close
Adjustment of the movement. Réglage du mouvement.

Elke dag, overal op aarde moet het dragen van een Rolex bijzondere ervaring zijn. Voor degene die het horloge koopt, maar ook voor de generaties die daarna komen, zoals bij Rolex service. Hoe ver de Kroon daarvoor gaat, wordt pas echt duidelijk na een bezoek aan het Rolex World Service Center, waar alles gedaan wordt om kwaliteit het eeuwige leven te geven.

In de juiste handen blijft een Rolex vrijwel voor altijd goed.

Accuraatheid, betrouwbaarheid en prestige. Dat zijn de drie pijlers waar het product van Rolex op is gebouwd. Een ijzersterke fundering, waar elke dag aan gewerkt wordt door duizenden mensen. En niet alleen in Genève, maar overal op aarde waar ‘Official Rolex Service Centre’ op de deur mag staan.

Wanneer een nieuw horloge het Rolex World Headquarters in Genève verlaat, is dat met de bedoeling om het horloge daar eigenlijk nooit meer terug te zien. De horloges van Rolex kunnen namelijk overal op aarde geserviced worden, bij de officiële Service Centres. Maar wat gebeurt er nou precies tijdens zo’n onderhoudsbeurt? En waarom is deze toewijding aan after-service de onzichtbare kracht achter het merk? Het antwoord komt in duizend kleine vormen.

Kwaliteit in elk aspect

Wereldwijde service is deel van de Rolex-belofte.

Rolex horloges zijn gemaakt om eeuwig mee te gaan. Oprichter Hans Wilsdorf wilde dat excellentie geen toeval was, maar een logisch gevolg van de bedrijfsvoering. Al vanaf het begin zette hij een wereldwijd netwerk op van horloge-ateliers die Rolex horloges kunnen repareren, servicen en zelfs deels restaureren.

Dit deed hij natuurlijk voor de klant, maar ook als integraal onderdeel van de Rolex-belofte. Want alleen als de horloges behandeld worden door getrainde handen, kunnen ze hun belofte van technische superioriteit blijven nakomen.

Inmiddels is de naam Rolex zo befaamd en synoniem met kwaliteit dat alleen al de naam op de deur mogen dragen een teken van kunde is. Maar dat brevet is niet eenvoudig te behalen en te behouden. De horlogemakers van de Rolex World Service ateliers zijn speciaal getraind om zo de consistentie van de servicing operations wereldwijd te garanderen.

 

Rolex Service: consistentie

Voor oudere horloges zijn restauraties met nieuw gemaakte onderdelen soms noodzakelijk.

Wat niet veel mensen weten, maar wel tekenend is: Rolex verzekert de drager dat onderdelen beschikbaar zullen zijn tot op z’n minst 35 jaar nadat een referentie uit de catalogus verdwijnt. En in principe kan dus ook elk horloge in elk Service Center op aarde een onderhoudsbeurt krijgen. Alleen echt exceptionele historische stukken, waarvan de renovatie heel specifieke vaardigheden vereist, worden in het restauratie-atelier in Genève behandeld.

Wie de historie van Rolex kent, weet dat Hans Wilsdorf zijn zaken aanpakte met wat we nu een 360 graden benadering zouden noemen. En hoewel hij zelf geen horlogemaker was, wist hij zijn leveranciers wel goed te kiezen en tot het uiterste van hun kunnen te motiveren. Hij eiste een consistent hoge kwaliteit en precisie.

Wilsdorf voorzag het succes van het polshorloge toen anderen het nog in de zak droegen. En hij was ervan overtuigd dat klanten horloges wilden die zeer betrouwbaar waren, duurzaam en accuraat. En hij eiste dat elk individuele horloge een ambassadeur was voor de kwaliteit die hij nastreefde. En van elke verkoper eiste hij ook goede after-service. Als direct gevolg daarvan is er praktisch geen limiet aan hoe lang een Rolex kan blijven werken en van generatie tot generatie kan worden overgedragen.

Lees ook: Dit is de Rolex der Rolexen

Wereldwijd

Rolex Service wordt uitgevoerd op zo’n 900 locaties op aarde.

