close
News

In 1 oogopslag herkenbaar: Rolex Submariner

Er zijn horloges waar we maar één blik op hoeven te werpen om te weten wat het is. We zetten ze voor je op een rijtje. Dit keer: het duikhorloge dat de standaard zette… de Rolex Submariner.

Er zijn horloges met zoveel overduidelijke kenmerken dat niemand die ook maar iets van horloges weet het niet zou herkennen. De Rolex Submariner is er zo een. We zetten ze even onder elkaar:

  • Een uni directioneel draaiende bezel met inkepingen voor een goede grip en 60 minuten gradatie om de tijd onder water bij te houden. De bezel draait inkeping per inkeping, wat vergezeld gaat met een duidelijk klikgeluid.
  • Een luminiscerend display met grote wijzers en uuraanduidingen in eenvoudige vormen. Cirkel, driehoek, rechthoek. Onder water moet het natuurlijk wel overzichtelijk blijven.
  • De Oyster-kast voor een gegarandeerde waterdichtheid van (aanvankelijk) honderd meter.

Het zijn de zichtbare kenmerken van de Submariner van Rolex, een duikhorloge dat zijn debuut maakte in 1953 en bedoeld was voor de professionele duiker. Met een waterdichtheid tot honderd meter zette Rolex met de Submariner de standaard. Sindsdien is de Submariner steeds verder verbeterd om anno 2024 een vast onderdeel van de collectie te zijn.

Verbeteringen zijn er in de waterdichtheid die nu driehonderd meter is dankzij de verbeterde Oyster-kast in combinatie met de Triplock opwindkroon die een drievoudige bescherming biedt tegen water en stof. Ook de afleesbaarheid is in vergelijking met 1953 aanzienlijk verbeterd door het Chromalight-display op de wijzerplaat. Dit zorgt voor een betere zichtbaarheid in het donker, wat van essentieel belang is voor duikers.

Een innovatief lichtgevend materiaal dat een blauwe gloed afgeeft, is toegepast op de wijzers, uurmarkeringen en de bezel. Ook deze is helemaal bij de tijd want de bezelring is gemaakt van Cerachrom, een door Rolex ontwikkeld hard en corrosiebestendig keramiek. Het hightechkeramiek is vrijwel krasbestendig, de kleur wordt niet aangetast door ultraviolette straling, zee- of chloorwater en het is dankzij de chemische samenstelling inert en kan dus niet corroderen.

Herkent u deze iconen ook?

Tags : RolexRolex Submariner
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.