close
Nieuws

Nieuwe Seiko Prospex Speedtimer doet zijn illustere afkomst eer aan

Zeg eens eerlijk: is deze prachtige Seiko Prospex Speedtimer vrij duur voor een Prospex óf is het een geweldig geprijsde in-huis geproduceerde mechanische chronograaf met fantastische historie?

De originele Seiko Speedtimer uit 1969.

Jarenlang soebatten LVMH-broeders TAG Heuer en Zenith over wie de eerste automatische mechanische chronograaf ter wereld gemaakt had. Was het nou het Calibre 11 dat Heuer maakte in combinatie met Buren, Dépraz en Breitling of toch het al dan niet passend genaamde El Primero van Zenith? Bleek dat ze er beide wel eens naast konden zitten.

Was het namelijk niet zo dat de primeur naar Japan ging, waar Seiko in klein gezelschap in 1969 deze een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de chronograaf presenteerde?

Lees ook: De tijdloze schoonheid van de Seiko Presage Arita

Wie het dan ook écht was die een productieklare automatische chrono maakte, een ding is zeker: de Seiko Speedtimer was een van ‘s werelds eerste automatische chronografen.

Maar de echte betekenis ervan lag in het feit dat het uurwerk, Calibre 6139, het eerste was dat zowel een kolomwiel als een verticale koppeling bevatte, twee toepassingen die het meten van de verstreken tijd nauwkeuriger maakten. Deze nieuw geïntroduceerde Seiko Prospex Speedtimer (ref. SRQ043) is een eerbetoon aan het origineel uit 1969 en laat zien nog steeds uit het juiste hout gesneden te zijn – de Japanners zijn nog altijd geduchte concurrentie voor de Zwitsers.

Lees ook: King Seiko, wedergeboorte van een icoon

Calibre 8R

Het Seiko kaliber 8R46 is volledig in-huis ontworpen en geproduceerd door Seiko. Het uurwerk heeft net als het originele cal. 6139 zowel een verticale koppeling als een kolomwiel. Deze koppeling is het mechanisme dat in werking wordt gezet om de chrono-functies de starten, stoppen of resetten. De verticale constructie elimineert het trillen of springen van de wijzers en verbetert zo de meetnauwkeurigheid.

Bovendien bevat het uurwerk Seiko’s unieke driepuntige hamer die ervoor zorgt dat, wanneer de resetknop wordt ingedrukt, de wijzers onmiddellijk en in perfecte synchronisatie terugkeren naar nul. Dit kaliber heeft een gangreserve van 45 uur.

Seiko Prospex Speedtimer: Fris gezicht

Zoals van Seiko verwacht mag worden, draait het niet alleen om mechanica bij dit horloge. Het design is modern en functioneel en tot in de details overdacht. Neem bijvoorbeeld de secondewijzer van de chronograaf. Deze is licht naar beneden gebogen in de richting van de wijzerplaat, zodat de punt van de wijzer zich zo dicht mogelijk bij de markeringen van de wijzerplaat bevindt en zich uitstrekt tot aan de tachymetermarkeringen aan de rand van de wijzerplaat.

Dankzij de verticale haarlijnafwerking krijgt de wijzerplaat een levendige dynamiek die diepte geeft wanneer de lichtinval verandert. De subdials en uurmarkeringen op de buitenste ring van de wijzerplaat zijn in het wit uitgevoerd, wat het frisse gezicht verder accentueert. De chronograafwijzers zijn rood om nog wat contrast toe te voegen.
De datum op zes uur had wat wat ons betreft dan weer niet gehoeven, vooral omdat het aanzicht van het horloge in z’n geheel al vrij druk is. De pushers zijn bewust heel groot gemaakt, wat een referentie is naar eerdere chronografen van het merk, maar hadden wat ons betreft ook kleiner gemogen.

De kast is van geborsteld staal en heeft een diameter van 42,5 millimeter. De dikte is 15,1 millimeter. Daarmee is het een fors horloge, maar ook daar hebben de Japanners over nagedacht.

Het horloge heeft namelijk een stalen band gekregen die volgens Seiko speciaal is ontworpen en gebouwd voor deze serie. Daarbij hebben ze er zorg voor gedragen dat het horloge comfortabel draagt door de dikte en het gewicht in toom te houden. Ook zit er een gratis leren band bij.
Deze nieuwe Seiko Prospex Speedtimer chronograaf is vanaf september 2022 verkrijgbaar zijn bij de Seiko Boutiques (die in Nederland zit in een zijstraat van de Amsterdamse Kalverstraat) en geselecteerde retailpartners wereldwijd. De prijs is € 3.200.

Voor meer informatie: dit is de productpagina

Grand Seiko 44GS viert zijn verjaardag in Grand Seiko-stijl

 

Ref. SRQ043

Tags : 8R46ProspexSeikoSeiko Prospex SpeedtimerSRQ043
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.