close

Een mechanisch manufactuur-uurwerk, 300 meter waterdicht en een magma-geïnspireerde wijzerplaat voor slechts een paar honderd euro? Dit Seiko-broertje laat Zwitserland in het hemd staan met de Orient M-Force. 

Het kan natuurlijk zijn dat het Japanse merk Orient nog niet heel scherp op je netvlies staat – maar laten we daar eens verandering in aanbrengen.

Orient ontwerpt en produceert al iets meer dan zeventig jaar jaar mechanische horloges. Daarnaast maakt het merk zijn eigen uurwerken – wat zoals kenners weten in de meeste gevallen een pluspunt is.

Daarbij komt dat de horloges altijd betaalbaar zijn, wat het no-nonsense merk geliefd maakt bij bij horlogeliefhebbers, zowel in Japan als in het buitenland. Het merk is onderdeel van Epson, wat dan weer onderdeel is van de Seiko Epson Corporation.

En daar komt een bijzonder aardig familie-aapje uit de mouw. Hoewel beide merken blijven roepen dat ze niks met elkaar te maken hebben, is het natuurlijk altijd fijn om zo’n sterke horlogebroeder in de club te hebben.

Lees ook: De Seiko Speedtimer doet zijn pure bloedlijn eer aan

Orient M-Force

Het vlaggenschip in de sport-collectie van Orient is de M-Force. Deze productlijn werd in 2020 nieuw leven ingeblazen om het zeventigjarig jubileum van het merk te vieren en bestaat uit horloges die gespierde specs combineren met dito looks. Deze derde generatie M-Force komt in drie verschillende varianten:

De wijzerplaten zijn zoals hierboven te zien is uitgevoerd in drie kleuren: rood, blauw en oranje, waarvan de eerstgenoemde een zwarte dlc-gecoate kast en siliconen-band heeft en is gelimiteerd op 2.000 stuks. Alle kasten zijn van SUS316L-staal.

Orient spreekt voor deze nieuwe versie van een ‘verbeterde individualiteit die de vitaliteit van de aarde uitdrukt’, wat natuurlijk volstrekte onzin is. Iets meer down-to-earth (om die woordgrap maar eens van stal te halen), zijn die muscle car-waardige specs. De kast is 45 millimeter in doorsnee en is tot 200 meter waterdicht, wat overeenkomt met de ISO6425-norm voor duikhorloges. De kastdikte is iets meer dan 13 millimeter. Ook zit er een beschermingsring op, die er ook af te halen is.

Kaliber F6727

De M in de naam heeft volgens Orient drie betekenissen: maverick, massief en mechanisch. Dit laatste thema spreekt ons natuurlijk nog iets meer aan dan de rest. Binnenin tikt het kaliber F6727, dat door Orient zelf is ontwikkeld en geproduceerd. Dit is natuurlijk een hartstikke leuk pluspunt, al mag er direct bij benoemd worden dat het ongeveer zo accuraat is als de besturing van een Mustang uit 1965.

Omdat er tijdens het productieproces hiervan is bespaard op de regulering van de uurwerken, mag je een afwijking verwachten van maximaal +25/-15 seconden per dag. Dit laatste zijn misschien de specs die wat minder in het voordeel van dit horloge spreken, maar je moet dan ook maar gewoon denken: een muscle car is ook geen toonbeeld van efficiency.

Voor meer informatie, zie orient-watch.com

ref. RA-AC0L07L
ref. RA-AC0L08Y
ref. RA-AC0L09R

Tags : F6727OrientOrient M-ForceRA-AC0L07LRA-AC0L08YRA-AC0L09R
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.