close
NewsNieuws

Montblanc & Minerva, de verborgen schatkamer van Richemont

Decennialang imponeerde Montblanc de horlogerie met bijzondere horloges, die zoveel meer aandacht verdienen dan ze krijgen. Gaat het de luxury moloch uit Hamburg lukken om deze aandacht alsnog te verkrijgen? 0024Horloges bezocht het tikkende hart van Montblanc in Villeret.

Als je googlet op het merk Montblanc, dan krijg je eerst suggesties als parfums en vulpennen. En als je de website bezoekt, moet je eerst goed tussen de modeproducten zoeken voordat je bij de horloges uitkomt. Daarbij is het woord ‘mode’ belangrijk, omdat we al heel vaak hebben kunnen zien dat modemerken en horlogemerken veel minder gelijkenissen met elkaar hebben dan je in eerste instantie zou denken.

Wat Montblanc daarentegen wilde, is een horlogemaker op zichzelf worden. Die kans deed zich enkele decennia geleden voor, toen een zeer hoog aangeschreven, maar hopeloos verouderd horlogebedrijf te koop bleek te staan: Minerva. Dit in Villeret gehuisveste merk dreigde lang steeds verder te vervallen in de vergetelheid,, maar werd opgemerkt door Richemont. Zij herkenden de kennis en kunde van Minerva als een buitenkansje en waren op zoek naar productiecapaciteit voor de nieuwe horlogeplannen voor de hele groep. De overlevering verhaalt van een stoffige horlogefabriek waar al het gereedschap, de ontwerpen en vele historische boeken nog onaangetast op de nieuwe eigenaar lagen te wachten. De rijke historie van Minerva wordt door Laurent Lecamp, managing director watch division omarmt en met veel gevoel voor het verleden in stand gehouden.

Laurent Lecamp

Laurent Lecamp

Deze topatleet, die een stevig potje worstelen of een volledige marathon niet uit de weg gaat, heeft een interessant pad afgelegd. Twee boeken van zijn hand over luxury & business: Independent Luxury Innovation Strategies Consolidation. En How Was Thousand Years illustrations.

Daarnaast was hij de grondlegger van het haute-horlogerie merk Cyrus en werkte zes jaar in Japan voor Carl F. Bucherer. We zien een consistente aanpak van de collecties, waarin de getallen 1858 een hoofdrol spelen. Uiteraard is dit het oprichtingsjaar van Minerva in Villeret. Maar zo is er de zeer exclusieve Club 58, waar slechts 58 leden bij kunnen horen. Deze Club 58 mag op gezette tijden de Minerva fabriek bezoeken en daar vrijuit praten met de tachtig werknemers. Dit team van tachtig specialisten produceert op jaarbasis zo’n driehonderd uurwerken.

Tags : Montblanc
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.