close
News

Schofield Obscura: Brits met militaire precisie en buitenaardse mystiek

Het idee voor de Schofield Obscura ontstond al in 2017. In de loop der jaren werd het model voortdurend aangepast en verfijnd. De Schofield Watch Company zelf begon in 2008 als het eenmansproject van Giles Ellis, hoofddocent aan de Universiteit van Sussex in Industrial Design, Design Philosophy en UX/UI. Zijn merk staat voor ‘Watches Made by Thinking’ gemaakt door horlogemakers uit het nieuwe tijdperk. Het Britse Schofield vaart daarbij een geheel eigen koers met als missie het creëren van horloges voor mensen die zowel complexiteit als logica waarderen.

Buitenaards conventioneel horloge

“Met het klassieke horloge-uiterlijk van de ronde kast en de beperking van enkel centrale uur- en minutenwijzers, lag de uitdaging niet in het ontwerpen van een conventioneel horloge, maar in een tijdmeetinstrument”, vertelt Ellis. “In het kastdeksel zijn drie cirkels van gerookt saffierglas verwerkt. Het handmatige Unitas-uurwerk eronder heeft een grijze PVD-coating gekregen om het gedeeltelijk te verduisteren. Het licht bolvormige saffierglas heeft een vergrotend effect, waardoor elementen van het uurwerk, zoals de blauwgekleurde schroeven, schitteren als ze het licht vangen. De drie cirkels in een driehoek zijn een klassiek Sci-Fi-meme – denk aan de drie-straal lasers uit de filmreeks ‘Predators’ of een UFO-onderstel. Maar ze vertegenwoordigen ook planeten tussen de sterren. De ontwerpkeuzes, materialen en afwerkingen van het horloge zorgen voor een instrument dat je zowel militair als buitenaards kunt noemen.”

Kast met complexe textuur

Voor een niet alleen tijdloos, maar ook futuristische effect werd de kast van Damascus staal, dat uit meerdere lagen bestaat, bewerkt met hamerslagen om de verschillende staalsoorten samen te smeden. Voor het gewenste textuur-effect werd de kenmerkende Schofield kastvorm volledig bewerkt door het oppervlak met een zuur te etsen. De basis van de wijzerplaat is donkergrijs rhodium-geplateerd met een fijne matte textuur. Op de wijzerplaat van de Schofield Obscura is een complexe bewerking te zien. Deze bestaat uit meerdere lagen met doorbroken cirkels met Super-LumiNova in verschillende kleuren. Een deel van de Super-LumiNova werd speciaal voor het horloge ontwikkeld in specifieke emissiekleuren voor verschillende kleuren gloed in het donker.

Exclusieve Obscura-band

De uur- en minutenwijzers hebben verschillende kleuren, de minutenwijzer is geskeletteerd. De sub-wijzerplaat op 6 uur is uitgevoerd in wit en kreeg een wijzer blauw en een rode stip, als knipoog dat het om een Brits horloge gaat. Zoals alle kronen van Schofield horloges is de kroon oversized voor eenvoudige bediening en een betere hefboomwerking. Het horloge wordt geleverd met een exclusieve Obscura-band van Italiaans gelooid en Brits afgewerkt Cloud leather in de vorm van grijs kalfsleer met een gevlekt en mat oppervlak.

Objet d’art

Gelimiteerd tot 40 stuks is de Obscura eerder een objet d’art: een ontwerp dat erop gericht is het model er minder uit te laten zien als een conventioneel horloge en meer als een tijdmeetinstrument. Een horloge dat volgens Giles Ellis alleen nu gemaakt kon worden, met de ervaring en het team dat hij de afgelopen 15 jaar heeft opgebouwd.

Tags : Schofield Obscura
0024 Editorial Team

The author 0024 Editorial Team

When we started publishing our first high-end watch magazine in 1999, we had only one intention: increasing the popularity of high-quality mechanical watches. Now, many years later, this has not changed at all. In 2017 we have reinvented ourselves to serve our readers in a different and better way. Starting in 2017, the new 0024 is again better equipped to interact with the changing world of high-end watches. The new 0024 HORLOGES magazine (written in Dutch) will be at least a 200 pager: that’s twice the volume of our magazine in the old days.