Tegenwoordig is de Rolex World Service verantwoordelijk voor het garanderen van het juiste onderhoud naar de wereldwijd gerenommeerde standaarden die Rolex zichzelf heeft gesteld. De afdeling after-service wordt geleid vanuit Genève en overziet de training van de horlogemakers, maar dat is niet het enige. Hier worden ook gereedschappen, documentatie en instrumenten geproduceerd die nodig zijn voor service doeleinden. Daarnaast wordt de afdeling actief betrokken bij de productontwikkeling. Dit laatste is bijzonder en belangrijk voor de continuïteit van de doorontwikkeling.

Inmiddels heeft de Rolex World Service zo’n negenhonderd ateliers. Deze Service Centres zitten overal ter wereld en kunnen meestal worden gevonden bij Official Rolex Retailers of regionale partners. Bij deze ateliers werken gegarandeerd horlogemakers die door Rolex gecertificeerd zijn.

Deze vakmensen worden frequent bijgetraind om ervoor te zorgen dat overal ter wereld dezelfde kwaliteitsgarantie gegeven kan worden. Zij zijn dan ook de enige mensen die geautoriseerd zijn om after-sales servicing te doen aan Rolex horloges.

Het stappenplan

Rolex World Service maakt zijn naam overal volledig waar.

Uiteraard wordt het onderhoud van Rolex horloges gedaan aan de hand van nauwkeurig vastgelegde procedures en regels. Deze procedures zijn ontwikkeld om het overal op aarde te kunnen doen, maar dat wil niet zeggen dat ze eenvoudig zijn. Net als bij het produceren van de horloges, vereist ook het onderhouden van de uurwerken precisie, kunde en ervaring.

Een volledige servicebeurt van een Rolex is vastgelegd in procedures en stappen, maar is veel meer dan dat. De ervaring van een horlogemaker zorgt er namelijk voor dat problemen ondervangen kunnen worden voordat ze zich voordoen.

Maar dat is pas het topje van de ijsberg. Om optimale service te bieden, zorgt Rolex voor het gehele proces van onderhoud. Dat betekent dat Rolex zelf de gereedschappen selecteert en soms zelfs zelf maakt die nodig zijn voor het onderhoud. Wanneer een horloge voor service wordt aangeboden, wordt het door de horlogemaker beoordeeld. Die maakt een inschatting van de werkzaamheden die nodig zijn en de bijbehorende kosten. Wanneer die kosten overeengekomen zijn, begint de daadwerkelijke servicebeurt.

De werkzaamheden

Elk detail is handwerk.

De eerste stap in deze servicebeurt is het afhalen van de band. Daarna wordt de horlogekast geopend met speciale apparatuur die gemaakt is om de Oyster-kasten te openen en volledig waterdicht weer te sluiten.

Nadat de horlogemaker de kast heeft geopend, haalt hij het uurwerk eruit. Op dit moment zitten de wijzerplaat en de wijzers nog vast aan het uurwerk. Hierna worden uurwerk, kast en band van elkaar gescheiden. Ze zullen verschillende paden bewandelen om aan het einde daarvan weer optimaal gezamenlijk te functioneren.

De wijzerplaat en de wijzers worden losgekoppeld van het uurwerk. De eerste stap daarin is het beoordelen van de slijtage: voldoet elk onderdeel nog aan de vereisten? Als dit niet het geval is, wordt het vervangen met een brandnieuw onderdeel dat vers uit de manufactuur in Bienne komt. Bienne is een van de vier productielocaties in Zwitserland en van oudsher de plek waar alle uurwerken ontwikkeld en geproduceerd worden.

Van olie tot COSC

Het reinigen van alle onderdelen in een ultrasoon bad.

De onderdelen die nog in goede staat verkeren – dat is als het goed is het overgrote merendeel – wordt vervolgens gereinigd. Dit gebeurt in een ‘ultrasoon bad’, dat dankzij geluidstrillingen en luchtbubbels alle horloge-onderdelen grondig reinigt. Belangrijk is dat met deze techniek geen slijtage optreedt of schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Hierna worden de onderdelen gedroogd.

Een belangrijk onderdeel van deze servicebeurt is het opnieuw oliën van de uurwerk-onderdelen. Hiervoor worden zorgvuldig geselecteerde oliën gebruikt die door Rolex zelf worden verstrekt. Ook niet elk onderdeel of uurwerk heeft precies dezelfde olie nodig. Het oliën gebeurt tijdens de assemblage van het uurwerk, waardoor optimale werking van het uurwerk gegarandeerd kan worden.

