close
NewsNieuws

NOMOS Orion neomatik – 175 Years Watchmaking Glashütte

Nee, het NOMOS bestaat nog lang geen 175 jaar, de horloge-industrie in Glashütte daarentegen wél. Ter ere daarvan komt het sympathieke Duitse merk met een speciale uitvoering van de klassieke Orion neomatic: de 175 Years Watchmaking Glashütte.

Dik 175 jaar uurwerkgeschiedenis in Glashütte werd vorig jaar bekroond met een wettelijk beschermde status: staat de naam van het charmante stadje in het Ertsgebergte als onderschrift op je horloge, dan weet je zeker dat minimaal de helft van het uurwerk er daadwerkelijk vandaan komt.

Bij NOMOS, een van de negen producenten uit Glashütte en nog altijd onafhankelijk, wordt maar liefst 95 procent van alle onderdelen in eigen huis geproduceerd, inclusief het echappement. En daar is men (terecht) trots op. Tel daarbij de mooie afwerking en het feit dat je voor een paar duizend euro al een NOMOS-horloge kunt kopen, en je kunt ook bij ons op de nodige sympathie rekenen. Laten we het zo zeggen, voor eenzelfde prijs-kwaliteitverhouding moet je in Zwitserland met een loep zoeken.

TERUG NAAR DE ESSENTIE

Alle 13 modellijnen van NOMOS zijn consequent voorzien van een strak en simpel Bauhaus-design, en dat maakt een horloge van de grootste – in aantallen, althans – fabrikant uit Glashütte zeer herkenbaar en onderscheidend. Bestsellers zijn de Tangente, die al sinds 1992 bestaat, en de Metro.

Het model dat wellicht als beste voldoet aan de oorspronkelijke Bauhaus-filosofie is de Orion. De functie van het fenomeen horloge gaat bij deze NOMOS namelijk helemaal terug naar de essentie: het zo eenvoudig en klassiek mogelijk weergeven van de tijd.

Om het ambacht van Glashütte te eren heeft de Orion neomatic – 175 Years Watchmaking Glashütte een nóg klassiekere uitstraling gekregen dan het horloge waarop het is gebaseerd. De jubileumversie moet een weerspiegeling zijn van de uurwerken die ooit werden gemaakt door de studenten van de horlogemakersopleiding in de stad, waarbij de verfijning van het kaliber voorop stond en de behuizing derhalve relatief eenvoudig werd gehouden.

De wijzerplaat is in zilver en wit uitgevoerd, wat in combinatie met het gebolde glas voor extra diepte zorgt. De gouden, opgelegde indexen en blauwe wijzers optimaliseren de afleesbaarheid. Fraai detail: in tegenstelling tot andere Orions is de seconden weergave níét verzonken, wat het horloge extra elegant maakt.

DUN, DUNNER, DUNST

The NOMOS Orion neomatik – 175 Years Watchmaking Glashütte wordt uitgebracht in drie uitvoeringen: 36, 39 en 41 millimeter. Voor elke maat is de oplage gelimiteerd tot 175 stuks. De grootste van het trio heeft op de 3-uurspositie een datumvenster, maar die doet geen afbreuk aan het slanke design. Het kaliber DUW 6101 heeft namelijk een gepatenteerd datummechanisme. De dagaanduiding draait langs de rand van de kast, óm de rest van het zelfopwindende mechanisme heen. Het uurwerk kan daardoor uiterst dun blijven, 3,6 millimeter om precies te zijn. Dat leidt tot een slechts 9,4 mm dik horloge. De kleinere varianten zijn met respectievelijk 8,5 en 8,7 millimeter zelfs nóg dunner. De prijzen van de NOMOS Orion neomatik – 175 Years Watchmaking Glashütte variëren tussen de € 3.040 en € 3.500.

Tags : Nomos Glashütte
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.