe horloge, maar een stoerder leer met een meer gedragen look past ook heel goed bij het sportieve karakter en de functionele historie van de Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Editione.”

Het uurwerk

Die functionele geschiedenis wordt heel duidelijk als we het uurwerk van het horloge nader bekijken. Kaliber MB M16.29 is een handopwindbaar uurwerk dat is geïnspireerd op het klassieke Minerva-kaliber 17.29 uit 1929. Net als de klassieke chronograaf is het nieuwe kaliber uitgerust met een kolomwielconstructie die wordt geactiveerd door een enkele drukknop in de opwindkroon. De typische ‘V’ van de chronograafbrug is een kenmerk van Minerva sinds 1912 en hetzelfde geldt voor de pijl aan het uiteinde van de hendel voor de horizontale koppeling. De frequentie van 18.000 vph is wederom heel klassiek, maar ook functioneel: met deze frequentie kan de verstreken tijd worden gemeten tot precies 1/5e van een seconde. De decoratie van het uurwerk, dat uit 252 onderdelen bestaat, is van het allerhoogste niveau. De prijs van de Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition, gelimiteerd tot 100 stuks, is op aanvraag.

montblanc-1858-chronograph-tachymeter-limited-edition-3
The beating heart: Calibre MB M16.29

Tags : Davide CerratoMontblanc
Lex Stolk

The author Lex Stolk

Lex Stolk studied Journalism in Utrecht and it was during his time as a student he developed a passion for mechanical watches. He has spent his entire career in the publishing industry working for a wide range of publications before entering the watch world professionally seven years ago. His work for several watch publications made it possible for him to combine his love for both watches and magazines.