Een ander essentieel onderdeel van de assemblage is het afstellen en het reguleren van het uurwerk. Dit gebeurt zeer nauwkeurig met specifiek hiervoor geproduceerde apparatuur. Elke Rolex heeft een gegarandeerde nauwkeurigheid die binnen de chronometer-standaarden valt. Deze standaarden zijn vastgesteld en nagemeten door het onafhankelijke Zwitserse meetinstituut COSC. Om ook na een servicebeurt ruim binnen die marges te vallen, stelt de horlogemaker het uurwerk heel precies af. Wanneer dit is gebeurd, wordt het tijd om het uurwerk weer te voorzien van de wijzerplaat en de wijzers.

Afwerking

Het polijsten is ontzettend delicaat en kan in de verkeerde handen een horloge verpesten.

Terwijl het bovenstaande proces plaatsvindt, doorgaat ook de kast zijn onderhoudstraject. Of de kast nu van staal of van platina is gemaakt, ze worden allemaal met dezelfde zorg behandeld. Elke kast wordt opnieuw gepolijst of waar nodig gesatineerd. Dit afwerkingsproces moet altijd door getrainde handen worden gedaan om de unieke eigenschappen van de kast te behouden. Dit delicate proces vereist grote behendigheid en is – mits goed gedaan – een geweldige manier om het horloge in optimale conditie te behouden.

Wanneer al deze stappen zijn genomen, worden de afdichtingen vervangen. Hierna wordt het glas teruggeplaatst en vastgezet met de lunette. Ook de middenkast wordt in deze stap van het proces geassembleerd.

De band krijgt dezelfde zorg. Letterlijk elke link wordt verwijderd en onder handen genomen. Daarbij wordt uiteraard gekeken naar de staat van de onderdelen en of ze vervangen moeten worden. Daarna worden ze gereinigd en gedroogd. Hierna wordt gekeken naar de slijtage en eventuele beschadigingen die gepolijst moeten worden.

Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit

Elk horloge wordt door Rolex opnieuw getest.

Bijzonder aan de servicebeurt van Rolex is de constante reeks kwaliteitschecks. Wanneer het uurwerk weer terug geplaatst wordt in de kast, wordt wederom de accuraatheid gemeten. Wanneer deze niet binnen de Rolex-standaarden valt, wordt het uurwerk opnieuw afgesteld.

Wanneer de gewenste accuraatheid is bereikt, wordt deze getest over een langere termijn. Elke Rolex wordt tijdens een servicebeurt op z’n minst een etmaal getest. Wanneer de accuraatheid is gegarandeerd, wordt het achterdeksel op de kast geschroefd met speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur.

Dit is nodig om de wereldberoemde Oyster-kast zijn befaamde waterdichtheid te laten garanderen. Om dit aspect extra kracht bij te zetten, wordt de waterdichtheid van de kast getest onder hoge druk in hiervoor ontwikkelde apparatuur.

Pas wanneer ook deze controles goed zijn doorstaan, wordt de band opnieuw bevestigd aan de kast. Hierna is het horloge klaar voor de laatste controle. Het tikgetal en alle functies van het uurwerk worden gecheckt. Ook wordt er een laatste visuele check gedaan voor een perfecte afwerking.

Rolex service garantie

De Rolex wordt na service ook op waterdichtheid getest.

Rolex is zo zeker van deze processen dat elk horloge dat een gecertificeerde servicebeurt heeft gekregen, twee jaar garantie krijgt. Dit omvat de onderdelen en het werk dat nodig is aan het horloge.

Uiteraard kunnen kleinere klusjes aan het horloge tussentijds worden opgelost. Denk hierbij aan het aanpassen van de lengte van de band of het polijsten van de kast.

Rolex is uniek in het feit dat deze vergaande service overal op aarde aangeboden kan worden en van precies dezelfde hoogstaande kwaliteit is. En het is een constant proces, dat precies zo bedoeld werd door Hans Wilsdorf toen hij de merkwaarden van Rolex zo helder voor de geest had: accuraatheid, betrouwbaarheid en prestige.

Voor meer informatie, zie rolex.com

Tudor Ranger: terug naar de basis (longread)

Tags : 0024 HorlogepodcastHorlogeRolexRolex ServiceRolex ServicebeurtRolex World Service
Gandor Bronkhorst

The author Gandor Bronkhorst

Horloge-expert en drijvende kracht achter de online kanalen van 0024. Schrijft longreads en volgt horlogenieuws op de voet. Met een carrière bij onder andere Esquire, Monochrome en De Telegraaf kent hij de horlogerie van binnen en buiten.